Apró ékszerdoboz a Tihanyi-félszigeten: Sajkod képeslapra illően meseszép
Gyönyörű természet és éteri nyugalom vár Sajkodnál a Balaton-parton.

sajkod-környéke2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"A gyógyfüvekben gazdag növényzet illata, a mélységes csend meghitté tette a hegyoldal hangulatát" - írta Németh László lánya, aki maga is letelepedett néhány évre Sajkodon, ebben a Tihanyi-félszigeten fekvő, apró faluban, mely pusztán néhány utca, de mediterrán bája rabul ejti mindenki szívét, aki megfordul erre.

Sajkod közigazgatásilag Tihanyhoz tartozik ugyan, de mintha két külön világ lennének. Az üdülőfalu csendes, kedves és barátságos, a környezet csodás, a Balaton-part pedig hívogató. Van itt minden, ami a tökéletes pihenéshez kell: bájos kis strand, kellemes túrázóhelyek és gyönyörű kilátás a túlpartra. A balatoni nyüzsgés egyetlen karnyújtásnyira van, de addig is, el lehet bújni Sajkodon a világ elől.

Tihany-Sajkod romantikája

Tihany-Sajkod, bárhonnan érkezünk is, elbújik a szem elől, talán részint ennek köszönhető, hogy nincsen tele nyaralókkal. Vonat, busz errefelé nem jár, csak a 71-es főút felől közelíthető meg egy kis mellékúton keresztül. Nem csoda, hogy a túrázók és a biciklisták körében örvend a legnagyobb népszerűségnek, hiszen olyan rejtett kincs, amit gyalogszerrel a legegyszerűbb felfedezni.

sajkod-környéke
Fotó: Indafoto / Holdfény Keringő

A pár apró utcából álló faluban többnyire üdülőházak sorakoznak, az itt nyaralókat valószínűleg a természet szépsége vonzza, mert a település a sötétzöld, vastag erdővel borított Csúcs-hegy lábánál fekszik, és elterül előtte a Balaton sima vizű öble, tökéletes kilátással mindkét partra. 

A sajkodi strandnak kultikus értéke van. Ez a keskeny földsávon elterülő, füves partszakasz egyre népszerűbb, de még mindig bőven találni helyet a törölközőnek. Két büfé gondoskodik arról, hogy a fürdőzők ne maradjanak étlen-szomjan. A törzsvendégek esküsznek az itt kapható lángosra és hekkre. Az autóval érkezőknek fenntartanak egy kis parkolót, és bérelhető itt vízibicikli, illetve egyéb strandeszközök is, bár a főszerep a vízé és a napé. Aki egyszer megfordult itt, az biztosan visszavágyik. A strand fölé magasodó hegy, a dús nádas és a sziklás part vadregényes hangulatot áraszt.

sajkod-ut
Fotó: Indafoto / reneszansz

A strand mellett haladó út egészen az erdőig fut, a végén pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park erdei iskolája és a Magyar Horgász Szövetség horgásztanyája áll. A környék másik nevezetessége, a Teázó az erdő mélyén sajnos elköltözött Aszódfőre, és új nevet kapott. Most Nagyi Kertje Teaháznak hívják, de még mindig kényelmes sétatávolságra található Sajkodtól.

sajkod-templom
Fotó: Indafoto / Szabalaca67

Sajkodban látható az apáti templomrom, mely körül valaha Apáti faluja állt, ami megsemmisült a török hódoltság idején. Apáti emlékét több vendéglátóhely is őrzi. Felsétálhatsz Sajkodból az Őrtorony-kilátóhoz is, ahonnan beláthatod az egész Balatont. 

Sajkodról indulva a Tihanyi-félsziget egésze könnyen megközelíthető akár gyalogosan is. A levendulások és a tihanyi rév alig három kilométerre találhatóak, bár utóbbihoz kicsit nehezebb út vezet. Aszódfőre is egyszerű eljutni, így, ha szeretsz sétálni, élvezed a csendet és a természetet, Sajkod olyan élményeket tartogat, melyeket nem fogsz egykönnyen elfelejteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Balaton legcukibb strandjai

Nemcsak Sajkod bújtat kincseket, sok apró, imádni való strand található a Balaton körül, melyet érdemes megnézni. Ezekből készítettünk egy válogatást.

A coverfotót készítette: Indafoto / Rózsi a rozsomák.

A képek forrása: Sajkodi strand honlapja, Indafotó / Holdfény Keringő, reneszansz, Szabalaca67.

Ezt is szeretjük