100 ezer forintot is bukhatsz: erre figyelj, hogy ne verjenek át

A fogyasztóvédelem szerint

Vigyázz, csúnyán becsaphatnak az üdülési joggal.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre gyakrabban hallani manapság az úgynevezett üdülési jogról, melynek megvásárlói tulajdonképpen egy üdülő vagy szállás megosztott használati jogát veszik meg hosszabb vagy határozatlan időtartamra.

Nem véletlen azonban, hogy a hasonló ügyletekkel kapcsolatban rengeteg panasz érkezik a fogyasztóvédelemhez, az üdülési jog értékesítése során ugyanis nem ritka a trükközés, illetve a hátrányokat is előszeretettel hallgatják el a vásárlók elől.

Mi is az az üdülési jog?

Akik üdülési jogot vásárolnak - melynek ellenértéke a fogyasztóvédelem információ szerint egyszeri 1-2 millió forint is lehet -, a naptári év meghatározott hetében vagy heteiben igénybe vehetik az adott szállást, máskor azonban más jogosultak használják azt.

A szerződést határozatlan időre vagy jellemzően hosszabb időtartamra, akár évtizedekre is meg lehet kötni, amivel kapcsolatban a fogyasztóvédelem szerint az értékesítők hangsúlyozzák is az üdülési jog azon előnyét, hogy a lehetőség jó megoldás lehet azok számára, akik szeretik megszokott körülmények és színvonal mellett eltölteni szabadságukat, emellett az úti céllal kapcsolatos családi vitákat is el akarják kerülni.

Hátrányai is vannak

Az üdülési jog megvásárlásának egyszeri díja mellett felmerülnek más költségek is, melyekről gyakran nem beszélnek az értékesítők.

Ezek közé tartozik az egyik legnagyobb hátrányként említhető fenntartási díj, a szálláshely folyamatos karbantartásáért, korszerűsítéséért, illetve a rezsiért ugyanis az üdülési jog tulajdonosainak kell fizetniük. A díjat azonban már az ingatlan tulajdonosa, illetve a vállalkozás határozza meg egyoldalúan, ráadásul jogosult azt minden évben megemelni.

Ez az összeg a fogyasztóvédelem honlapja szerint 50 ezer, 100 ezer és 200 ezer forint között mozog, ami nem kis összeg bebukását jelenti, ha valaki nem is volt tisztában mindezzel. Fizetni kell továbbá olyankor is, ha valaki az adott évben nem tudja kihasználni a szállást, ha ugyanis nem fizet, szerződésszegést követ el, aminek következménye akár az üdülési jog elvesztése is lehet.

Így kerüld el, hogy átverjenek!

A fogyasztóvédelem honlapja szerint a Budapesti Békéltető Testülethez érkező kérelmekből kiderül, hogy rengeteg a buktató és a panasz az üdülési joggal kapcsolatban, épp ezért számos fórumon próbálják felhívni a figyelmet arra, miként lehet elkerülni az átverést. A következőkben tanácsaikat igyekszünk összefoglalni.

Hatalmas ráfizetés lehet a hotelcsekk is?
Alig akad olyan felhasználó az interneten, aki ne futott volna már bele a jól ismert ajánlatba, mely szerint ingyen tölthet el bizonyos számú vendégéjszakát különféle európai szálláshelyeken. Ha tudni akarod, mi van a háttérben, kattints korábbi cikkünkre!

Javaslatuk szerint fontos, hogy résen legyél, ha nagyon jutányos részvételi díjú wellnesshétvégére hívnak meg, nagy értékű ajándék utazási utalvánnyal, garantált ajándékkal vagy ingyenes szálláslehetőség ígéretével csábítanak, ezeket ugyanis gyakran kapcsolják össze az üdülési jog értékesítésével.

Ha el is gondolkodsz a jog megvásárlásán, fontos, hogy felmérd, valóban szükséged van-e rá, ki tudod-e használni, emellett vállalható-e számodra az odautazás rendszeres költsége, valamint a fenntartási díj. Utóbbira különösen fontos kitérni, ellenőrizd összegét, emelkedésének idejét, mértékét és módját.

Ha esetleg szerződést is kötsz, alaposan olvasd el azt, kérj minden iratból egy példányt, és semmiképp se hagyd siettetni magad. Ha nem vagy biztos a dolgodban, vagy valamit nem értesz, ne az értékesítőt kérdezd meg, keress fel inkább más fogyasztókat, vagy olvass utána az interneten az esetleges hátrányoknak, panaszoknak. Ne hidd el, ha soha vissza nem térő ajánlatot emlegetnek, van időd megfontolni azt, nem maradsz le semmiről.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Jogod van az elálláshoz

Nagyon fontos tudnod azt is, hogy a szerződés aláírása után 14 napon belül írásban indokolás nélküli elállási jog illet meg: ne szégyelld, ha úgy érzed, becsaptak, sajnos az üdülési joggal kapcsolatban ez nem egy esetben fordult már elő.

Ha további információkra vagy kíváncsi, mindenképp keresd fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapját!

Ezt is szeretjük