A középkorban megállt az idő a kis olasz faluban: La Scola minden centije maga a történelem
Aprócska, ám annál gyönyörűbb kis ékszerdoboz La Scola Olaszországban.

lascola
beauty and style
Top olvasott cikkek

Európa egyik leggazdagabb történelmű helye egyértelműen Olaszország, hiszen már az ókori Rómából rengeteg jelentős lelet maradt fenn, mivel kulturális és gazdasági központot is jelentett.

Az idők során egyre több nagyszabású építmény kapott helyet, amik közül sok még ma is áll. Ilyen a kevésbé ismert, ám annál gyönyörűbb falucska, Borgo La Scola is, ami máig őrzi a középkor emlékeit.

Csendes, középkori falucska Olaszország szívében

A nagyjából félúton Bologna és Firenze között fekvő Borgo La Scola olyan, mintha egy időutazás során a középkorba csöppent volna az, aki ide ellátogat. Macskaköves utcák és jellegzetes kőépületek őrzik a régi korok emlékét. A környéken számos hasonló falu büszkélkedhet ilyen látképpel, ám La Scolában maradtak meg a legjobb állapotban és legnagyobb számban ezek a házak. 

la-scola
Fotó: Wikipédia / Carlo Pelagalli

Egyes állítások szerint már az 1200-as években lakott volt ez a terület, de először 1375 körül említik a különböző írások. Sajnos ezek közül mára már nem sok maradt fenn, így a történelméről is csak keveset tudni. A hely neve a német vagy görög eredetű skult szóból ered, ami őrszolgálatot, őrtornyot jelent - ilyen a faluban is megtalálható, hiszen a középkorban katonai bázisként is szolgált. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Csak később lettek kialakítva a lakóházak és a kis utcák, hiszen a terjeszkedés és a mezőgazdasági fejlődés indokolta, hogy inkább családok használják az épületeket. A középkori appennin építészet sajátosságai mind jól megfigyelhetők a faluban, a Milánóból és Comóból érkező comacini mesterek alakították ilyen jellegűre az épületeket. Ők a 15. században faluról falura járva emelték a házakat, kőművesiskolát is nyitottak, nekik köszönhető a lombardiai építészeti stílus kialakulása.

La Scolában a régi tornyokat alakították át polgári lakásokká, de házakat, pajtákat és kápolnát is emeltek. A falu az 1700-as évekig a Parisi család tulajdonában állt, az ő hatásukra is sok jelentős épülettel és emlékkel gazdagodott a település.

Ma is őrzik az emlékeket

A középkori terjeszkedés az idők során lassan megállt, és La Scolát fénykorában nagyjából kétszáz fő lakta. Bár ma is él itt néhány család, a számuk elenyésző, inkább csak a kirándulók sétálgatnak az utcákon. Ők azonban számos olyan érdekességet megfigyelhetnek, amit máig őriz a kis település.

Ilyen például, hogy a tornyokat a felétől felfelé cseréppel vagy zöld üveggel fedik, ezzel megakadályozva, hogy a patkányok felmásszanak a galambok tojásaihoz. A macskaköves, szűk kis utcácskák a múltat idézik, így a falu legjobban gyalogosan közelíthető meg. Ám megéri bakancslistára tenni, hiszen az idelátogatók mind úgy érezhetik magukat, mintha teljesen a középkorba csöppentek volna.

Olaszország nemcsak Róma és Velence: 9 meseszép város, ami kirándulásra csábít

Az ország annyi látnivalót kínál, hogy két élet is kevés lenne a felfedezéséhez.

(Képek: Wikipédia/Maretta Angelini, Carlo Pelagalli.)

Ezt is szeretjük