Igazi természeti csoda zajlik most Tatán: vadludak tízezrei érkeznek a sarkkörökről

Vadludak tízezreit csodálhatja meg az, aki a tatai Öreg-tónál jár.

Vadludak Tatán
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tatai Öreg-tó az ország legrégebbi mesterséges tava, amely november tájékán hatalmas élettel telik meg: vadludak tízezrei érkeznek ide az északi tundra felől, hogy nálunk töltsék a telet.

A Ramsari Egyezmény védelmét élvező, tavaly a vizes élőhelyek védelméért tett tevékenységéért Ramsari Város kinevezést is elnyert Tata méltán lehet büszke a természeti csodára: ritkaságszámba megy, hogy egy város területén megbújó tó ilyen csodás madárparadicsommá változik.

Vadludak az Öreg-tónál

A vizek és a vadludak városának is nevezett Tatán ezért kiemelten fontos cél a vonuló madarak és az élővizek védelme. Az érkező vadludakat a novemberre csaknem kiszáradó, alacsony vízszintű tó várja a városban, ahol igyekeznek számukra minél nagyobb nyugalmat biztosítani egész télen.

A különleges madárpihenőhely nyugalma érdekében Tatán példaértékű lépésre szánták el magukat: rendeletbe foglalták, hogy a városban még szilveszter idején is tiltott tevékenység a petárdázás és a tűzijáték.

Madárvilág a tatai tavakon

Késő ősszel egyébként is madárral telik meg a vidék: a tavat és a Tata környéki kisebb tavakat, mint a Réti-tavakat vagy a Ferencmajori-halastavakat hatalmas madárzsivaj övezi. Nyári ludak, vetési ludak, nagy lilik, apácaludak, de még olyan fokozottan védett ritkaságok is érkeznek, mint a vörösnyakú lúd, melyeket kis szerencsével és türelemmel megpillanthatnak az emberek a madármegfigyelő toronyból.

Tatai Vadlúd Sokadalom

A vadludak itt-tartózkodása alatt egy alkalommal mégis ünnepel a város: érkezésük tiszteletére minden évben megrendezik a Tatai Vadlúd Sokadalom nevű eseményt, amely egész nap érdekes programokkal várja a látogatókat. 

A nap folyamán többek között madármegfigyelő sétákat, kiállításokat, gyerekprogramokat, előadásokat, filmvetítéseket és vásárt is tartanak, természetesen a nap legnagyobb attrakciója az esti behúzás megtekintése. Idén a rendezvényt november 30-án rendezik meg, ezt két témába vágó, péntek esti előadás előzi meg. A vadludak mindennapjait a város élőben, online is közvetíti az alábbi videóban.

A tatai Öreg-tó nagyon egyszerűen megközelíthető tömegközlekedéssel is, Budapest felől a győri személyvonattal Tóvároskert megállóig kell menni, onnan néhány perc gyalog a tó, és a Tatai Vadlúd Sokadalomnak helyet adó Öreg-tó Kemping. A kempingnél egyébként az 5 és 5A jelzésű helyi buszjáratok is megállnak, amik az autóbusz-végállomást is érintik.

Tata látnivalói

Tata híres látnivalója az Öreg-tó, amely ilyenkor kiemelt szerepet kap, ám azon kívül is bőven van mit látni a városban. A tó partján áll a tatai vár, melyet Luxemburgi Zsigmond építtetett az 1300-1400-as években, kicsit beljebb az Esterházy-kastély és a Hősök tere zsinagógája található, de a tóvároskerti Cseke-tó melletti Angol parkot, kastélyt és török mecsetet is érdemes megnézni egy városnéző túra keretében. 

Tata különlegességei vízimalmai is, leghíresebb műemléke az Öreg-tónál álló Cifra-malom. A természeti szépségeket pedig a tatai Fényes-tanösvény hivatott bemutatni, mely a Fényes fürdő szomszédságából indul, kezdőpontja pedig az autóbusz-állomásról a 3-as helyi buszjárattal érhető el.

Fokozottan védett állatok az országban

A Tatán is látható vörösnyakú lúd eszmei értéke egymillió forint. De nem ez az egyetlen faj, amelyik fokozott védettséget élvez Magyarországon.

Magyarország 14 legtöbbet érő vadon élő állata – Csak kevesen láthatják őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Facebook/Tatai Vadlúd Sokadalom - Berkó GyöngyiIndafotó/Albrecht Évaszabadoszoltan.)

Ezt is szeretjük