6 izgalmas teljesítménytúra Budapest környékén a tavaszra: a rövid sétáktól a kalandos éjszakai túráig

Számos izgalmas, kalandos teljesítménytúrára nevezhetnek a természetbe vágyók Budapest környékén.

turazas-erdo-kirandulas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A felejthetetlen kalandokra vágyó és tapasztalt, jó állóképességgel rendelkező természetjárók körében rendkívül kedvelt megmérettetések a hegyi teljesítménytúrák. Szerencsére nem csak hatalmas távokon indulhat az ember, akár rövidebb útvonalakra is van lehetőség nevezni.

A szervezett teljesítménytúrákra nem csupán az erdőjárás élménye és a káprázatos panorámák, de az erőpróba miatt is jelentkeznek az emberek. A kisebb-nagyobb versenyeket kijelölt útvonalon, adott szintidőn belül kell teljesíteni, az ellenőrzőpontok érintését pecsétekkel bizonyítva. Az ideális cél nem feltétlenül a győzelem, hanem a részvétel, illetve saját határaid legyőzése, persze az oklevél, jelvény vagy érem is jól mutathat a gyűjteményben.

Csúcshegy körül, március 6.

A Stabil Sport Egyesület Csúcshegy körül néven megrendezett teljesítménytúrája március 6-án, vasárnap rajtol el két távon: 11 és 7 kilométeren, melyeket 4 és 3 óra alatt kell végigjárni a jelzett turistautakon. A rajtnál mindenki szöveges itinert és térképet kap. Az út a III. kerületi Csúcshegytől indul, a Kocsis Sándor út és Csillagánizs utca sarkáról, és itt a cél is. A rövidebb úton a szintemelkedés 178 méter, a nevezési díj 1500 forint, a hosszabb távon 348 méternyi emelkedőn kell átküzdenie magát az indulóknak, a díj 1800 forint.

A kirándulás család-, futó- és kutyabarát, előnevezés nem kötelező, de személyenként 300 forint kedvezményt jelenthet. Látássérülteknek a nevezés díjmentes, egyéb fogyatékkal élőknek és a kísérőknek 50% a kedvezmény mértéke. 14 év alatt egységesen 1300 forint a nevezés, előnevezés esetén további engedménnyel. Írószerről mindenki maga gondoskodik, a célban kitűzőt és emléklapot kapnak a szintidőn belül teljesítők.

Hűvösvölgyi lépések, március 13.

A Stabil Sport Egyesület Hűvösvölgyi lépések címen meghirdetett teljesítménytúrája március 13-án, vasárnap két távon indul el: 20, illetve 6 kilométeren. A távok 7 és 16 óra között járhatók be, melyekhez a rajtnál szöveges itinert és térképet is adnak, a túra jelzett turistautakon halad. 

A túra a hűvösvölgyi villamos-, illetve Gyermekvasút-állomás melletti Hűvösvölgyi Lángosostól rajtol el, és ide is tér vissza mindkét esetben. A 6 kilométeres útvonalnál 236 méter szintkülönbséggel kell számolni, 2 órán belül teljesítendő, míg a 20 kilométeresnél a szintemelkedés 622 méter, és 6 óra áll rendelkezésre. 

A kirándulás család-, futó- és kutyabarát. A nevezési díj a rövidebb távra 1500, a hosszabbra 1800 forint. Az előnevezés nem szükséges, de személyenként 300 forint kedvezményt biztosít. Látássérültek jelentkezését is várják, nekik a nevezés térítésmentes, egyéb fogyatékkal élőknek, illetve kísérőiknek 50%-os kedvezmény jár. 14 év alatt bármely távon 1300 forint a helyszíni nevezés (előnevezéssel további kedvezmény jár nekik is). Írószert vinni kell az útra. A nevezési díjért cserébe a tájékozódási segítségek mellett kitűző és emléklap is jár.

TAvaszi – iRAM, március 14.

A márciusi hosszú hétvégén számos teljesítménytúra indul, érdemes végigböngészni a naptárat, garantált, hogy mindenki megtalálja a számításait. 14-ére, hétfőre a Sarokkő Egyesület TAvaszi – iRAM címen szervezett túrát három távon: a Nagy Kör 25,5, a Kis Kör 10,5, a Mini Kör 3,5 kilométeres. Mindegyik a Szépjuhászné Gyermekvasút-állomástól indul, és ide is ér be.

A Mini Körre a nevezési díj 1200 forint, 8 és 15 óra között kell indulni, 16 óráig beérkezni, konkrét szintidő nincs meghatározva, a szintemelkedés pedig 100 méter csupán, így egy kellemes tempójú kirándulásként is felfogható a családdal. A Kis Kör során a szintemelkedés 352 méter, maximális idő itt sincs, de legkésőbb 14 órakor el kell indulni, és 16 óráig beérkezni. 1400 forint a díj. A Nagy Kör emelkedése már 961 méteres, ezen legkésőbb 11 óráig el kell indulni. Előnevezés nincs.

Végig jelzett úton halad mindegyik táv, a legrövidebbhez itiner, a két hosszabbhoz itiner és térkép is jár. Íróeszközt és poharat mindenkinek magának kell biztosítania. Csoporttal, családdal indulóknak, diákoknak, nyugdíjasoknak 100 forint kedvezmény jár, fogyatékkal élők és kísérőik fél áron nevezhetnek.

Masni túrák, április 2.

A Sarokkő Egyesület által április 2-ára, vasárnapra szervezett Masni teljesítménytúrák két távon rajtolnak el a Budai-hegységben: a Nagy Masni 14 (pontosabban 14,6), a Mini Masni 7 kilométeren. A kezdőpont és a cél egyaránt a Normafa Csúcs Büféje, a Gyermekvasút megállójával szemben. Mindkét táv jelzett úton halad, az indulók itinert és térképet kapnak, íróeszközről, pohárról mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Előnevezés nem szükséges, a nevezési díj a hosszabb távra 1600, a rövidre 1400 forint. diákoknak, családos indulóknak, nyugdíjasoknak, csoportoknak 100 forint kedvezmény jár. Fogyatékkal élők és kísérőjük fél áron nevezhet, 6 éves kor alatt ingyenes. A Nagy Masninál a szintemelkedés 502 méteres, a Mini távnál 251 méter. Szintidő ezeken a versenyeken nincs, legkésőbb 16 óráig kell beérni a célba.

Széchenyi-hegyi Túranap Éjjel, április 8-9.

Az éjszakai túrák rendkívüli kalandot jelentenek a természetjárók számára, szerencsére sok ilyen indul Budapest környékén tavasszal is. A Széchenyi-hegyi Túranap Éjjel címmel a Stabil Sport Egyesület hirdetett túrát két hosszon: 8 és 20 kilométeren. Az induló- és végpont a Gyermekvasút Széchenyihegy megállója.

A 8 kilométeres távra a nevezési díj 1500 forint, 18 és 21 óra között kell indulni, a szintkülönbség 238 méter, a maximális teljesítési idő 3 óra. A 20 kilométeres táv szintideje 6 óra, az emelkedés 649 méter, a nevezési díj 1800 forint. A díjért jár emléklap, kitűző és itiner is. Írószerről és zseblámpáról vagy más világítóeszközről gondoskodni kell. Előnevezés nem kötelező, de kedvezményt jelent. Család-, kutya- és futóbarát a túra, látássérülteknek ingyenes a nevezés, a kísérők és más fogyatékossággal élők 50%-ért jelentkezhetnek, 14 év alatt 1300 forint a helyszíni díj.

Pilisi Szirtek, április 10.

A keményebb távokra vágyók is bőven találnak maguknak lehetőséget. Az egyik ilyen izgalmas túra a Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület által április 10-ére, vasárnapra szervezett Pilisi Szirtek, mely három hosszabb szakaszon indul el: 20, 30 és 40 kilométeren. A túrák mindegyike a pilisszántói Felső kocsmától indul, és oda is érkezik. Előnevezés itt kötelező április 7-éig, azaz a megelőző csütörtökig, a 20 kilométerre 2500, a 30-ra 3000, a 40-re 3500 forint a díj. Frissítő ital, hideg élelem, édesség jár a túrák résztvevőinek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legrövidebb, 20-as szakaszon a szintemelkedés 755 méter, a maximális időtartam 6 óra. A 30 kilométeren 1295 méternyi szintkülönbséggel kell számolni, ez legfeljebb 8 óra alatt teljesíthető. A 40-es táv összes emelkedője 1695 méter, és 10 óra a szintidő.

Még több túráért átböngészheted a Teljesítménytúrázók Társaságának éves túranaptárát is, ahol mindenki találhat az erőnlétének, szabadidejének, úti céljának megfelelő, szervezett eseményt.

Hangulatos, gyönyörű hegyi kirándulóhelyek

A hegyi ösvényeken a harsogó zöldben, a harapni valóan friss levegőben garantáltan feltöltődik az ember.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük