5 bizarr, emberarcú szikla
Hihetetlen képekkel!
Nem is hinnéd, milyen különleges formákat véstek hegyek és völgyek vidékébe a természet szobrászkezei. Nézd meg ezeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az emberi agy sajátosságai révén sokan a legapróbb tintafoltokban is a legkülönfélébb élőlények körvonalait vélik felfedezni, van, hogy mindenkinek ugyanazt jelentik az egyes formák.

Így van ez a következő öt furcsa, megdöbbentő sziklaalakzattal is, melynek legendák övezte és ősidők óta tisztelt formáin talán azelőtt gyakorolt fenséges játékossággal a természet, hogy a férfiakat és nőket megalkotta volna. Íme, öt lélegzetelállító, emberarcú szikla.

Írország alvó óriása

Az Írország partjainál, Dingle városától nem messze, a Blasket-szigetek közelében található sziklaformációt Halott embernek és Alvó óriásnak egyaránt nevezik, ugyanis - különösen, ha az apró sziget fölött az eget sötét felhők borítják - a távolból körvonalai egy, a tengeren hanyatt fekvő, hatalmas ember alakját rajzolják ki.

A hely misztikumát a csupán a sziklákon megtörő hullámok és a szél hangja által megzavart, végtelen csend, illetve a part nyugati oldalán magasodó egykori vár romjai csak tovább fokozzák.

Bár napjainkban a vidék az utazók körében is egyre népszerűbbé válik, sokáig igen távol esett az idegenvezetők és turisták kedvelt útvonalaitól, Írország egyik legszebb és legautentikusabb helyévé téve ezáltal a Minard’s Head füves domboldalakkal határolt, gyönyörű tájait.

Az indián, aki szemmel tartja Coloradót

Arra a csodára, hogy a természet emberi technológiák nélkül, évezredekkel ezelőtt is képes volt tökéletes pontosságú, már-már hihetetlen formákat megalkotni, az egyik legjobb példa az a vörös sziklákból álló emberi arc, amelynek az Amerikai Egyesült Államokban található Colorado Rockies-hegység ad otthont.

Az őslakosok szerint a hatalmas fej egy régen élt indián törzsfőnököt testesít meg, aki innen tartja szemmel a vidéket, és nyújt segítséget testvéreinek.

Háromszög alakú arcával, hosszú orrával, nagy szemöldökével és tökéletesen kirajzolódó szájával élesen kiemelkedik a környező sziklákból, hogy szigorúan, mégis gondoskodóan tekintsen le azokra, akik idetévednek, közöttük a megannyi turistára, aki további természeti látnivalói miatt is előszeretettel veszi célba Észak-Amerika egyik legjelentősebb hegységrendszerének legmagasabb pontjait.

Balra az indián alak, jobbra a Laguna Beach boszorkánya

A Laguna Beach boszorkánya

Sokan boszorkányként emlegetik, pedig a megfelelő szögből szemlélve akár egy vén tengeri medve is lehetne, aki gránitkövekből álló görbe orrával, előreugró szemöldökével és göcsörtös állával, több évezrednyi tapasztalattal a háta mögött figyeli a híres kaliforniai Narancsvidék ifjúságát.

A sziklaformáció otthona, a megyeszékhelytől, Santa Anától mindössze 39 kilométerre elterülő Laguna Beach az Amerikai Egyesült Államok egyik legnépszerűbb partszakasza, egyúttal Kalifornia legszebb strandja, melyet nem csupán utánozhatatlan természeti látnivalói révén keresnek fel oly sokan egész évben. A part számos művészeti galériát és fesztivált tudhat magának, nem beszélve az egyedülálló éttermekről és üzletekről, mint ahogy az sem véletlen, hogy több tucatnyi film és TV-show forgatási helyszínéül is szolgál.

Ikária partjainak félelmetes őre

A Samos-tól 19 kilométerre északra fekvő Ikária az egyik legkülönlegesebb tengerparti vidék Görögországban, ami a partjai között található apró falura, Nas-ra még inkább igaz.

Amellett, hogy a legendák úgy tartják, Ikarosz is a közelben zuhant a tengerbe - a sziget nevét is innen kapta -, sajátos atmoszférájához az itt található Artemisz-templom, illetve az onnan nem messze felbukkanó, a helyiek által csak trollnak keresztelt sziklaalakzat is hozzájárul.

A vadászat szűz istennőjének szentelt templom különlegessége abban áll, hogy az utolsó hely, egyben egyfajta menedék és elmélyülésre alkalmas terület volt, mielőtt a hajósok nekivágtak volna a vad tengereknek. A vidék békéjét csak az a félelmetes kőteremtmény képes szertefoszlatni, aki egy furcsa törpe alakját felvéve bukkan elő a Nas fölé magasodó, part menti sziklákból, hogy fenyegetően és vészjóslóan tartsa szemmel a tenger csodálatos, ugyanakkor halált hozó világát.

A leghíresebb sziklaember

Az amerikai egyesült államokbeli Franconia Notch Nemzeti Parkban, a Cannon-hegység oldalában található természetes kőformáció, az Old Man of the Mountain - a hegy öregembere - hosszú ideje New Hampshire szimbólumának számít. Az öt gránitszikla alkotta, 12 méter magas, 7,6 méter széles és 370 méterrel a föld felszíne fölött látható kőarcot, melyet Nagy Kőarcként és a Profilként is emlegetnek, a hivatalos források 1805-ben említették meg először, és azóta örvend nagyobb népszerűségnek - az író, Nathaniel Hawthorne egy novellát is szentelt neki 1850-ben.

Az elmúlt századok során a hegy öregembere állami emblémává vált, mely pénzérméken, bélyegeken és útjelző táblákon egyaránt feltűnt. A korábban acélkábelekkel megerősített sziklaalakzat nagy része azonban 2003. május 3-ára virradóan, köszönhetően a szél, az esők és a hó hosszadalmas munkájának, hirtelen leomlott, megsemmisítve ezzel a környék leglátogatottabb turistalátványosságát.

A helyieket olyannyira megrázta az eset, hogy virágokkal emlékeztek az öregemberre, illetve hamarosan kezdeményezték is, hogy a negyven láb magas arcképet helyreállítsák. Az akkori kormányzó, Craig Benson erre ígéretet is tett. A legutóbbi terveket 2007-ben nyújtották be.

OLVASD EL EZT IS!

korall
  • ausztrália
  • világörökség

A világ 7 természeti csodája

Ezt is szeretjük