Most utazz Tunéziába! Eláruljuk, miért
Tunézia igazi arca
Testi és lelki feltöltődésre van szükséged? Megmutatjuk, miért most érdemes felkeresni Tunéziát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy ország, amit megáldott a történelem, egy nemzet, ami megérdemli, hogy örökké éljen - írta a 20. század egyik jelentős gondolkodója, filozófusa, Michel Foucault Tunéziáról, a helyről, melyet sokan csupán a pálmafákkal, a napsütéssel, az all inclusive hotelekkel, a tengerparttal és a nyári turistaáradattal azonosítanak, holott ennél sokkal többet adhat azoknak az utazóknak, akik nyitott szívvel állnak kultúrája, mindennapjai, hagyományai és lakói előtt.

Az Afrikát tekintve aprócska, de nagy múltú ország épp olyan, mint ősi, messze földön híres mozaikjai: színes, tudással és bölcsességgel, élettel, lélekkel teli darabkái, az óvárosok, az ókori romok, a hammamok testet és lelket feltöltő rituáléi, a bazár zaja, a helyiek mosolya, az utcák szövevénye, a színek és illatok úgy állnak össze egésszé, hogy nincs olyan vándor, aki ne ámulna el a teljesség eme csodáján.

Tunéziát nemcsak főszezonban érdemes felkeresni, az év minden szakában elvarázsol, és az sem baj, ha csak néhány napod van arra, hogy felfedezd - sokszor ennyi is elég, hogy el merj veszni a sűrűjében!

Boldog merengés a nyugalom ölében

Az iszlám vallás legfontosabb helyszíne a mecset, azonban rögtön ezután következik a hammam, úgy tartják ugyanis, a lelki életre, az imára úgy lehet csak felkészülni, ha a test is megtisztul.

Mindezt akár az idegen kultúrára és az új élmények befogadására való ráhangolódással is párhuzamba lehet vonni, így már csak ezért is érdemes az utazás elején betérni egy tradicionális fürdőbe, nem beszélve arról, a lélek mellett milyen elképesztő hatása lehet a testre is.

Hammamet hammamja

A Tunisztól körülbelül 60 kilométerre található Yasmine Hammametet megéri felkeresni - nem véletlen, hogy Sophia Lorennek is van Hammametben egy tengerparti háza -, különös tekintettel a hagyományos hammamra, melynek három-négy órás rituáléja során testben és lélekben is újjászülethetsz.

Így néz ki egy tradicionális hammam belseje

A fürdőben minden adott ahhoz, hogy levesd magadról azt, amit a külvilág jelent, a tisztaság, a csend, a diszkréció - külön szertartáson vesznek részt a nők és férfiak -, az illóolajok termeket belengő illata, a testkezelés különféle rituáléinak nyugalma gondoskodik róla, hogy teljes mértékben ellazulj, és ne legyen más dolgod, mint - a fürdők hatását önmagán is megtapasztaló Szemere Bertalan gondolataival élve - „a boldog merengés a puha nyugalom álom-ölében”.

A hammam a lélek mellett persze a testre is hat, a gőzfürdő megnyitja a pórusokat, felszabadítva tested a méreganyagok jelentette nyomás alól, ráadásul ez a fajta kellemes izzadás a szívet sem terheli meg. A fél-háromnegyed órás gőzölés után finom, melegített kőre fektetnek, majd szappanhabbal dörzsölik le bőrödről a mérgeket. A lassú, langyos vizes leöblítés után újra illatos, jótékony anyagokkal - például citromos tengeri sóval - dörzsölnek be, majd a tenger legjótékonyabb algapakolásával borítják be tested, és gondosan bebugyolálva fektetnek újra a meleg márványlapra. Ezután a pihenés ideje jön, de az újbóli leöblítés után sem kell sietni sehová, hiszen nyugodtan leheveredhetsz a gyönyörű, aprólékosan díszített aulában, ahol egy-egy diszkrét, párnákkal és pihenőágyakkal gazdagon megrakott, elkülönített pihenőhelyiség vár, ahol éteri nyugalomban kortyolhatod el a mentateádat, amíg visszatérsz a csend és békesség birodalmából.

Tunéziában az igazi mentatea tetejét fenyőmaggal is megszórják

A tradicionális hammamokban - melyekért, talán mondhatjuk, érdemes egészen Tunéziáig utazni - nem használnak semmiféle mesterséges alapanyagot, csupán a természet legkifinomultabb erejét, nem véletlen, hogy egy kezelés is elég ahhoz, hogy a bőr szinte hihetetlen mértékben változzon selyemhez hasonlóvá.

Ilyen egy igazi thalasso-terápia

Mindemellett érdemes kipróbálni az autentikus thalasso-terápiát is, melynek alapja a tengervízből nyert, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, sűrű só, mely rendkívül gazdagon táplálja a bőrt. A tengervizes medencék fúvókáik miatt továbbá egy kiadós masszázzsal is felérnek.

Új testben, új élmények: irány a forgatag!

A hammam nyugalma kihagyhatatlan, de legalább ekkora élményt jelent a tuniszi forgatag, a színes, zajos, illatos szuk, vagyis a medinában, óvárosban található bazár, melyet nem véletlenül tartanak sokan a bazárok bazárának.

A bazárban, a kézművesek utcájában készülnek a névre szóló tálak

Már az is különleges varázzsal bír, hogy a Karthágó köveivel kirakott utcák révén a történelmen is keresztülsétálhatsz, nem beszélve a különféle kis vendéglátóhelyek és a helyben készült kézműves termékek számáról és változatosságáról.

Biztonságos?
Sokan a korábbi híradásokból megragadt információk alapján máig bizonytalanok annak tekintetében, biztonságos-e Tunéziába utazni, érdemes azonban tudni, hogy a 2011-es forradalom már lecsengett, a helyiek szerint is békésnek, nyugodtnak számítanak a turisták által frekventált helyek, sőt, vannak utazók, akik szerint jóval biztonságosabb a környék, mint például Budapest éjszaka.

A bazárt elnézve is szembeötlő, hogy a helyiek körében milyen komoly hagyománya van a test- és fürdőkultúrának, se szeri, se száma a gyógynövényekből és teljesen természetes hozzávalókból készült kozmetikumoknak, nem lehet véletlen, hogy a helyi lányoknak, asszonyoknak is gyönyörű a bőrük.

A csodaszép kék-fehér falu

Ha szeretnéd megismerni a helyieket, a hagyományokat, viszont a bazárnál nyugodtabb helyre vágysz, egy múzeumfalu helyett pedig egy igazi, autentikus úti célra, a híres kék-fehér falut, Sidi Bou Saïd-et sem szabad kihagynod, mely körülbelül 20 kilométerre található a fővárostól, Tunisztól.

Tipikus lakóház Sidi Bou Saïdben

A kis települést a művészek városának is szokás nevezni, hiszen nem egy filozófus, festő választotta lakhelyéül egykor - köztük Paul Klee vagy épp Michel Foucault -, amellett azonban, hogy egyfajta kulturális találkahely, magáénak tudhatja az ország egyik leghíresebb kávézóját is, mely a dombtetőn található, és az ide betérő vándornak kötelező megkóstolnia Tunézia legfinomabb mentateáját.

Tunézia büszkeségei

Tunézia nagy múltú történelmét tekintve természetesen az olyan neves látnivalók megtekintése nélkül sem szabad elhagyni az országot, mint amilyen például az ősi város, Karthágó vagy épp a híres Bardo Múzeum.

A Bardo Múzeum

A múzeum Tuniszban található, és amellett, hogy a Római Birodalom legfontosabb gyűjteményét tudhatja a magáénak, a világ legszebbnek tartott mozaikkiállítása is itt látható.

Egy hárem belseje szolgál díszletül a több ezer éves mozaikoknak

Számos értékes műtárgyat - köztük egy i. e. 81-ben elsüllyedt görög hajó kincseit - is meg lehet itt tekinteni, nem lehet azonban szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a múzeum már épületét tekintve is lélegzetelállító - a 13. századi arab palota mai formáját tulajdonképpen egy korabeli háremből alakították ki.

A híres-hírhedt Karthágó

Érdemes az utazást Karthágó meglátogatásával megkoronázni, hiszen kiemelkedő jelentőségű helyről van szó, mely nemcsak, hogy Tunézia büszkesége, de egyúttal része az UNESCO Világörökségnek is. Bár a rómaiak valóban porig rombolták a pun várost, ókori épületmaradványokban így is gazdag, bár ezek főként a római korból származnak.

Ma is láthatók még a római fürdő részletei, illetve létrehoztak egy múzeumot is, a pun időkből is fennmaradt azonban egy megrázó, ugyanakkor komoly jelentőséggel bíró hely, a Tophet-temető, vagyis a gyermekek temetője.

Karthágó félelemmel és vérrel átitatott, ma már csendes kertje

Úgy vélik, a gyermekeket a punok Baál istennek áldozták fel, először megfojtották a kicsiket, majd egy erre szolgáló díszesen faragott áldozati kövön elégették őket. A szertartással kívánták elérni, hogy a csaták és konfliktusok kimenetele mindenképpen sikeres legyen. A mai napig hátborzongató a nyirkos, sötét helyiség, ahol a szertartásokat végezték, de a gyermekáldozatok kövei is megtekinthetők itt.

Miért télen érdemes idelátogatni?

Tunéziát akár a gyönyörök kertjének is nevezhetnénk, hiszen képeslapra illő tengerpartja mellett a helyiek barátságos, ám európai szemmel mégsem szemtelen és tolakodó társasága, a válogatottan finom ételek, a kávézók misztikus, keleti hangulata, a gondosan díszített, patyolattiszta hammamok fürdőkultúrája mind-mind magával ragad.

Télen pedig garantáltan nem kell a hömpölygő turistaáradattól tartani, mindenhol van idő és hely, a bazárban könnyedén szóba elegyedhetünk a tunéziai csemegét kínáló árusokkal éppúgy, mint a legfinomabb helyi parfümöket és szappanokat gyártó kézművesekkel.

Ezt is szeretjük