Megnéztük, veszélyes-e Tunézia: elállt a szavunk attól, amit ott láttunk - Békés és gyönyörű az ország
Béke, nyugalom, barátságos hangulat jellemzi az országot. Na meg a tenger és a színek!

tunezia-cover4
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közel-keleti harcokból semmit nem lehet érzékelni Tunéziában, és a helyiek szerint az országuknak nincs is semmi köze hozzá. Az észak-afrikai ország a kontinens arab területei közül a leghaladóbb szellemű állam, ahol a civilizáció, a turizmus és a nemek közötti egyenlőség is virágzik. Tunéziában békében élnek egymás mellett keresztények, zsidók és muszlimok, az emberek barátságosak és a turisták örömére minden nagyon olcsó. 

Az ország gazdasága sajnos visszamaradott, ami Tunéziának nem jó, de a turistáknak annál inkább. Mivel az ország az utóbbi évtizedekben nagyon elszegényedett, az ötcsillagos szállodák ára körülbelül az itthoni háromcsillagos panziók árának felel meg. Aki az őszi szünetben elutazna, gondolja meg, szeretne-e még idén eljutni a tengerhez, mert ez lehet az egyik legjobb választása.

Ősszel is nyári meleg van

Időjárás szempontjából szerencsés az ország, csak novemberben kezd el 25 fok alá esni a hőmérséklet, ezért mindenképp érdemes tengerparti városba menni, hiszen a fürdéshez szerencsére még ősszel sincs hideg. A legtöbb szállodának egyébként vannak medencéi is, sőt, nagyon családbarát a kialakításuk.

Bár sokan Tunéziát a tengerpartja miatt látogatják - és rengeteg a rendszeres visszatérő magyar is -, az ország látnivalókban és programban igen gazdag, ezért az embernek érdemes egy-egy napon kitennie a lábát a tenger sós vizéből. Hammamet, Sousse, Monasztir és Tunisz is csodás, de a mediterrán vidékek kedvelői talán Sidi-Bou-Said városkáját zárják legmélyebben a szívükbe, melyet gyakran a tunéziai Santoriniként emlegetnek.

Tunézia gyöngyszeme

A fehér-kék színekben játszó kisváros igazi kuriózuma az országnak. A sétálóutcák tele vannak hangulatos bazárokkal, a házak falát pink és fehér jázminbokrok díszítik. A bazári árusok meleg szívvel várják az utazókat, hogy friss datolyával, finom pasminákkal vagy kézzel festett kerámiatálakkal kedveskedjenek nekik, amik nem biztos, hogy eredeti és minőségi edények, de legalább olcsók és gyönyörűek.  

Azt mondják, Tunézia legjobb kávézója is Sidi-Bou-Saidban van. A Café des Délices csodás panorámával rendelkezik, egyenesen a tengerre lát, aki itt szeretne felfrissülni. Sok más kávézóhoz és teázóhoz hasonlóan itt is lehet vízipipázni, mialatt megpihensz a bazári sorokon tett séta után. 

Az arabok egyik specialitása a mentás zöld tea, ami ízben egyáltalán nem emlékeztet semmilyen itthon kapható teához. Különleges az elkészítési módja is: először lefőzik a zöld teát, cukrozzák, majd beletesznek néhány mentalevelet. Ezután jöhet néhány szem mandula vagy fenyőmag, melyek jól magukba szívják a forró italt. Így ez a tea nemcsak élénkít, de az olajos magvaknak köszönhetően el is telíti a gyomrot.

Hagyományos és családias

Hammamet szintén tengerparti város, melynek tengerpartjával nem sok helység vetekedhet. Tiszta, csendes, kellemes. Hagyományos dizájnú szállást is lehet találni, mely kívülről luxushotelnek látszik, belülről azonban nagyon otthonos. A Medina Hotels & Resorts Yasmine Hammamet szálloda legkisebb apartmanja is kétszobás, így akár egy egész családnak is megfelelhet. Berendezésében Sidi-Bou-Said fehér-kék színeit idézi, és a személyzet is rendkívül vendégközpontú.

Aki Hammametben jár, nemcsak a kellemes és tiszta partot találja, de hangulatos teázók és bazárok tömkelegét is. Az árusok, mint mindenhol, itt is alkuképesek, és olyan kuriózumokat lehet beszerezni náluk, mint az argánolaj, ami idehaza csak borsos áron érhető el. És míg a kofák az árakat egyre lejjebb viszik, addig a női önbizalmat csakis feljebb tornázzák.

Sokan hallhatták már, hogy az arab férfiak tevékért és kecskékért szeretnék megvásárolni az odalátogató európai nőket, ám az élmény közel sem felháborító, mint inkább kedves. Ha ajánlanak is valakiért két Ferrarit, a bókolás nem merül ki ennyiben. Szívmelengető tud lenni, amikor szerelmes szemű, barna férfiak győzködnek, hogy ugyan, légy a feleségük, és hasonlítgatnak Shakirához, Angelina Jolie-hoz és a világ többi legszebb nőjéhez. 

Egyenes út vezet Tunéziába!

A TunisAir átszállás nélküli járatot indít Budapestről Monasztirba október 27-én, hogy az őszi szünetben is tengernél nyaralhass!
Az aktuális csomagajánlatokat itt találod.

Promóció

Ha Hammametben jársz, mindenképpen érdemes elkölteni egy vacsorát a Seherezáde nevű étteremben, ahol a brutálisan kiadós vacsora mellé zenés-hastáncos műsort is kapsz. A show kerek történetet mutat be, a menük pedig akkorák, hogy már az előétellel jóllaksz. A desszertet óvatosan fogyaszd, mert a műsor végén nagy az esélye, hogy míg Tunézia legjobb kaktuszgyümölcsét eszed, az asztalodra felpattan egy kéjes mosolyú hastáncosnő, hogy aztán ott ropja néhány percig. 

Ha pedig nemcsak a turisták számára épült városrészt, de a valódi óvárost is megtekintenéd, látogass el a helyi, hagyományos piacra. Itt azonban már ne számíts a finom kelmékre és kerámiákra, sokkal inkább friss élelmiszerekre. Nagyrészt fűszerek, frissen fogott halak, rákok, polipok kaphatók, ha kedved szottyanna magadnak főzni a vacsorádat, vagy csak belekukkantani a helyiek életébe.

Friss menta és datolya is tonnaszám megtalálható itt, de ha teszel egy sétát Hammamet óvárosának utcáin, jó eséllyel belefutsz egy házi cukrászdába, ahol a legkülönlegesebb tunéziai süteményeket kóstolhatod meg.

Miért jó a családoknak?

Tunézia tengerparti hoteljeiben nemcsak gyerekmedencéket, de gyerekprogramokra alkalmas termeket is létrehoztak, ahol animátorok foglalkoznak a kicsikkel, ha valamilyen balszerencse révén rosszra fordulna az idő, vagy csak a szülők elvonulnának a wellnessbe.

Mind a sousse-i Mövenpick Resort & Marine Spa szállodában, mind a hammameti  Medina Hotels & Resorts Yasmine hotelben gyerekprogramok várják az unatkozó csemetéket. A színes dizájn, tele ismerős mesefigurákkal segít abban, hogy a gyerekek felszabadultan, otthon érezzék magukat még idegen környezetben is.

Persze izgalmasabb szórakozásra is van lehetőség szerte az országban, amit a nagyobbak is élveznek. A Carthage Land vidámpark- és aquaparklánc Hammametben és Tuniszban is megtalálható. A tuniszi a nagyobb, ahol több a szórakozási lehetőség, de a hammameti sem csak egyszerű csúszdapark: ha nekiveselkedtek, vadvízi evezéshez hasonló élményben is részetek lehet.

Ha pedig egy nagyobb adag adrenalinra vágytok, Sousse-ban - magyar száj szerint Szúszában - kipróbálhatjátok az Aqua Palace víziparkot, ami az ország első és egyben legnagyobb aquaparkja. Itt található az ország legméretesebb hullámmedencéje is, és nem akármilyen csúszdákon csúszhattok a kék vízbe!

Hammamet és Sousse között található a Friguia Állatkertet, ami különleges élményekkel gazdagítja az utazásodat. Lehet tevegelni, ami kicsiknek felnőtt társaságában ajánlott, nehogy leessenek, amikor a púpos jószág feláll. Emellett van lehetőség a fókával való puszizkodásra is, ami igen furcsa érzés, ám még így is kihagyhatatlan élmény. Na jó, csak az állat ad puszit a bátrabbak arcára, amit természetesen képzett állatkerti gondozó felügyel.

tunezia-allatkert-tevegeles

Kézzel készített csodák

A kézművesség, művészet és történelem szerelmeseinek is bőven akad program Tunéziában. Karthágóban például még mindig állnak az ókori Római Birodalom által felépített falak és gigászi oszlopok. Amellett, hogy a tengerparti háttérrel csodás fotókat készíthettek itt, könnyen bejárható az egész terület. Az omladozó, homokbarna falak pedig egyenes úton repítenek vissza a múltba. 

Annak ellenére, hogy az összes tunéziai város minden egyes piacán és bazári során kézzel festett tálak, tányérok és egyebek vannak, nem ajánlott bárhol bármit megvenni. Az összes cirádás kerámia- és porcelánedénynek ugyanis egy egész birodalmat emeltek a Kerkeni kerámiaműhely képében Nabeul városában, ahol eredeti és minőségi darabokat vehetsz, és még így is kifejezetten jó áron. Egy jókora müzlistál például 8 dinár, ami 800 forintot tesz ki.

tunezia-keramia

A kétszintes helyiség egyben üzlet és műhely is, a vállalkozás pedig világszerte rendkívül népszerű. Olyan kézműves munkáról van szó, amit évszázadok óta művelnek Tunéziában. Bármerre nézel, a falakon, polcokon és még a földön is kézzel festett, igényesen megmunkált kerámiacsodákat látsz. Az ember szó szerint beleszédül a látványba. 

Tuniszban a Bardo Múzeumban hasonló kézzel alkotott mesterműveket nézhettek meg, és betekinthettek az egykori pasák életébe, szokásaiba, még a háremüket is meglátogathatod. Tulajdonképpen ez az ország híres mozaikmúzeuma, ahol a padlót, a plafont, a falakat - tényleg mindent - meseszép mozaikokkal raktak ki. Mindezek foglalatában pedig ókori szobrokat emeltek, hogy emlékezzenek: Tunézia valamikor a Római Birodalom fontos része volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Biztonságos, civilizált

Tunézia tehát nem az a fajta arab ország, amilyennek az utóbbi években sokan képzelik. A közel-keleti történések egyáltalán nem befolyásolták az ottani viszonyokat, legfeljebb az idegenforgalomnak ártott. Pedig Tunézia azóta csak még biztonságosabb lett. Az ellenőrzési pontoktól sem szabad megijedni, hiszen a turisták biztonságát hivatottak szolgálni.

Az ország még javában igyekszik visszaépíteni virágzó turizmusát, ezért barátságossága és vendégközpontúsága minden téren megnyilvánul. A nemek közti egyenlőség terén is van mit tanulni tőlük. A nők ugyanúgy hordanak miniszoknyát, mint csadort, és a politikában is körülbelül egyenlő arányban vannak a női vezetők. Egy tehát biztos: szellemiségében Tunézia magasan kenterbe veri az összes többi arab és néhány európai országot.

Ezt is szeretjük