Egy középkori torony tetején áll a leghihetetlenebb olasz minipark: az építményen tölgyfák nőnek
A város fölé magasodó, magyaltölgyekkel ékesített torony igazán különleges látványt nyújt.

lucca torre guinigi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem véletlen, hogy Olaszország világszerte rengeteg rajongót tudhat a magáénak. Talán túlzásnak tűnik, mégis igaz, hogy a csizma minden négyzetcentije tele van szépséggel, kultúrával, művészetekkel, felejthetetlen látnivalókkal. Akit egyszer meglegyintett a híres olasz életérzés, többé nem nagyon tud szabadulni tőle, és még ennél is valószínűbb, hogy egyáltalán nem is akar.

Toszkána különösen kedvelt célpont az utazók körében, a festői borvidékeken túl olyan nagyágyúk találhatók itt, mint Firenze, Pisa, Siena vagy Lucca. Utóbbi talán kevésbé ismert, mint a reneszánsz bölcsőjének tartott Firenze, de így is bővelkedik a különleges látványosságokban, amelyek között kifejezetten meghökkentő lehet a város fölé magasodó, középkori lakótorony, melynek tetején magyaltölgyek nőnek.

Gyönyörű kilátás a lombok alól

Minden óvárosokba szerelmes turista jól tudja, hogy mekkora kincset jelent az egész napos gyaloglás során egy-egy árnyas park, ahol az ember a környezetben gyönyörködve egy kicsit megpihenhet. A Luccában található Torre Guinigi tetején lévő minipark, ha ejtőzésre nem is, gyönyörködésre mindenképp alkalmas, a kilátóként üzemelő torony tetejéről ugyanis remek panoráma nyílik a városra és az azt körülölelő hegyekre is.

A bámulatos panorámáért és a nem mindennapi kis kertért a torony belsejében 230 lépcsőt kell leküzdeniük a kalandoroknak, akik a fák lombjai alól szemlélve a bájos várost valószínűleg minden fáradtságot elfelejtenek.

Versengő családok középkori tornyai

A Torre Guinigi, ami ma Lucca egyik jelképe és kihagyhatatlan attrakciója, nagy múlttal bír. Egyike azoknak a tornyoknak, amelyek több évszázadot átvészelve ékesítik a várost. Az 1300-as évek második felében épült a névadó Guinigi család részére. A Guinigik gazdag kereskedők révén Lucca vezető előkelőségeihez tartoztak, pompás otthonaikat a mai via Sant' Andrea és a Via Guinigi környékén húzták fel.

A 14. században számos torony tarkította Lucca egét, a harangtornyok mellett a vagyonos családok saját famíliájuk erejét, tekintélyét szimbolizáló építményeket is emeltek, és azon versengtek, hogy kié lesz a magasabb. A valamivel több mint 44 méteres Torre Guinigi különlegessége azonban a magyaltölgyekben rejlett. Hogy pontosan mikor alakították ki rajta az apró, panorámás kertet, nem tudni biztosan, azonban az 1600-as években már szerepelt egy várost ábrázoló rajzon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az örökzöld fák állítólag az újjászületést jelenítették meg, feltételezések szerint a város megújulását a család vezetése alatt. Paolo Guinigi 1400-tól 1430-ig uralkodott Luccában. Egy népszerű helyi legenda szerint ő ültette a torony tetején lévő legmagasabb tölgyet, és amikor 1432-ben kegyvesztettként, a milánói herceg paviai kastélyában meghalt, a fa lehullajtotta az összes levelét.

A torony tetején lévő kis park kiöregedő fáit persze cserélik. Napjainkban belépőjegy megváltását követően lehet feljutni a tetőre. A torony tetején virtuálisan is körül lehet nézni itt.

...in cima alla Torre Guinigi <3 Lucca Photo credits: Marco Ruocco.

Közzétette: Paradiso...Toscana – 2018. augusztus 20., hétfő

Lucca ideális egynapos kiruccanás Pisából vagy akár Firenzéből. Többek között középkori eredetű óvárosáról és városfaláról ismert, utóbbi a második leghosszabb Európában, tetején sétálni is lehet. A város lelke az ellipszis formájú Piazza dell'Anfiteatro, ami egy római kori amfiteátrum felett került kialakításra. Itt egy virtuális sétát is lehet tenni a téren.

A középkorban megállt az idő a kis olasz faluban

A nagyjából félúton Bologna és Firenze között fekvő Borgo La Scola olyan, mintha egy időutazás során a középkorba csöppent volna az, aki ide ellátogat. Macskaköves utcák és jellegzetes kőépületek őrzik a régi korok emlékét. A környéken számos hasonló falu büszkélkedhet ilyen látképpel, ám La Scolában maradtak meg a legjobb állapotban és legnagyobb számban ezek a házak.

( Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük