Hallottál már a festői kuruc településről a Tisza ölelésében? Tarpa egészen különleges látnivalókat rejt
Tarpa gazdag múltja és sokszínű látnivalói rabul ejtik a látogatók szívét.

tarpa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elhelyezkedő Tarpa több mindenről is ismert: itt született Esze Tamás, itt van eltemetve Bajcsy-Zsilinszky Endre, és itt található az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalma, de a szilvából készült lekvár és pálinka is messzire viszi a hírét. 

A Tisza ölelésében fekvő bájos település a látnivalóin túl a határában lévő, fokozottan védett erdei miatt is kedvelt úti cél. 

Híres kuruc település

Tarpa egy nagyközség a Beregi-síkságon, a Kárpátok lábai és az Alföld találkozásánál, az ukrán határ mellett. Nyíregyházától körülbelül 70 kilométerre fekszik északkeletre, délről a Tisza határolja. Nevét először 1299-ben említették egy oklevélben, a középkorban már mezővárosi rangot kapott. Bethlen Gábor 1626-ban adott kiváltságlevelet a Szatmár vármegyéhez tartozó településnek, ami szabad kereskedelmet és vámmentességet biztosított az ország egész területén. 1665-ben I. Lipóttól országos vásártartási jogot kapott a módos mezőváros.

Közzétette: Tarpa Nagyközség hivatalos oldala – 2018. július 18., szerda

Tarpán született 1666 körül a Rákóczi-szabadságharcot előkészítő tiszaháti felkelés kiemelkedő alakja, Esze Tamás kuruc brigadéros. A település fontos szerepet játszott a bujdosómozgalomban, Rákóczitól hajdúvárosi rangot kapott. 

Az állattenyésztés és a gyümölcstermesztés mellett Tarpa híres volt népi iparosmestereinek termékeiről is, például a lisztes- és a boroshordóról. Ma főleg a környéken termelt szilva és az abból készült finomságok, így a már említett lekvár és a pálinka népszerűek. A település szerkezetében visszaköszön a múlt, népi klasszicista lakóházakkal, gazdasági épületekkel is találkozni. 

Szárazmalom és famennyezetes templom 

Tarpa egyik legérdekesebb nevezetessége a XIX. század elején épült, helyreállított szárazmalom, amely a Sziget nevet viselő részen áll. A malom tölgyzsindellyel fedett, kerengő sátor és malomház alkotja. Az ilyen létesítményekben úgy őrölték a gabonát, hogy a kerengősátorban körbe-körbejáró igáslovakkal vagy ökrökkel hajtották a malomkereket. Ez különösen hasznos volt a folyóval, patakkal nem rendelkező településeken. 

A Kossuth utcában magasodó református templom szintén számot tarthat a látogatók érdeklődésére. Az írásos emlékek tanúsága szerint az 1300-as években már állt egy Szent András tiszteletére szentelt templom, nem tudni pontosan, hogy a mai templom azonos-e vele, vagy annak elbontása után, a 14-15. század fordulóján emelték. A Várdayak és a Báthoryak építtették, a 18-19. században átalakították, az 1800-as évek végén barokk stílusban újították meg. A bejárat felett ma is látható a Báthory család címere. Tölgyfából készült ajtaja igazi ritkaság, ugyanis a 15. századból származik, ahogyan a templombelsőben feltárt, különleges szépségű freskók is. A táblás famennyezet már az 1780-as években készült, és 1903-ban festették ki. 

Tarpa református templom belő tere www.kirandulasok.com

Közzétette: Magyar templomok és kápolnák – 2014. december 4., csütörtök

A református templom és a községháza közelében, a főtéren áll II. Rákóczi Ferenc lovasszobra. A községháza melletti park a település híres szülöttére, Esze Tamásra emlékeztet. A temetőben nyugszik az 1944. december 24-én kivégzett Bajcsy-Zsilinszky Endre. A Kossuth utcán, a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház előtt székelykapu is gazdagítja a látnivalók sorát. A település történetével, néprajzával foglalkozó tájház egy kétszintes magtárépületben kapott helyet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A természetbarátoknak is tartogat látnivalókat

A természetjárók a község határában lévő, fokozottan védett tarpai Nagyerdőt és Téb-erdőt fedezhetik fel. Előbbi a tarpai Nagy-hegy, romvulkán mögött terül el, amelynek 154 méter magas tetejéről csodás panoráma nyílik a Beregi-síkságra. A Nagyerdőben 150-200 éves tölgyek sorakoznak, az állatvilág is gazdag, különösen a kétéltűek és a hüllők tekintetében. A Nagy-hegyet és környékének élővilágát mutatja be információs táblák segítségével a körülbelül 5,5 kilométeres Szőlőhegy-tanösvény.

8 gyönyörű, icipici falu az országban

Magyarország telis-tele van olyan apró településekkel, amelyeket érdemes felvenni a bakancslistára, és akár egy kis kiruccanás során útba ejteni: nyugodt, hangulatos utcáik, látnivalóik azonnal elvarázsolják az érkezőket.

(Képek forrása: Wikipédia/Bertramz, Országalbum/Miklós Rácz.)

Ezt is szeretjük