Utazhatsz, ha van útleveled, de nem találod?
A kormányhivatal megmondja, mi a teendő
Ne ess kétségbe: így oldd meg!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár mindenki tisztában van azzal, hogy a legfontosabb iratok tárolása és ellenőrzése különösen nagy figyelmet igényel, nem ritka eset, hogy a kirándulni vágyó csak az utazás előtt jön rá, hogy lejártak úti okmányai, vagy hiába forgatja fel értük a lakás összes apró zugát, sehol nem találja az útlevelét. 

Ekkor természetesen jön a kétségbeesés, a kapkodás és az okmányirodákban töltött hosszú várakozási idő, hogy a tervezett túra egyáltalán létrejöhessen. Otthon hagyott vagy eltűnt útlevéllel ugyanis hivatalosan nincs mód a határ átlépésére még akkor sem, ha az irat egyébként érvényes lenne. Utánajártunk, mit tehetsz, ha te is ebben a cipőben jársz.

Elveszett, vagy nem találod?

Ha az úti okmányaidat ellopták vagy elveszítetted, a Kormányhivatal szabályai szerint haladéktalanul bejelentést kell róla tenned, hogy elkerüld az irataiddal való visszaélés lehetőségét. Ilyenkor rögzítik a nyilvántartásban és a Schengeni Információs Rendszerben is. Ezután ugyanúgy igényelhetsz újat, mintha lejárt volna. Ha később előkerülne az útlevél, azzal már nem utazhatsz, így érdemes leadni az okmányirodában, nehogy véletlenül összekeverd, mert annak csúnya meglepetés lehet a vége egy reptéren.

Útlevéligénylés elektronikus úton

Előfordulhat, hogy ki sem kell mozdulnod a lakásból, és néhány kattintással elintézheted az útleveled pótlását. Ez abban az esetben jöhet létre, ha úti okmányaidat 2013. január 1-jét követően igényelted, hozzájárultál az ujjlenyomatod tárolásához, és rendelkezel ügyfélkapu-regisztrációval. A rendszerben így csak néhány adatot kell kitöltened, például kérelmed okát vagy a dokumentum típusát, ami helyett akár az elveszett okmány számát is megadhatod. A személyes adataid kitöltögetésére viszont ez esetben nincs szükség, hiszen már minden adatodat tárolja a rendszer, így a belépéssel be is azonosít téged. Ezt követően pedig már csak a fizetés van hátra.

Mennyibe kerül a pótlás?

Furcsa módon az ár attól függ, hogy mi miatt tűnt el az adott dokumentum. Ha elvesztetted vagy megsemmisült a magánútleveled, 18 és 70 életév között 15 000 forintot kell fizetned az 5 évig érvényes okmányért, míg a 10 évesért 28 000 forintot. Amennyiben azonban ellopták a korábbi útleveledet, a pótlás ára 18 és 70 év közöttieknek mindössze 7500 forint 5 évre és 14 000 forint 10 évre.

A fizetés átutalással és online bankkártyával is történhet. Az elektronikus kérelem nagyon kényelmes, egyetlen hátránya mégis van, amit az utazás időpontja miatt fontos megjegyezni. Sajnos az ügyintézési határidő a benyújtástól számított 20 nap, egyelőre ugyanis nincs lehetőség elektronikus úton kérvényezni sürgősségi és azonnali eljárást magánútlevélnél. Ezek, illetve a 2013-nál régebbi okmányok pótlása sajnos még kizárólag személyes úton, az illetékes okmányirodában intézhető el.

A soron kívüli, 7 napos ügyintézés pótdíja egyébként 19 ezer forint, míg a sürgősségi, 3 napos 29 ezer forint. Ha 24 órán belül kézhez akarod kapni, 39 ezer forintot kell fizetned, az utóbbi két lehetőség viszont csak a budapesti Központi Okmányirodában érhető el.

Ezt is szeretjük