A hindu templom, ami minden télen eltűnik az emberek szeme elől: Tungnath szentélyét teljesen ellepi a hó

Több méteres hótakaró fedi minden évben Tungnath szentélyét, ami csak tavasszal tűnik el róla.

shiva templom a hó alatt
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

3680 méterrel a tengerszint felett építették Tungnath szentélyét, ami a világ legmagasabban fekvő Shiva-temploma. Télen-nyáron álomszép, folyamatosan emelkedő túraútvonal vezet fel a népszerű zarándokhelyhez. 

Az út az Indiában található Uttarakhand állambeli Choptából indul, amin végigsétálva ámulatba ejtő himalájai tájkép tárul a látogatók szeme elé.

A telente eltűnő Shiva-szentély

A hely különlegessége, hogy nyáron buja, zöldellő réteken át vezet a sok helyen kővel kirakott ösvény, télen viszont az egész területet többméteres hó borítja. Beleértve magát a szentélyt is.

shiva templom 2
Fotó: Getty Images Hungary

Akár a különleges jelenséget szeretné valaki megtekinteni, akár úgy egészében maga a templom érdekli, 4 kilométer hosszan kell gyalogolni Chopta városából. A nagy havazások idején érdemes túrabotot és hótaposót felvenni, és egyedül semmiképp sem javasolt végigmenni a csúszós területen.

A túraút mentén még kőből készült padokat és asztalokat is kihelyeztek, hogy az elfáradt utazók megpihenhessenek. Az úton gyönyörű panoráma nyílik a környező hegycsúcsokra, de a szentélytől visszatekintve is ámulatba ejtő a látvány.

Jó időben helyi papok, brahminok mellett különböző bódék is találhatóak a szentély körül, amiket telente teljesen elfed a többméteres hóréteg. Még a templom egyes részei is hólepel alatt szunnyadnak, csak a tornya látszik ki picit alóla, illetve annyi rész, amikről a hegyekben tomboló, erős szélfúvás lesodorja az odatapadt havat. Nem csoda hát, hogy telente bezárják az épületet.

Shova templom 1
Fotó: Getty Images Hungary

Úgy tartják, hogy maga Shiva jelent meg ezen a szent helyen, a Dvápara-juga ideje alatt, mely a hindu időszámításban az idő körforgásának négy korszaka közül a harmadik. A legenda szerint ezért építettek ide templomot maguk a pándavák, a Mahábhárata indiai eposz főszereplői nem kevesebb mint ezer évvel ezelőtt, és jelenleg is népszerű zarándokhelyként tartják számon. 

Népszerű zarándokút

A Tungnath Shiva-temploma a Panch Kedar öt szent temploma körül a harmadik, de a legmagasabban elhelyezkedő. Mindegyikhez egyetlen túra alatt el lehet zarándokolni egy 170 kilométer hosszú úton, mely Risikés városából indul.

A cikk az ajánló után folytatódik

A templomtól körülbelül 200 méterre található Chandrashila, ahova magával ragadó fenyveserdőn keresztül vezet az út. Széles körben elterjedt a nézet, hogy Ráma király itt meditált, miután kivégezte a Ravana démonkirályt.

8 tündérszép magyar falucska, ahol a téli szünetben hó is lehet: igazán békések ilyenkor

A legtöbbjük nagyszerű kirándulóhely is, ahonnan kiépített túraútvonalakon keresztül be lehet barangolni a környéket. A deres, jeges fáknál, havas domboknál nem sok szebb látvány van a világon.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük