Háborús bunkert rejt a budapesti Tamariska-domb: a védett homokbuckát csak kevesen ismerik

A csepeli Tamariska-domb tanösvénye alatt sokáig bunker működött.

tamariska

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csepelről sokaknak az iparvárosi jelleg ugrik be elsőként, a nagy erőművek és a gyártelepek sokasága, pedig a sokszínű kerület természeti látnivalókban is bővelkedik, elég csak a Duna-dűlőre vagy a Tamariska-dombra gondolni.

A Tamariska-domb a csepeli Királyerdő északi részén, a Ráckevei-Duna-ág közelében bújik meg a kertes házak között, sokszínű élővilága miatt a terület védett természeti értéknek számít.

A Tamariska-domb tanösvénye

A domb egy jégkorszak végén kialakult, csaknem hat hektár nagyságú homokbucka, melyen a homokigyepekre jellemző élővilág gazdag kavalkádja megtalálható, több fokozottan védett, endemikus, tehát csak egy-egy környéken jelen levő élőlénnyel. A domb a területére ültetett, gyönyörű, fátyolszerű lombú cserjéről, a tamariskáról kapta a nevét, de nem kizárólag ezzel a növényfajjal ismerkedhet meg itt az ember.

A homokpusztákon jellemző csüdfüvek, árvalányhaj, báránypirosító és más vadvirágok mind-mind színesebbé teszik a környéket. Nagyjából ötven védett állatfajt is számon tartanak itt, erdei fülesbaglyok kisebb tömege fészkel az itteni fenyőkön, de gyakran hangos a környék rigók, pintyek, poszáták énekétől is.

Bunker a védett domb alatt

Akadnak viszont, akiket a szépen kijelölt tanösvény alatti titkok vonzanak igazán a környékre: a Tamariska-domb a természeti csodák alatt egy háborús óvóhelyként funkcionáló bunkert, pontosabban egy hosszú folyosórendszert rejt.

A bunkertúráiról híres BudapestScenes csapata Somogyi Levente vezetésével egy videóban és egy fotósorozatban mutatta meg korábban a domb alatti bunkert. Videójukból - melyet itt tekinthetsz meg - kiderült, hogy az óvóhely hivatalos dokumentációja sajnos hiányos, így nem lehet pontosan tudni, mikor épült meg, ahogy azt sem, vajon a Tamariska-domb mesterségesen került-e fölé. Akad, aki szerint funkcióját tekintve világháborús bunker, óvóhely, ám a szerkezetéből kifolyólag valószínűleg anyagi javak mentésére tervezhették.

A bunkert egy időre teljes egészében elzárták a nagyközönség elől, csak a három főbejárat lehegesztett, masszív ajtói és a dombtetőn látszódó elemek, légbeszívók tanúskodtak a tanösvény látogatóinak arról, ami a föld alatt rejtőzik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Néhány évvel ezelőtt az óvóhely egy részét megnyitották, 1956-os Csepeli Büszkeségpont néven egy emlékművet is kialakítva benne, mégpedig a Fenyves úti bejáratnál. A tárlat a hivatalos információk szerint csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, erről a Királyerdei Művelődési Ház munkatársaitól kell érdeklődni.

Túra a Tamariska-dombon

A Tamariska-domb egyébként 2012 óta élvez természeti oltalmat, és egy rövid, mindössze 600 méter hosszú, így gyerekekkel is könnyen teljesíthető, öt állomásból álló tanösvényt is kialakítottak rajta, de egy kálvária is megépült a homokbuckán.

A domb a legkönnyebben a csepeli Szent Imre tér felől busszal megközelíthető: a Kőbánya-Alsó vasútállomástól induló 151-es járattal vagy a Kőbánya-Kispest metrómegállótól induló 148-assal, esetleg egy nagyobb sétával a HÉV végállomásától is elérhető. Ha már ott van az ember, a túra egybeköthető egy Duna-parti korzózással vagy a Kis Duna Tanösvény bejárásával.

Kerékpárral Budapest környékén

Elő a bringákkal! Budapest környékén több élménydús túrát is tehettek, induljatok akár Csepelről, Békásmegyerről vagy akár a Normafától is.

8 gyönyörű kerékpárút Budapest mellett: csodálatos élmény végigbringázni rajtuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Tamás Katalin, Facebook/BudapestScenes.)

Ezt is szeretjük