Egész Európa a Hortobágyon ámulhat most: a daruvonulás földöntúli látvány
Csak néhány hétig tart a csoda. Addig nézd meg, amíg nem késő!

kep-hortobagy-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a Hortobágyról esik szó, a többségnek a végtelen pusztaság, a háborítatlan csend, a monoton, horizontig nyúló, délibábos semmi jut eszébe. Bár a pusztai romantikának valóban nincs híján a térség, a Hortobágy ennél jóval színesebb, sőt, azt sem túlzás kijelenteni, hogy szabadidős programkínálatával a turistakedvenc vidékekkel is könnyen felveszi a versenyt.

Álomszép vidékre érkezik az, aki az év bármely szakában ellátogat a Hortobágyra: az országban elsőként, 1973-ban alapított és az UNESCO Világörökség Listáján is helyet kapó nemzeti park Európa-szerte páratlan kincseket tartogat 82 ezer hektáron.

Itt található például az ország egyetlen halastavi kisvasútja, a fényszennyezettségtől mentes térségben csillagoségbolt-park is működik, de a Tisza-tavi Ökocentrumot és a madárkórházat is érdemes felvenni a bakancslistára, a szervezett pusztaszafarikkal pedig akár egészen közel lehet merészkedni a vadon élő állatokhoz.

Százezer daru a Hortobágyon

Az októberi Hortobágy tele van élettel: napról napra egyre több madárfaj érkezik a mesterséges halastavakra. A gémek, kócsagok és kormoránok szomszédságában még itt vannak a nyári ludak és a gulipánok, már megérkeztek a kis lilikek, és a szürke darvak is egyre nagyobb csapatokkal teszik tiszteletüket nálunk. Látványos gyülekezőiket a halastavakon naplemente és napfelkelte idején lehet a legkönnyebben megfigyelni.

09-daruvonulas

A hozzánk elsősorban finn és nyugat-orosz területekről érkező, előkelő és hangos társaság Európában csak nálunk, leginkább a Hortobágyon, illetve a Tisza vonalán időzik el egy kicsit, hogy új erőre kapva folytassa az útját Észak-Afrikába, Tunézia és Szudán környékére. Idén már tízezrek érkeztek, de még óriási csapatot várnak: számuk tavaly elérte a 107 ezres csúcsot.

Törökverő darvak

A daru egy életre választ párt magának, és sokáig a fiókák is a szülőkkel tartanak az úton, nem csoda, hogy olyan mély tisztelet övezi őket világszerte. Ázsiában egyenesen szent madárnak számít: a japánok hite szerint például ezer origamidaru hajtogatása segít egy kívánság teljesülésében. 

A daruhoz egy történelmi história is kötődik nálunk. Úgy tartják, hogy egy éjszaka a török hadsereg hatalmas túlerővel üldözőbe vette a magyar csapatokat, akik már-már elveszettnek hitték a csatát. Ekkor azonban a mocsaras környéken pihenő több ezres darusereg felriadt, az éktelen lármát pedig a törökök a felmentő sereg ricsajának vélték. Ijedtségükben menekülőre fogták a lápvidéken, és a feljegyzések szerint a magyarok utánuk eredve néhányukat még el is kapták.

A szürke daru testhossza akár a 110-120 centimétert is eléri.
A szürke daru testhossza akár a 110-120 centimétert is eléri.
Fotó: Wikipedia/J.M.Garg

A daru hazánkban is népszerűnek számított, sajnos azonban ez nem mindig párosult a sérthetetlenséggel. Az 1910-es évekig nagy számban költöttek az országban, ekkor még nem számított védett fajnak. Gyakran vadászták őket a húsukért, befogták őket a házakhoz riasztó hangjuk miatt, de a darutoll komoly rangot is jelzett. Az esélyeiket leginkább mégis a folyószabályozás, a mocsarak lecsapolása és a háborítatlan területek zsugorodása rontotta le teljesen.

Újra otthon Magyarországon

Természetbarátok körében ezért különösen nagy örömhírnek számított, hogy néhány évvel ezelőtt, pontosan száz év elteltével újra, hivatalosan is bejegyezhettek a megfigyelők egy hazánkban költő darupárt, méghozzá a dunántúli Marcal-medencében.

A daruhúzás tiszteletére Hortobágyon október 20-tól 23-áig rendezik meg a Hortobágyi Darufesztivált, ahol a szervezett madárnéző túrák mellett számos izgalmas program, csónakázás és népi játékok várják a látogatókat. A Kondás-tó madárleséhez az egyetlen magyar halastavi kisvonattal mehettek ki, mely a lápos tóvidéken, a vizek közt közlekedik. A rövid, de izgalmas út garantáltan örök élmény marad. 

(A cikk a galéria után folytatódik.)

Ha már arra jársz

A Hortobágyon máig elevenen őrzik a csikós- és gulyáslét hagyományait, de a vad- és haszonállatok génmegőrzésére is törekszenek. A nemzeti parkban járva tanúi lehettek az igazi vadkeleti idillnek, a háromszáz éves múltra visszatekintő Mátai Ménessel pusztakocsikázhattok, közben szürkemarhákkal, vízibivalyokkal és rackajuhokkal is találkozhattok. Október 21-én a Szent Dömötör-napi behajtási ünnepnek is tanúi lehetnek a Hortobágyra látogatók.

Napközben a pusztaszafari vagy éppen a madárpark látványkórháza mutatja be a környék legértékesebb vadvilági kincseit, egy felhőmentes éjszakán pedig a nemzetközi minősítésű csillagoségbolt-parkban is tölthetitek az időt. Az 1699 óta működő Hortobágyi Csárdában az igazi szürkemarhapörköltet és a slambucot lenne vétek kihagyni. A vendéglőben 1842-ben maga Petőfi is járt, az esemény emlékét egy faragott kőtábla is őrzi.

(A cikk a galéria után folytatódik.)

Miután a környéket bebarangoltátok, a mindössze 36 kilométer távolságra fekvő Debrecent is látni kell. A történelmi város egész évben tele van lehetőséggel, színpompás őszi belvárosa, barátságos rendezettsége magával ragadó látványossággá teszi.

Város a város közepén

A Nagyerdei Park már illatos avarral takarózik, az egyetemi campuson nyüzsög az élet, a napos délelőttöket pedig a Víztoronykert kávéja teheti még üdítőbbé. A Nagyerdei Víztorony egyébként élményközpontként működik, koncertekkel, tavasztól őszig falmászási lehetőséggel és páratlan panorámával a belvárosra.

Ha pedig azt hiszed, már jól ismered a debreceni páros kolbászt, feltétlenül kóstold meg Debrecenben is: talán nem árulunk el nagy titkot, de ilyet biztosan nem kapsz egyetlen szupermarketben sem. Az éjszakai pezsgő élet, a koncertek és a merészebb enteriőrök kedvelői pedig ellátogathatnak a Fejes Tamás, a Tankcsapda dobosa és Bernáth Csaba, DVSC-focista összefogásában nyitott Roncsbár nevű romkocsmába, ami méltó lezárása lehet akár egy izgalmakkal teli daruleső napnak is.

Ezt is szeretjük