Titokzatos, lenyűgöző, földalatti világ
Láttál már tengereket, hegyeket és városokat, de szívesen megismerkednél a föld mélyének titkaival is? Le fog esni az állad!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olaszország nem véletlenül lett a turisták egyik legkedveltebb célpontja, hisz varázslatos, élettel teli tájain a régmúlt számtalan csodáját megpillanthatod, kezdve a római Colosseumtól Pisa ferde tornyán át a milánói dómig.

Tehetsz egy utazást a gasztronómia világába, gyönyörködhetsz a tengerparti városokban, azonban nem csak a föld felett és korántsem csak nyáron várnak látnivalók.

Létezik egy hely, melyet még nem ismernek olyan sokan, ugyanakkor legalább olyan varázslatos vidékre bukkanhatsz, ha felkeresed, mint akkor, ha előbbieket veszed célba. Sőt, Frasassi egyedülálló, mesébe illő, lenyűgöző világa egész biztos, hogy örökre rabul ejt.

Az évszázad felfedezése

Közép-Olaszországban, az Adriai-tengerhez közel, az Ancona tartományban fekvő Frasassi-szurdok környékén 1971-ben egy barlangkutató csoport az évszázad egyik legizgalmasabb felfedezését tette. Az Appenninek vonulata alatt 13 kilométer hosszan kanyargó járatok és üregek rendkívüli labirintusára bukkantak.

A szövevényes barlangrendszer folyosóin a tiszta vizű tavacskákban és a sáros mélyedésekben térdig gázoló csapat döbbent ámulattal szemlélte maga körül a zseblámpák gyenge fényében meg-megcsillanó cseppkövek földből kinövő kristályoszlop-erdejét, mely lélegzetelállító tündérvilággá, különös, egyúttal bizarr mesebirodalommá tette a helyet.

Ahogy egyre mélyebbre hatoltak a földalatti világ - mint utóbb kiderült, barlangok elképesztően kiterjedt láncolatának - hideg, nyirkos levegőjében, óriási, márványszerű oszlopok és jégréteggel borított, finom sziklacsipkefüggönyök fantasztikus díszlete, a több mint egymillió éves erózió döbbenetes munkája kezdett kibontakozni előttük.

Bizarr csipketenger a föld alatt

A meredek sziklafalak között jó három kilométeren át kanyargó Frasassi-szurdokot az Esino mellékfolyója, az Apenninekben eredő és északkeleti irányban az Adriai-tenger felé tartó Sentino-folyó mélyítette ki. A szurdokot körülvevő hegység jellegzetes karsztvidék, az ilyen területeken pedig szinte mindenhol találni egymásba érő barlangokat, víznyelőket, búvópatakokat.

A Frasassi-szurdok meredek mészkőfalában is barlangnyílások sorakoznak, számtalan csodás mészkőformációval ékesítve. A mélyen bordázott, álló és függő cseppkövek kísérteties hangulatot keltenek, a vízcseppekből lerakódó forrásmészkő bizarr szobrait, hatalmas, virágszerű kőcsipkék fantasztikus sokaságát tárva az utazó szeme elé.

Titokzatos járatok, döbbenetes termek

A barlangrendszer termei közül az egyik legnagyobb a Nagy Szélbarlang, ahova jól kiépített úton lehet bejutni, mintegy 1,5 kilométert megtéve a mészkőhegység belseje felé. Innen egy, a sziklába fúrt rövid alagúton áthaladva katedrális méretű terem nyílik, melynek közepén az eddig nem teljesen feltárt Ancona-szakadék tátong.

Nem messze tőle található az Il Gigante, a hatalmas, magasba meredő mészkőoszlop, az Óriás. Vele szemben a Niagara-vízesést láthatod. Persze nem az igazit, hanem mészkőből évmilliók alatt kialakult, aláhulló víztömegre emlékeztető cseppkőképződményt csodálhatsz meg. A sajátos formáció a névadó zuhatag robaját és szüntelen zúdulását idézi fel.

A földalatti labirintusban tovább haladva találhatod a szemet gyönyörködtető Gyertyák Termét. A terem padozatán megannyi fehéren csillogó cseppkő áll, melyek egy sekély tavacskából nőnek ki, akár a fénylő gyertyák.

Tövüket a tökéletes hasonlóság érdekében fehér kelyhek veszik körül. Szépségüket csak emeli a sejtelmesen derengő, képzeletmozgató megvilágítás. Szintén érdemes megcsodálni a Végtelen Termének ragyogó, alabástromszerű, álló cseppkőrengetegét, mely a mesterséges fényben csillámló, sziporkázó, lenyűgöző hatást kelt.

Igaz ez az úgynevezett Barlangszentélyre is, melyben egy 11. századi, Santa Maria del Frassassinak szentelt kápolna található, valamint egy templom, melyet 1828-ban, XII. Leó pápa megbízásából építettek. A templom még különlegesebbé teszi ezt az egyedülálló helyet. E káprázatos földalatti csodavilág felfedezésével Anconának ez az addig kevéssé ismert zuga nemzetközi hírűvé vált.

A mélység lakói

Bár a barlangrendszer elsősorban a csodálatos cseppkövek miatt ismert, nem árt, ha alaposabban megfigyeled, hová és merre is lépsz. A sötétség és a táplálék szűkös volta ellenére ugyanis az állandó hőmérsékleten és a magas páratartalomban gazdagon tenyésznek itt a különféle apró lények, az egysejtűeken kívül rákok, sőt, barlangi vakgőték is előfordulnak a Frasassi vizeiben.

Persze a legnépesebb állomány itt is a denevéreké. Ha kíváncsi vagy rájuk, akkor nappal, a róluk elnevezett teremben találhatod meg őket.

Cikkünk elkészítésében a Reader's Digest Kiadó Különös helyek, elbűvölő tájak című könyve segített.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük