Ettől gyönyörű az arab nők bőre - Tunéziában nem csak a tengerpart az érdekes
A természet mediterrán kincsei a testet és lelket is feltöltik.

tunezia
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tunéziáról az emberek nagy részének az olcsó tengerparti nyaralás jut eszébe, pedig az Észak-Afrikai ország ennél sokkal többet tartogat.  Az olyanoknak, akik egy picit hajlandóak eltávolodni a tengerparttól. De csak egy nagyon picit.

A tengerparti terrortámadások sokak kedvét elvették attól, hogy ide utazzanak, de lassan megnyugszanak a kedélyek, és a dolgok visszatérnek a régi kerékvágásba, legalábbis ebben reménykedik az ország, melynek egyik fő bevétele  a turizmus.

A határtalan tenger és az izgalmas történelmi-kulturális kincsek védelme mellett az ország tudatosan törekedett a biztonság megteremtésére is, ezzel kicsit a Közel-Kelet és a Nyugat határán egyensúlyozva magát, és megtartva azt a különleges képet, ami olyan sokakat vonz. De nemcsak a szemednek kedvez, ha ezt az országot választod úti célodul.

Szépítkezés tunéziai módra

Nem kell nagyon eltávolodni a tengerparttól ahhoz, hogy az ember egy kicsit jobban beleássa magát az arab kultúrába, elég, ha elmegy egy hammamba, ahol a saját testével kerülhet sokkal jobb kapcsolatba. Bár az arab nők a lehető legritkábban mutatják meg magukat mondjuk bikiniben, attól még a testápolásról lehet tőlük tanulni. Sőt, valószínűleg kinevetnének minket, hogy miket kenünk magunkra, ahelyett hogy a természethez fordulnánk.

Tunéziában rengeteg az olívafa, aminek gyümölcsét mindenhol használják. A hammam kezelés egyik alapja a fekete olívás szappan, amivel végigdörzsölik - smirglizik - az embert. Lehet, hogy ez nem kellemes a művelet alatt, de a bőrt utána elnézve értelmet nyernek a nem éppen finomkodó mozdulatok. A test tisztítása közben, a melegített kőágyon az ember lelke is kikapcsol, és új emberként térhet magához a nagyon alapos masszázs után.

Talán nem véletlen, hogy a menyasszonyok Tunéziában nem hülye pólókat és tiarát viselve vetik bele magukat az éjszakába, hanem a hozzájuk legközelebb álló nőkkel elvonulnak egy hammamba, és megújulnak a házasságra.

A Sousse-i Mövenpick Hotel spa szakértője szerint elegendő lenne hetente egyszer alaposan átdörzsölni magunka olívaolajjal és egy hammamkesztyűvel. Ilyenkor mindent megkap a bőr, amire szüksége van, az olaj pedig a piszkot is lehozza. Persze ez elsőre furcsa lehet, de a többi tisztálkodást nem elhagyva érdemes kipróbálni.

Ha már tenger

Biztosan sokan ismerik a népmesét, ami a Só címet viseli. Ebben a királylány azt mondja, hogy annyira szereti az apját mint a sót. A király ezt annyira egyszerűnek gondolja, hogy be is tiltja a használatát, de szépen lassan rájön, hogy csúnya bakot lőtt. Ez egy magyar népmese, de egy tengerparti országban senkinek nem lenne mersze lenézni a természet egyik legnagyobb ajándékát.

Tuniszba jelenleg csak Bécsből indulnak a Tunis Air gépei, kedden, csütörtökön és vasárnap.
Budapestről Monasztirba a tervek szerint május elején indul heti két járat, kedden és pénteken.
Majd júniusban elindul a harmadik járat is csütörtökönként Djerbára.

A tengeri só, jól használva, fantasztikus hatással van a bőrre. Megtisztítja, és feltölti azt. Nem véletlen, hogy egy egész kezelési módot szenteltek neki, a thalasso terápiát.

A thalasso terápia a sós tengervíz, az iszap és az algák gyógyító és szépítő erejére épül, és leggyakrabban testpeelinget, iszappakolást, fürdőket és a masszázsokat foglal magába. A szépítő módszert már az ókorban ismerték, és napjainkban ismét reneszánszát éli.

A létfontosságú nyomelemekkel teli, frissen gyűjtött, felmelegített sós víz és iszap igazi feltöltődés a bőrnek: a tengerisós testradírozás előkészíti a bőrt, miközben a sejtek anyagcseréjét is fokozza. Az iszappakolások tisztítják, feszesítik a bőrt, és pótolják a szükséges ásványi anyagokat, míg a nyugtató tengervizes fürdők hidratálják, és feltöltik azt a tengervíz minden kincsével. 

A kúrákat a szervezet igényeinek megfelelően személyre szabottan alakítják ki a thalasso-centrumokban. Bár elsősorban a kozmetikában alkalmazzák a kezeléseket, a lélekre és a testre is gyógyítólag hatnak, sőt, megoldást jelentenek többek között a reumatikus fájdalmakra, az emésztési és keringési problémákra is. 

A thalasso centrumok Tunézia kedvelt turisztikai célpontjainak számítanak manapság, de minden nagyobb szállodában lehetőség van kipróbálni a természet szépítő erejét. A tengerpartozás vagy egy bazár meglátogatása, esetleg egy karthagói kirándulás után mindenképpen érdemes bejelentkezni egy hammam vagy thalasso kezelésre. 

Ezt is szeretjük