Mintha megállt volna az idő a csodálatos őrségi faluban: a csupa szív Szalafőt imádják az utazók

Szalafő az Őrség egyik legbájosabb kis települése, ahol rengeteg látnivaló várja a kirándulókat.

AZ őrségi Szalafő látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már szinte közhely azt állítani, hogy az Őrség Nyugat-Dunántúl gyöngyszeme és hazánk egyik legszebb vidéke: kevesen lehetnek, akik nem értenek egyet ezzel a kijelentéssel. 

A nagy történelmi múlttal bíró tájegység jóformán minden zugában páratlan természeti és kulturális kincsekkel várja az odalátogatókat. Az Őrség egyik legrégebbi és talán legbájosabb települése a hét halomra épült Szalafő, ahol a kilátóra hintaágyat szereltek, a túraútvonalat pedig szívecske jelzi. 

Szeres település

A honfoglalás utáni években létrejövő Szalafő nevét a környéken eredő Zala-folyóról kapta. A szlovén határ mellett fekszik, 4 kilométer hosszú. „Szeres” településként szokták emlegetni, mert hét szerből áll, amelyek a patak és a forráságak mentén helyezkednek el. A szerek a dombhátakon kialakított házcsoportok, ahol a határt őrzők telepedtek le. Szalafő első adatolt említése 1393-ból származik, Zsigmond király egyik rendeletéből.

20200923 102317

A dimbes-dombos vidék határában található az úgynevezett Őserdő, amely a használaton kívüli, elhagyott szántókból alakult ki, és a térség erdeinek történetét, jellegzetességeit mutatja a kutatóknak. Szalafő területének több mint felét szarvasok lakta erdők borítják, ezek zömében fenyvesekből állnak, de a tölgyesek és bükkösök is megtalálhatók itt, a patakok mentén pedig égeresek magasodnak. Egyik dombtetőről a másikra csodás kilátás nyílik, a mezőket apró virágok pettyezik, szeptemberben és októberben többek között őszi kikericsek.

collageszalafo

A dombok között kora reggel, illetve este tejfehér pára gyűlik, ami mesebeli hangulatot kölcsönöz a tájnak. A falu rengeteg népi értéket őriz, a természeti látnivalókon, a csenden és nyugalmon kívül ezért is érdemes lehet felkeresni.

Kástu és a Kömpe szeme

A falu legnagyobb érdeklődésre számot tartó nevezetessége a belépőjeggyel látogatható Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ami Pityerszeren található. A látogatók a hagyományos őrségi építészettel, a füstös házzal, a pitvaros házzal, a jellegzetes élelmiszertároló kástuval és az egyetlen eredeti helyén megmaradt kerített házzal is megismerkedhetnek. A berendezett enteriőrök és kiállítások segítenek a korábban itt élők mindennapjainak elképzelésében is. Kecske- és baromfiudvar is van a területen, a gyerekeket pedig játékos, interaktív feladatok, valamint játszótér várja.

A Kömpe szeme kilátó és az Őrségi Népi Műemlékegyüttes.
A Kömpe szeme kilátó és az Őrségi Népi Műemlékegyüttes.

Bent található az Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény, és innen is el lehet indulni a Felsőszeri tanösvényen (visszafelé), amelyen további építészeti emlékekre bukkanhat az ember. Elérhető rajta a Kömpe szeme kilátó, amelynek tetejéről Pityerszer, Papszer és Templomszer is jól látható, valamint Felsőszer, ahol áll. Az aljában pedig egy hintaágyon lábat lóbálva pihenhetik ki fáradalmaikat a kirándulók.

Körtike tanösvény.
Körtike tanösvény.

A természetbarátoknak jó választás lehet a 6 kilométeres Körtike tanösvény bejárása, amely az Őrszem Fogadótól indul, majd a pityerszeri műemlékegyüttesnél ér véget. A környék élővilágáról oszt meg érdekes információkat a sétálókkal, még a keréknyomokban felgyülemlő esővíz kis lakóira is felhívja a figyelmet. Vadlesek, hangulatos lakóházak és festői erdősávok mellett halad el, kis kitérővel a határkőpark is felkereshető. Az út második felében postaládákhoz hasonló objektumok tűnnek fel a fákon, amelyek a rejtett életmódot folytató pelék számára készültek pihenő- és lakhelyként. 

Kitérő a tanösvényről Őrihodos felé, Szalafői bölényes.
Kitérő a tanösvényről Őrihodos felé, Szalafői bölényes.

A tanösvény egyik csúcspontja minden bizonnyal a Szalafői bölényles. A faépítményről óriási európai bölényekben, valamint eurázsiai vadlovakban lehet gyönyörködni, és a táj sem utolsó látvány.

A település központjában, a református templom alatt, a sokféle funkciót betöltő Művelődési Ház közelében található a 2009-ben felállított Életfa. A kidőlt tölgyfára a Zala-patak partján bukkantak a helyiek, a különlegessége, hogy hét ága van, amelyet úgy lehet betájolni, hogy nagyjából a hét szerre mutasson.

20200924 161740

A faragott díszítések az életet és a gyarapodást szimbolizálják, a növényi motívumok, például a tök, a szőlő és a makk a vidékre jellemző élővilágot jelenítik meg. A fa mellett található a Jégverem, ahová lekukkanthatnak az érdeklődők.

Öreg tölgyfa, református templom.
Öreg tölgyfa, református templom.

Sétatávolságban helyezkedik el a Gatter Fogadó udvarán álló Öreg tölgyfa, ami a maga kétszáz évével a térség egyik legöregebbje. A nagyobb kirándulásra vágyók nekivághatnak a piros szívvel jelölt Szerről szerre Szalafőn túraútvonalnak, ami további szépségek, például a Múltidéző Porta mellett halad el. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tájegység gasztronómiájára az ízletes, egyszerű fogások jellemzők, az Őrség zöld aranyának is nevezett tökmagolaj, a dödölle és a különböző gombákból készült finomságok. Kis szerencsével a házaknál is lehet kóstolni, szombatonként bejelentkezéssel működik az Őrségi Ízek Portája.

A környék is páratlan látnivalókat tartogat, autóval mindegyik gyorsan elérhető. A szomszédos Őriszentpéter Árpád-kori temploma és termelői piaca mindenképp megér egy pár perces utazást, ha sok idő áll rendelkezésre, akkor többek között a Vendvidék is felkereshető.

Az Őrség legbájosabb kis falvai: mindegyik különleges valamiért

Bájos kis falvai egytől egyig tartogatnak szépségeket: hol a tájházat, hol egy több ezer éves templomot, netán egy-egy buja növényzettel körülölelt tavat vagy épp a környéken húzódó tanösvényeket érdemes megnézni.

Az Őrség legbájosabb kis falvai: mindegyik különleges valamiért

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: saját felvételek)

Ezt is szeretjük