Egyetlen gyógyszer, amit minden nyaralónak magával kellene vinnie

Vadonatúj szer

Az új gyógyszer nem engedi, hogy tönkremenjen a nyaralás.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kutatók felfedeztek egy gyógyszert, mely hatásosan véd többek között az egzotikus utazások kellemetlen velejárója, az úgynevezett indiai hasmenés ellen.

A csodaszer, mely milliók egzotikus vagy épp mediterrán nyaralását teheti biztonságosabbá, véd az E.coli baktériummal szemben, ami a kellemetlen hasmenéssel és hányással járó bajokat okozhatja a nyaralás ideje alatt.

Hatásos védekezés E. coli ellen

Új, szájon át szedhető vakcinát fejlesztettek ki a Cambridge Egyetem kutatói az indiai hasmenést okozó baktériumok ellen. A betegség hozzávetőlegesen tízmillió embert fertőz meg évente, a trópusi országokba utazóknak pedig nagyjából a felét sújtja. Hasi görcsöket, hányást, hasmenést okoz, és általában szennyezett étel vagy víz fogyasztása következtében lép fel.

Az új vakcina a betegség egyik leggyakoribb okozója, az E. coli nevű bélbaktérium elleni védekezést célozza, miközben az utazókra leselkedő másik kór, a tífusz ellen is hatásos.

- A szer, melyet megalkottunk, por alapú, tehát nem igényel hűtést, és az injekciós tűvel kapcsolatos problémák sem merülnek fel vele kapcsolatban - mondta Nigel Slater, a kutatás vezetője. A klinikai teszteket még az idei évben elkezdik.

Így működik az új gyógyszer

A kutatók egy kis DNS-darabot ültetnek be egy ártalmatlan szalmonella-baktériumba oly módon, hogy azt az emberi védekező rendszer a mérgezést okozó E. coliként azonosítsa. Az iszapszerű baktériumtenyészetet forró gázzal porrá szárítják. A mikroorganizmus életműködését ezzel felfüggesztik, míg a páciens le nem nyeli, és a gyomrába nem kerül. Az emésztőrendszer savaitól úgy óvják meg, hogy gyantaporral keverik össze, és lágyzselatin-kapszulába burkolják. Amikor újra életre kel a baktérium, már az emésztőrendszerben van, és működésre bírja az immunrendszert.

- Azon a helyen erősítjük meg a védekezést, ahol az E. coli először támad - tette hozzá Slater.

Az új gyógyszert nem kell hűtőben tartani, így a fejlődő országok számára különösen előnyös lehet. Az utazók számára is vonzó lehet, hogy indulás előtt nem kell megszúratniuk magukat.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- A szájon át szedhető vakcinák az új, tűmentes stratégia részét képezik - mondta Krisna Mabubani, a projekt egyik kutatója. Az új technológia igen jól illeszkedik a fejlődő országok viszonyaihoz, ahol az oltási programok végrehajtását a tűvel beadott szerek tárolási és szállítási gondjai akadályozzák.

Nemcsak a betegség teheti tönkre a nyaralást

Ha rosszul választasz, a nyaralás nem a pihenésről, hanem a kiszolgáltatottságról szól majd. Vigyázz a gyanús hirdetésekkel!

Az E.coli bárhol ott lehet

Az E. coli baktérium nemcsak az egzotikus országokban okozhat kellemetlenséget. A fertőzésért a szennyezett ivóvíz, illetve zöldségek-gyümölcsök, sőt, húsok is felelősek lehetnek. Ezért, ha idegen helyen jársz, és nem vagy tisztában a vízminőséggel, fogyassz palackozott ásványvizet, és, ha teheted a zöldségeket és gyümölcsöket is ezzel mosd meg. A húsokat pedig - ha magad készíted el - alaposan süsd vagy főzd meg, illetve elkészítésig tárold alacsony hőmérsékleten, ezzel nemcsak az E. colit, hanem számos egyéb betegséget is elkerülhetsz.

Ezt is szeretjük