Hatalmas büntetést kaphatsz, ha hazaviszed emlékbe - Csak kevesen tudják, hogy tilos
Sokan gyűjtik minden évszakban, pedig nem lenne szabad.

nagykep?cikkid=168657&kep=havas erdo-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A többség tisztában van vele, hogy a védett növényeket bizonyos időszakokban vagy egész évben tilos leszedni az erdőben. Arról azonban sokkal kevesebben tudnak, hogy mást sem szabad elmozdítani a helyéről.

Ezek közé tartoznak például az erdők, mezők talaján szerteszét heverő kövek, ásványok, melyek a földtani természeti értékek általános védelme alá tartoznak.

Bírság jár az ásványgyűjtésért

Noha csábító, hogy egy szebb formájú követ hazavigyél, és beépítsd a sziklakertbe, valójában ezzel törvénysértést követsz el. Magyarországon ugyanis tilos gyűjteni, elvinni az ásványokat, ásványtársulásokat, sőt, az ősmaradványokat is a megtalálási helyükön kell hagyni.

Ha mégis szeretnél ásványokat gyűjteni, akkor ahhoz a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Az intézmény a gyűjtés mellett jogot adhat az ilyen kincsek forgalomba hozatalára vagy átmeneti külföldre vitelére is.

Az ásványok gyűjtésére vonatkozó tiltás a barlangokra is érvényes, ahol szintén bármikor büntetést szabhatnak ki rád, ha tevékenységeddel károsítod a barlang állagát, állapotát vagy a természetes élővilágot. A büntetés mértéke az okozott kár mértékétől függ, így akár több százezer forintra is rúghat.

Ha ennek ellenére a természetben töltött szép percekről valamilyen emléket szeretnél hazavinni, örökítsd meg inkább fényképen a látottakat!

Ezekhez is tilos hozzányúlnod

Nézd meg, pontosan melyik vadvirágok tartoznak az erősen védett növények közé, melyek szedéséért akár 250 ezer forintos bírságot is kaphatsz!

Ezt is szeretjük