Féláron utazhatsz, ha gyors vagy?
Lerántjuk a leplet a népszerű utazási aukciókról
Megéri utazásra licitálni? Döntsd el: íme, az előnyök és a buktatók.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyaralás tervezgetésekor a fantázia gyakran képes az egekbe szökni, míg a pénztárca egy pillanat alatt visszaránthatja azt a földre, csodás tengerpartokra, egzotikus országokba, szép magyar tájakra utazni ugyanis nem olcsó dolog.

Ebben az esetben is igaz ugyanakkor, hogy szemesnek áll a világ, hiszen, aki jól tájékozott a lehetőségeit illetően, az az átlagosnál jobb áron juthat a hőn áhított utazáshoz. Az egyik ilyen lehetőség az utazási aukció, mely a hagyományos aukciókhoz hasonló módon működik azzal a különbséggel, hogy a licitálás interneten történik, és nem tárgyakra, hanem különféle utakra vonatkozik.

Utazási árverések

Az utazási aukciók abban az esetben lehetnek számodra, illetve családod számára hasznosak, ha szeretnétek elmenni egy álomutazásra, de nincs annyi pénzetek, hogy az utazási irodák ajánlatai közül válasszatok.

A licitálás segítségével azonos úti célt tízezrekkel olcsóbban vagy akár féláron is választhattok, legalábbis, az ígéretek szerint. Ha utazásra szeretnél licitálni, akkor azt különböző, ezzel foglalkozó internetes oldalakon teheted meg: a netes keresőbe írd be az utazási aukció szót, és válogass a találatok közül!

Érdemes véleményeket és fórumhozzászólásokat is keresned a választott oldallal kapcsolatban, így biztosabb lehetsz benne, hogy jó weboldalon kötöttél ki.

Az aukció menete

Ahhoz, hogy licitálhass egy utazásra, regisztrálnod kell az adott weboldalon. Ezt követően be kell lépned, és ki kell választanod a neked szimpatikus úti célt. Egy-két kattintás után indulhat is a licit. Rendszerint a ráígérés minimum összege adott, például 500 forint. Az aukció rendszerének köszönhetően magad döntheted el, mennyi pénzt szeretnél áldozni az adott utazásra.

Egyes oldalaknál a licit elkezdése előtt krediteket kell váltanod, de ez nem minden aukciós oldalon van így. A megváltott kreditek ráígérésenként eggyel csökkennek. Ha ez számodra zavaró, válassz olyan oldalt, ahol erre nem vagy köteles. A licit végén az nyeri el az általa ajánlott pénzért az út megvásárlásának jogát, aki a legmagasabb összeget ígérte az útra a licitálók közül

Mennyivel járhatsz jobban?

Csak pédaként említjük, hogy a happytravel.hu aukciós weboldalon egy, az oldal szerint eredeti árán 72 200 forintba kerülő zsámbéki pihenés az Espa Bio & Art Hotelben, mely két főre, két éjre szólt, 31 505 forintért kelt el, tehát 40 695 forinttal, több mint az eredeti ár 50%-ával olcsóbban. Villámára - tehát licit nélküli azonnali ára - 38 250 forint volt, ám a szerencsés licitáló még ennél is olcsóbban jutott hozzá a meghirdetett úthoz.

Ha tehát licitálsz egy útra, lehetőséged van akár több mint 50%-kal jobb áron is hozzájutni egy drágább utazáshoz, legalábbis ezen ajánlat szerint. A zsámbéki hotel honlapján a cikk megírásának időpontjában mi sem találtunk olcsóbb ajánlatot, azonban olyat igen, mely nem sokkal volt drágább, így mindenképp érdemes elsőként a kiválasztott hotelnél érdeklődni, nem kínálnak-e kedvezményesebb ajánlatot.

A lehetséges buktatók

Az aukciós weboldalak hitelessége az első számú probléma, ami felmerül. Bár számos törvényes úton működő oldal található az interneten, léteznek olyanok is, melyek nem megbízhatóak, például, mert nincsenek bejegyeztetve. Korábban a Fogyasztóvédelem is nyomozott már olyan magyar, de Las Vegas-i tulajdonban lévő, utazási aukciókat közvetítő weboldal ügyében, mely nem volt bejegyeztetve a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál.

A weboldal megbízhatatlanságáról árulkodik, ha az oldalon nem szerepel semmiféle telefonos elérhetőség, nincs ügyfélszolgálat, és nem működik a feltüntetett e-mail cím sem.

Vigyázz a gyanús ajánlatokkal!

Ha nem szeretnéd, hogy kellemetlen emlékekkel záruljon a nyaralás, járj utána alaposan, miről is van szó. Nézd meg a videót, és tudj meg többet!

Az Origo.hu cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy egyes oldalakon az is zavaró, hogy a licit végének pontos időpontja nem látható a licitfelületen. Vannak, akiket az is megtéveszt, hogy az esetleg mégis feltüntetett záró időpont, illetve a lenullázódás után a számláló érthetetlen módon újra számlálni kezd. Az idő kibővítése ugyanakkor egy másik tényező, hiszen, ha az utolsó percekben érkezik ráígérés, pár perccel kibővítik a határidőt.

Problémát jelenthet az is, ha nem tudod pontosan, mire is licitálj. Az ajánlatokat részletesen be kellene mutatnia minden oldalnak, nem spórolva ki olyan fontos információkat, hogy melyik utazási iroda szervezi az utat, milyen a szállás, illetve mit lehet tudni az utazás egyéb részleteiről.

Végül, de nem utolsósorban, nagyon sok oldalon nem érhetőek el az aukciók nyerteseinek adatai - persze nem a személyes adadok, de például egy e-mail cím -, így nem követhető le, hogy az utazás, amit kifizettek, végül meghozta-e számukra az előzetesen elvártakat. Mindezeket figyelembe véve érdemes eldöntened, belevágsz-e abba, hogy ilyen módon szerezd, illetve szervezd meg az utazást.

Ezt is szeretjük