Így szállhatsz csak fel a vonatra és a buszra: ismered a szabályt?
Az utazásnak komoly feltételei vannak, még ha sokan nem is tartják be őket. Te tudsz róluk?

bkk busz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jó esetben már gyerekkorban elsajátítjuk az utazás írott és íratlan szabályait, például, hogy nem ragasztjuk a rágót a vonat vagy a busz egyes részeire, nem tesszük fel a lábunkat a szemközti ülésre, nem hangoskodunk, nem tolakszunk, és, ha az illem úgy kívánja, a helyünket is átadjuk.

Előbbieknél azonban sokkal konkrétabb szabályok is léteznek, melyek áthágásáért pénzbírsággal is sújthatnak, és akár az utazásból is kizárhatnak. Sőt, ezek betartása nélkül hivatalosan fel sem szállhatnál a járművekre!

Figyelni kell a ruházatra

Mind a Volán, mind a MÁV utazási feltételei kimondják, hogy szennyezett ruházattal utazni a buszokon és a vonatokon tilos. Sőt, ennél tovább is mennek, szabályaik között szerepel ugyanis az is, hogy, ha valaki ilyen jellegű ruházattal száll fel a járművek valamelyikére, ezzel beszennyezve az utasteret vagy esetleg mások ruháját és kézipoggyászát, az kizárható az utazásból, illetve pótdíjazással büntethető.

Hogy pontosan mi számít szennyezett ruhának, azt a feltételek nem emelik ki külön, a járműveket például egy télen havassá vált csizma is beszennyezheti, amivel kapcsolatban valószínűleg, legalábbis tapasztalataink szerint, senki nem emel szót. Mindenesetre felszállás előtt illik letisztítani a sáros lábbelit - mint ahogy abban az esetben is, ha például egy kiadós túrázás után lett valaki bokáig sáros.

Betegen nem szabad felszállni

A legtöbb ragályos betegséget a tömegközlekedési eszközökön kapjuk el, pedig a szabályok egyértelműen kimondják, hogy fertőző beteg az utazásban nem vehet részt. Mi több, ugyanez vonatkozik a beteg állatokra is, akik függetlenül attól, hogy veszélyt jelentenek-e az emberre, szintén nem szállíthatók a járműveken.

Mindez érthető, hiszen a rosszul szellőztetett, szűk terekről köztudott, hogy a baktériumok és vírusok melegágyai: a kézi kapaszkodók például kifejezetten gócpontnak számítanak. Ezzel azonban a legtöbben nem törődnek, tüsszögve, köhögve is munkába indulnak. A buszokra szigorúan tilos felszállni fertőző betegséggel - ha ennek az utas is tudatában van -, a vonatokon azonban nem ilyen szigorúak, mivel ott kevésbé zárt a tér.

Mekkora lehet a poggyász?

Kézipoggyász tekintetében egy nagyon fontos különbséget lehet megállapítani a járművek között. A buszokon a tíz kilót nem haladhatja meg ezek mérete, míg a vonatokon 30 kilogrammos súlyhatár van érvényben.

Az viszont mindkét szállítási eszközre igaz, hogy a kézipoggyászt mindenki köteles úgy elhelyezni, hogy az a többi utas kényelmét, mozgását ne akadályozza, biztonságát ne veszélyeztesse, illetve a már említett ruházatot és a járművet se szennyezze be. Aki nem tartja magát ehhez, azt a járműfelügyelők - kalauzok, ellenőrök - pénzbüntetéssel sújthatják, illetve az utazásból is kizárhatják, amennyiben nem hajlandó együttműködni.

Az ittas állapot

A helyközi és helyi buszjáratokon ritkábban találkozni olyan emberekkel, akik alkoholt fogyasztottak, ellenben a vonatokon, főleg az esti, éjszakai órákban többször is megjelennek olyan delikvensek, akik kapatos állapotban próbálnak meg úti céljukhoz eljutni. Nem árt tudni, hogy az ittas személy az utazásból kizárható, különösen, ha botrányosan viselkedik, illetve zavarja a többi utas nyugalmát, biztonságát. További információt a szabályokkal kapcsolatban a MÁV utazási feltételei között, illetve a Volán utastájékoztatójából kaphatsz.

Ezt is szeretjük