Egy vulkán gyomrában sétálhatsz a Balatontól 20 percre: a Haláp hegy különleges kincse az országnak

Bejártuk a Halápot, az elhordott tanúhegyet, ahol egy igazi vulkáni kráterben vezet az út.

IMG 0275
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Balaton-felvidék tanúhegyei a kirándulók nagy kedvencei, nem véletlenül: a bazaltkúpok sziklái, geológiai képződményei hangtalanul mesélnek a környék vulkáni múltjáról, és avatnak be a Pannon-tenger időszakának titkaiba.

A vulkanikus tevékenység nyomán keletkezett tanúhegyek, így a Badacsony, a Somló vagy éppen a Tóti-hegy különös sziluettjét, melyet a kemény bazalt óvott meg az eróziótól, sokan maguk elé tudják képzelni. Ám akad olyan hegy, amely a bányászat miatt ma már csak árnyéka lehet egykori önmagának.

Haláp, az elhordott tanúhegy

A Haláp hegyet látva ma nagyon nehéz elképzelni, hogy száz évvel ezelőtt még éppolyan tömzsi, szétterülő bazaltkorong volt, mint most a Badacsony és a Gulács, ám a bányászat teljesen átformálta a képét. Emiatt kapta meg az elhordott tanúhegy jelzőt.

A Haláp hegyen a bányászat 1912 és 1980 között zajlott, ez alatt a hetven év alatt pedig szinte eltűnt a hegy. A bányászott bazalt elsősorban kockakövek, útburkolatok alapanyagául szolgált, de még Ferihegy II. építéséhez is felhasználták a 80-as években. Bár hatalmas és helyrehozhatatlan tájsebbel járt, a feltárás következtében a hegy mára fontos geoturisztikai célpont: az egykori vulkán gyomrában sétálni igazán különleges élmény.

Túra a Haláp Tanösvényen

Izgalmas programlehetőség az év bármely szakában egy könnyű, ám annál informatívabb kirándulást tenni a Haláp Tanösvényen. Az útvonalon tíz állomáson keresztül ismerheti meg az ember a hegy geológiai történetét, az élővilágát, valamint az itt zajló bányászati tevékenységet.

A nagyjából három kilométer hosszú tanösvény Zalahaláp településről érhető el, mely autóval nagyjából húsz percre található a Balatontól, Badacsony környékéről indulva. A hegy alatt két parkolót is kialakítottak - igaz, a tanösvényhez közelebbi parkoló itt-ott hepehupás, murvás úton közelíthető meg. Tapolcáról egyébként hat-hét perc alatt busszal is a községben lehet az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Némi félreértésre adhat lehetőséget a tanösvény előtti sorompó, a lezárt útra vonatkozó felirattal, ám bizonytalanságra semmi ok: gyalog bátran haladhattok tovább az ösvény felé.

Csodás panorámák a Halápon

A Halápon ráadásul nemcsak kellemes sétaút vezet végig, de a hegy minden oldalán pihenőpadok várják a megfáradt, vagy egyszerűen a panorámában gyönyörködni vágyó túrázókat. A legizgalmasabb momentum talán mégis az, amikor az egykori vulkán mély gyomrába érkezünk.

A bányászat pusztítása révén a kráterben a hegyet felépítő kövek rétegződésébe is betekintést nyerhet az ember. A kifosztott hegy gyomrában nagy gyepes területek alakultak ki, amelyeket meredek sziklafalak szegélyeznek, különleges látvány a bányászott kőzetek formavilága is.

haláp hegy rétegek
Fotó: Tamás Katalin

A hegyen két útvonal közül választhatnak az érkezők, vagy rövidségük miatt akár kombinálhatják is azokat: a könnyebben bejárható szakasz mellett egy erdei, meredekebb rész is bejárható, de esős időben az avar csúszósabbá teheti a helyenként nagyon keskeny utat, nem árt jól kapaszkodni.

A tanösvény tizedik, egyben utolsó állomása a legmagasabb ponton megépített kilátó, amelyre egy kaptatósabb lépcső vezet fel, itt-ott meredek és magas lépcsőfokokkal, ám a fáradságot egy csapásra kompenzálja a lélegzetelállító körpanoráma többek közt a Tapolcai-medence és a Balaton felé.

A hegycsúcsról lefelé jövet érdemes egy apró kitérőt tenni, és elidőzni csöppet a kilátó alatti tágas teraszon, ahol egy szoborparkot alakítottak ki hatalmas kősziklákból. A szoborcsoport közelében a bányászok védőszentjeként ismert Szent Borbála tiszteletére állított faszobor is megtekinthető.

szoborpark haláp
Fotó: Tamás Katalin

Elmélyülésre, csendes szemlélődésre is tökéletes a hely, ahonnan ugyancsak magával ragadó a panoráma a Balaton irányába. Innen már csak néhány lépés a tanösvény kezdőpontja és a parkoló, ahol a kellemes kirándulás véget érhet.

A Csobánc is mesébe illik

A Balaton-felvidék festői tanúhegye, a Csobánc ideális túrahelyszín, ahol biztosan nem kell a tömegben tömörülni.

(Képek: Wikipédia/Lóczy LajosFauvirt, Tamás Katalin.)

Ezt is szeretjük