Egyedülálló kincset őriz a Bakony melletti falu: Öskü kerektemploma olyan, akár egy mese helyszíne

Az ösküi rotunda az ország gyönyörű épített emléke a Bakony szomszédságában.

öskü-körtemplom
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bakony délkeleti csücskében, Várpalota és Veszprém között bújik meg egy kedves és gyönyörű falu, Öskü, amelyet apró kerektemploma tesz igazán különlegessé az országban.

Öskü és környéke egyébként már a római korban lakott lehetett, erre engednek következtetni az itt talált leletanyagok, de a közelben avar kori sírokat is találtak. A falu neve részben a honfoglalás-kori Ösbő vezér nevéből származik, részben pedig a vár, a kő szóra utal, ami az 1400-as években itt állt várat jelzi, ekkor Öskőnek nevezték.

Öskü rotundája

Öskün egyébként számos látnivaló akad, három temploma is van, utcáit szentek szobrai díszítik, a leghíresebb építménye azonban mind közül a faluközpont közelében, a Klubecz-patak ölelésében található meseszerű rotunda, azaz a kerektemplom, mely jelenleg kápolnaként működik.

A kerektemplom eredete nem teljesen tisztázott, egyes feltételezések úgy tartják, hogy egy római őrtoronyra épülhetett meg a 11. században, míg a sekrestyerészt a 15. században toldották hozzá. A templomot húsz éve újították fel, jelenleg előzetes bejelentkezéssel látogatható. Érdemes is útba ejteni a bakonyi utazások során, mivel az országban egyedülálló kincsnek számít.

Öskü látnivalói

A kerektemplomon túl is bőven van szépség a faluban, a rotunda alatt, a Fő utcán egy klasszicista stílusú római katolikus és egy evangélikus templom nyújtózik az ég felé néhány oszlopos szobor társaságában. A falu híres szülöttje gróf Széchenyi István egykori titkára, Tasner Antal, akinek szülőháza egykor plébániaként, utána sokáig iskolaként működött, de ma is foglalkozásokat tartanak benne.

A falu közelében is érdemes egy nagy sétát tenni, a római és avar kori leletanyagok többségének helyet adó Aranyoskút gyalogszerrel is könnyen elérhető, kicsit távolabb, Pétfürdő és Öskü között pedig még egy római kori duzzasztógát is megtekinthető az egykori Kikeri-tónál, a Péti-víznél.

Könnyű elérni a falut

Öskü közúton és vasúton is egyszerűen elérhető, a falu szélén halad el a 8-as főút Várpalota és Veszprém közötti szakasza, a megyeszékhely busszal nagyjából 20-25 percre van, vonattal az út körülbelül 12 perc.

A cikk az ajánló után folytatódik

Budapestről 1 óra 12 perc az út hossza, a veszprémi gyorsvonattal közvetlenül is elérhető a település, ráadásul a központhoz egészen közel van a megálló - érdemes hát egy kis időre bejárni a falut, és elmerülni szépségeiben, vagy akár megszállni pár napra a falu csendes vendégházainak egyikében.

Bakony leggyönyörűbb falvai

A Bakony völgyei tele vannak szebbnél szebb kis falvakkal, ahol egy-egy hétvégére megpihenhettek, bejárva a csodálatos turisztikai látnivalókat: Magyarpolány, Márkó és Bakonybél is elvarázsol, de hosszan sorolhatnánk a településeket, amelyek egytől egyig megérik az utazást.

(Képek: Indafotó/king09, TemplomokWikipédia/Solymári.)

Ezt is szeretjük