Hatalmas büntetést kaphatsz, ha hazaviszed emlékbe - Csak kevesen tudják, hogy tilos

Sokan gyűjtik minden évszakban, pedig nem lenne szabad.

Tilos hazavinni az ásványokat?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A többség tisztában van vele, hogy a védett növényeket bizonyos időszakokban vagy egész évben tilos leszedni az erdőben. Arról azonban sokkal kevesebben tudnak, hogy mást sem szabad elmozdítani a helyéről.

Ezek közé tartoznak például az erdők, mezők talaján szerteszét heverő kövek, ásványok, melyek a földtani természeti értékek általános védelme alá tartoznak.

Bírság jár az ásványgyűjtésért

Noha csábító, hogy egy szebb formájú követ hazavigyél, és beépítsd a sziklakertbe, valójában ezzel törvénysértést követsz el. Magyarországon ugyanis tilos gyűjteni, elvinni az ásványokat, ásványtársulásokat, sőt, az ősmaradványokat is a megtalálási helyükön kell hagyni.

Ha mégis szeretnél ásványokat gyűjteni, akkor ahhoz a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Az intézmény a gyűjtés mellett jogot adhat az ilyen kincsek forgalomba hozatalára vagy átmeneti külföldre vitelére is.

Az ásványok gyűjtésére vonatkozó tiltás a barlangokra is érvényes, ahol szintén bármikor büntetést szabhatnak ki rád, ha tevékenységeddel károsítod a barlang állagát, állapotát vagy a természetes élővilágot. A büntetés mértéke az okozott kár mértékétől függ, így akár több százezer forintra is rúghat.

Ha ennek ellenére a természetben töltött szép percekről valamilyen emléket szeretnél hazavinni, örökítsd meg inkább fényképen a látottakat!

Ezekhez is tilos hozzányúlnod

Nézd meg, pontosan melyik vadvirágok tartoznak az erősen védett növények közé, melyek szedéséért akár 250 ezer forintos bírságot is kaphatsz!

250 ezer forintodba is kerülhet egyetlen mozdulat: erre figyelj, ha kirándulsz!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük