Vulkáni kúpon csücsül a magyar vár - 10 hely itthon, amit látnod kell
Nézd meg a gyönyörű természeti csodákat, melyekre méltán lehetnek büszkék a magyarok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Zempléni-hegységben található vulkáni kúp már önmagában lenyűgöző látvány, tetején azonban egy vár is magasodik, ahonnan mesés kilátás nyílik a környező tájra.

Füzéri vár

Az erődítmény a középkorban épült, pontos ideje azonban ismeretlen. Először 1264-ben említették egy hivatalos oklevélben. A várat feltehetően az Aba nemzetség tagjai emelték.

Az évszázadok alatt számos család tulajdonában állt, és egy ideig hadászati jelentősége is volt. Miután a császári katonaság 1676-ban lakhatatlanná tette, és elhagyta, a környék lakói kőbányának használták a romokat.

A későbbiek során sem a gyújtogatás, sem a szélsőséges időjárás nem kedvezett az erődítménynek, de 1992 óta nemcsak jelentős feltárási, hanem helyreállítási munkákat is végeztek a várban. A renoválást jelentősen megnehezítette, hogy bár gyönyörű, de nehezen megközelíthető helyen áll. Érdekesség, hogy természetvédelmi területén számos ritka növényfaj is megtalálható. A füzéri várhegy 2008-ban elnyerte a Magyarország természeti csodája címet.

Az ország 10 legszebb természeti csodája

Galériánkban elsőként a füzéri várat tekintheted meg, további képeken pedig olyan helyeket mutatunk, amelyek szintén az ország legszebb természeti csodái közé tartoznak. Kattints, és lapozd végig a galériát!

Facebook- és leadkép: hu.wikipedia.org, RHerczeg

Ezt is szeretjük