Meglepő ok, amiért nem szállhatsz fel a buszra: mégis érthető

Nem véletlen, hogy betegen nem lehet buszozni: ilyen következményekkel járhat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még nem csengett le a 2014-es influenzaszezon, nem véletlen, hogy az orvosok mindenkit óvatosságra intenek, kiemelt kockázati tényezőként említve a tömegközlekedési eszközökön való utazást.

Mint ahogy a munkahelyre sem célszerű betegen bemenni - a gyorsabb gyógyulás és a kollégák érdekében sem -, vonatra és buszra sem ildomos fertőző kór által sújtva felszállni, sőt, nemcsak nem illik, de bizonyos esetekben tilos is.

Nem szabad betegen buszra szállni

A Volán társaságok üzleti szabályzata például kimondja, hogy az utazásban fertőző beteg személy nem vehet részt, pontosabban nem utazhat autóbusszal az, akinek olyan betegsége van, ami eszköz közös használatával, közös légtérben, helységben való tartózkodással, illetve érintkezéssel terjed, ezáltal pedig a többi utas egészségét veszélyezteti.

Ennek fennállása utazást kizáró ok, azonban ezt a jármű személyzete nem vizsgálja. Amennyiben azonban az utas annak tudatában is felszáll a járatra, hogy fertőző beteg, vagyis ezt eltitkolja, illetve másokat megtéveszt, a károkat, melyeket harmadik személynek vagy a Volánnak okoz, magának kell viselnie.

A vonaton kevésbé szigorúak

A MÁV illetékeseit is megkérdeztük a vonatokra érvényes szabályok tekintetében, üzletszabályzatukban ugyanis nem szerepel konkrét utalás fertőző betegek utazására.

Elmondásuk szerint fertőző betegségekkel kapcsolatban, így például az esetleges nátha és influenza jellegű megbetegedésekre vonatkozóan a MÁV nem rendelkezik külön szabályzattal, aminek az az elsődleges oka, hogy az autóbuszoktól eltérően a vasúton a szűk légtér és a szellőztetési lehetőség hiánya kevésbé jelent problémát.

8 idegesítő dolog, ami miatt utálni fognak: így ne utazz!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kiemelték azonban, hogy egy nagyobb járvány esetén a vasútnak az országos tisztifőorvos által elrendeltek szerint kell eljárnia, tehát a jelenleginél szigorúbb szabályok, szigorúbb utazási feltételek is életbe léphetnek. Ilyen jellegű intézkedésre korábban az 1960-as években került sor, amikor egy országos járvány ideje alatt a legfertőzöttebb területeken nem álltak meg a menetrend szerinti vonatok.

Hírek az utazás világából:

Probléma utazás közben

Ha egy utas a vasúti utazás során kerül olyan helyzetbe, vagy lesz annyira rosszul, hogy orvosi ellátásra szoruljon, legalább a legközelebbi megfelelő vasútállomásig köteles a MÁV tovább szállítani, pontosabban egy olyan vasútállomásig, ahol részesülhet a szükséges ellátásban. Ugyanez igaz a buszos utazásokra is.

Ez a probléma a buszokkal, vonatokkal

Nem mindenki elégedett a tömegközlekedéssel: megkérdeztük az utca emberét, min változtatna. Nézd meg a videót!

Vonat esetében ilyenkor az utassal maradhat egy hozzátartozója is, akkor is, ha nem rendelkezik érvényes menetjeggyel. A többi útitársat, ha szükséges, lehetőség szerint másik kocsiszakaszban helyezik el. Hasonló esetekben fontos tudni, hogy az orvosi ellátásra szoruló személy szállításával kapcsolatban felmerült többletköltségeket a vasúti társaság a körülmények mérlegelése után felszámíthatja az utas terhére.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Buszoknál és vonatoknál is kitérnek továbbá a szabályzatok arra az esetre, ha egy utas valamilyen módon beszennyezi a járművet, a többi utast vagy más utasok poggyászát. Ekkor hivatalosan kizárhatják az utast az utazásból, vagy legalábbis pótdíjat fizettethetnek vele. A MÁV a betegségekkel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolva is kitért erre a szabályra, ugyanakkor remélhetőleg már csak emberségből sem alkalmazzák mindezt abban az esetben, ha például egy utas véletlenszerű rosszulléte például hányáshoz vezet.

Ezt is szeretjük