Picinyke, csodaszép és még saját Szputnyikja is van: Taliándörögd igazán idilli falu

A dél-bakonyi Taliándörögd tele van szép látnivalóval.

taliándörögd
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Dél-Bakony lejtői egy csodaszép zsákfalura néznek: a Balatontól és Ajkától is egy karnyújtásnyira található Taliándörögdre, amelyet a páratlan fekvés mellett látnivalói is különlegessé tesznek az országban.

Bár nyáron a Művészetek Völgye tölti meg élettel a falu utcáit, a meseszép adottságainak köszönhetően a természetjárók körében is kedvelt helyszín lett. Hangulatos utcái csábítanak a sétára, és ember nincs, aki ne nyugodna meg a bakonyi erdők közelségében.

Taliándörögd látnivalói

A mindössze 705 fős Taliándörögd nagy múltra tekint vissza: noha írásos formában először 1249-ben említették, mégpedig Dörögd néven, már római kori emlékeket is találtak a határában. A történelem során vegyes hitű településen ma több templom, illetve templomrom is meglátogatható, így a felsődörögdi Szent András-templomrom is megéri a sétát.

A település egyébként a középkorban négy településrészből - Tótdörögd, Monostordörögd, Felsődörögd és Alsódörögd - állt, a nevét először a Dörögdi családról, majd a később birtokossá váló Tallián Ferenc lovassági ezredesről kapta.

A bűbájos kis település nyaranta a Művészetek Völgye ideje alatt megtelik élettel, de egy időben nem csupán kulturális szempontból volt megkerülhetetlen az országban. Erről árulkodik legizgalmasabb jelenkori látnivalója, az Űrtávközlési Földi Állomás épülete.

Taliándörögdi Szputnyik

A falu szomszédságában, az Öcs felé vezető út mentén magasodó állomás annak idején, csaknem harminc évig űrtávközlési komplexumként szolgált. Használták többek közt tévéadások, telefonhívások, majd internetes adatforgalom közvetítésére is.

A helyiek által csak Szputnyiknak becézett épületről az a legenda tartja, hogy még Kádár János és Fidel Castro is ezen a csatornán keresztül beszélt. Bár a mendemonda csak részben igaz, ugyanis biztosan nem kizárólag ezen a hálózaton keresztül folyt közöttük a kapcsolattartás, a falu különleges látnivalójává vált az építmény, ami ma már csak zárt, kívülről megcsodálható műemlék.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Dél-Bakony gyönyörű tájait érdemes bejárni. A csodaszép falvakat körülvevő erdőket hálószerűen szövik be a turistautak. Taliándörögdről érdemes egy kitérőt tenni Kapolcsra, ahol a sárga jelzésű út vezet el a természeti kincsekhez, de a Vigántpetend és Balatoncsicsó között kacskaringózó Öreg Bükk Tanösvényt is érdemes bejárni.

(Képek: Indafotó/wyx, bugyihusztár.)

Bakonyi gyöngyszemek

A Bakony völgyeiben meseszép kis falvak bújnak meg. Hangulatos utcáikkal, festői fekvésükkel elvarázsolnak.

Ezt is szeretjük