3 pazar téli minitúra a Budai-hegységben: gyönyörű tájakon haladnak, csodás kilátást nyújtanak
Te is azok közé tartozol, akik télvíz idején is a természetbe vágynak? Válogass a főváros közelében található, sok élményt kínáló túraútvonalak közül!

tarnai-pihenő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tél minden bizonnyal nem a legfőbb kiránduló időszak: a - minimum - száz rétegben, amit az ember magára aggat ilyenkor, már a mozgás is kihívás, nemhogy a hegymászás, ha fagy, az erdei utak is csúszósak, ha csapadékos az idő, akkor meg bokáig süllyedhetnek a vállalkozó szellemű kalandorok a sárban. Mégis: a csípősen hideg, tiszta idő, a hó nélkül is gyönyörű, nyugodt, téli természet, a forró tea kortyolása a termoszból olyan kikapcsolódást, feltöltődést biztosít, ami minden kellemetlenségért kárpótol, ha kimozdulsz, és magad mögött hagyod az otthonod melegét.

Ha kellőképp felkészülsz, meleg ruhába, nem csúszós bakancsba bújsz, gondoskodsz a forró italról, esetleg még túrabotot is a hónod alá csapsz, felfedezheted a téli erdő szépségeit is. Más, de a többi évszakhoz hasonlóan gyönyörű arcát mutatja ilyenkor a természet. A kiruccanáshoz három túrát ajánlunk a Budai-hegységben. 

Oroszlán a város felett

Ehhez a könnyed, remek panorámákban, érdekes látnivalókban bővelkedő, rövid, körülbelül kétórás túrához még a fővárost sem kell elhagynotok. Családdal is ideális, a gyerekekkel beazonosíthatjátok Budapest ikonikus épületeit, kémlelhetitek a Duna kékben, szürkében játszó szalagját, és eldönthetitek, hogy vajon tényleg oroszlánra hasonlít-e az Oroszlán-szikla. Ráadásul az autó lerakásával sem kell bajlódnotok, hiszen tömegközlekedéssel is könnyűszerrel megoldható a kezdő- és végpont megközelítése.

Az 56-os villamos Nagyhíd nevet viselő megállójából indulhattok, eleinte aszfalton, a zöld sáv jelzést követve, emelkedőn. A Zuhatag soron, a Napraforgó utcán, majd a Battai lépcsőn vezet az út. Itt megjegyeznénk, hogy az 1931-ben épült, a Bauhaus stílusjegyeit mutató Napraforgó utcai kísérleti lakótelep már önmagában is megér egy sétát. 

Az Apáthy-sziklát elérve igazán lenyűgöző kilátás fogad, jó itt szusszanni egyet. Innen előbb a zöld sáv, majd a zöld kör és a piros kör jelzésen mehettek tovább a Határ-nyereghez, amíg el nem éritek az Országos Kéktúra útvonalát és a Kecske-hegy oldalában haladó Glück Frigyes utat, amelyen az Oroszlán-szikla is áll. A képződmény a II. világháború során szerzett sérülések miatt ma már kevésbé hasonlít az állatok királyára, de így is kivenni a formáját. A következő, panorámás megálló a látó-hegyi Árpád-kilátó. Ezt követően a zöld kör jelzésen kezdhetitek meg az ereszkedést, visszajuttok a Battai lépcsőhöz.

Kaptatós kálvária

A Kálvária-hegy a Budai-hegység egyik népszerű magaslata, amely Budapest közigazgatási határában, a II. kerület és Solymár között fekszik. Főként azért kedvelt célpont, mert pompás kilátást kínál a Solymári-völgyre, a Budai-hegységre, a Pilisre és a főváros egyes részeire. A kétcsúcsú hegy magasabbik csúcsa 384 méter, a kisebbik 350 méter. Több turistaút is halad a hegynél, a tetőre a sárga háromszög megy fel. 

Pesthidegkúti kálvária

Közzétette: Magyar templomok és kápolnák – 2015. február 24., kedd

A három kőkereszthez tartó stációk sora a II. kerületi Tökhegyi út irányából indul, rövid, de kifejezetten kaptatós, nehéz útra lehet számítani. A kálváriát Pesthidegkút katolikus lakói telepíthették, hogy pontosan mikor, az nem ismert. Egyes információk szerint a 18. század végén már lehetett itt keresztút. A környéken hosszabb túrát tenni kívánók felkereshetik például a Solymári várat is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Panorámás pihenő

A Budai-hegység legmagasabb hegye a Páty, Nagykovácsi és Telki határán emelkedő, 559 méter magas Nagy-Kopasz, amelynek tetején a modern megjelenésű, vitorlára emlékeztető (egyesek szerint pocakos) Csergezán Pál-kilátó magasodik.

Ahogyan az az ilyen magaslatokhoz illik, a kilátásra nem lehet panasz, igaz, tekintélyes emelkedőt kell hozzá leküzdeni. Ám a kilátónál is szebb, igazán lélegzetelállító látványt nyújt a hegy déli oldalában, a kilátó előtt található Tarnai-pihenő. A dolomitsziklagyep egyedi megjelenést kölcsönöz a különös hullámzású tájnak, az itt található növények jó része védett. 

A túrához bevett kiindulópont a Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely és Parkoló. A Tarnai-pihenőig is többször kaptatós az út, itt mindenképp érdemes elidőzni kicsit. A kilátóból tiszta időben a Budai-hegység mellett a Pilis, a Gerecse, sőt olykor még a Mátra és a Börzsöny vonulata is látszik. A túra körülbelül négyórás, télen ajánlott hozzá a túrabot! 

Így síeltek régen - Hangulatos fotók

A nagy havazásokat követően Magyarország és a szomszédos országok sípályái régen is hamar megteltek élettel. Nagyapáink, nagyanyáink ilyenkor sítalpat és sílécet ragadtak, és a baráti körök elfoglalták a hegyoldalakat. Felvonó, masszív síruha és hóágyúk sem kellettek a fergeteges hangulathoz.

(Borító- és ajánlókép forrása: Indafotó/ToteszB. Cikken belüli képek forrása: Indafotó/ szalay3vers1.5 , Országalbum/zeketomi, Indafotó/ToteszBpabermann.)

Ezt is szeretjük