Azt hinnéd, egy mesefilm díszlete, pedig így élnek itt az emberek: Arbelobello olyan, mintha tündérek laknák

Egy nagyon különleges, meseszerű kisváros bújik meg Olaszországban.

alberobello2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olasz kultúrával egyszerűen nem lehet betelni: legyen szó akár művészetről, gasztronómiáról vagy természeti értékekről, a félsziget lakói mindig tudnak újat mutatni. Ez alól az építészet sem kivétel, sokszor egészen elképesztő látványvilágot teremtenek - nem csoda, hogy a turisták imádják felfedezni az országot.

Egy Dél-Olaszországban megbújó kisváros, Alberobello látványa szinte mesekönyvbe illő: a különleges kis házikókhoz foghatót sehol máshol nem látni a világban, az úgynevezett trullók kialakulásához pedig hosszú és izgalmas út vezetett.

Egy turpisság miatt lett ilyen a város

A tízezer fős lakosú város nagy múltra tekint vissza, már a keresztes hadjáratok idején megszerezték az uralmat a terület felett a conversanói grófok, és az itt kialakult település egyre csak gyarapodott, 1616-os feljegyzések szerint ebben az időben már közel kétszáz lakosa volt, és a régészek szerint már a 16. század közepén megjelentek itt a jellegzetes, kör alaprajzú, hengerfalú, kúpfedelű házikók.

alberobello1
Fotó: EunikaSopotnicka / Getty Images Hungary

A történészek szerint azonban nem a különös látványvilág miatt alakult ki ez az építési forma: II. Giangirolamo Acquaviva gróf szerette volna elkerülni a területén álló házak utáni adók fizetését, így csak olyan épületeket engedett felhúzni, amik könnyen lebonthatók és újraépíthetők, ha az adószedők a településre látogatnának. Mivel a trullók fa tartószerkezet és kötőanyag nélkül épültek, tökéletesen megfeleltek ennek a feltételnek, és ez a furfangos megoldás sokáig működött is, hiszen az ellenőrök mindig csak romokat találtak, amire nem tudták az adókat kivetni. Ennek ellenére idővel kiderült a turpisság, és a nápolyi király börtönbe záratta a grófot adócsalás vádjával.

Ősi minták a tetőn

A trullók kizárólag kőből készültek, az építőanyag pedig a közeli kőfejtőből származott, és bár laikus szemmel nézve elég primitívnek tűnhetnek, de nagyon találékony megoldásokkal építették meg őket, ez pedig a 20. század moduláris építményeit is megihlette. Bár a süveges épületeket úgy alakították ki, hogy csak egy helyiségből állnak, több ilyen trulló egybenyitásával már élhető teret tudtak kialakítani maguknak a város lakói.

alberobello3
Fotó: TOMAg / Getty Images Hungary

A jellegzetes forma mellett egy másik érdekességet is tartogat a házak külseje: a tetőre felfestett szimbólumok mind-mind más jelentéssel bírnak, vannak köztük ősi jelképek, keresztény minták, állatövi jegyek és egyéb ábrázolások is, mint az olajfaág vagy a búzakalász. A legendák szerint néhány szimbólumnak személyes jelentése van, egy házikón állítólag a felfestések egy furcsa szerelmi háromszöget jelképeznek, a trullót egy ikerpár építette egybe, akik ugyanabba a lányba voltak szerelmesek, de ő nem tudott közülük dönteni, így hármasban éltek a süveg alatt.

Alberobello igazi turistaparadicsom

A hely az évek során a környék legvonzóbb úti céljává nőtte ki magát, ami annak is köszönhető, hogy 1996-ban az UNESCO a világörökség részévé választotta a helyes kis tündérvárost. A lakók legfőbb bevételi forrása a turizmus, ajándékboltok és szolgáltatók zöme sorakozik az egykor turpisságból felépített épületekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A turisták számára nemcsak a mesefalu látványa, hanem a helyi gasztronómia is vonzó lehet, hiszen olyan különlegességeket lehet megkóstolni Alberobellóban, mint a füge-, mandula- vagy kaktuszlikőr, de az édesburgonyából készült kenyér és a tőkehalleves is a helyi specialitások közé tartozik.

Olaszország meseszép városai

Az ország annyi látnivalót kínál, hogy két élet is kevés lenne a felfedezéséhez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük