Hihetetlen, mit találtak a magyar város mellett: az egész világ ismerni fogja a nevét!
Szigetvárnál rejthették el Szulejmán szívét - már közel lehet a megoldás!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az I. Szulejmán szigetvári türbéje utáni kutatás vezetője, Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központjának igazgatója szerint minden remény megvan arra, hogy 2016 őszén, a várostrom 450. évfordulóján eredményesen záruljanak a síremlék megtalálására irányuló munkák.

Az I. Szulejmán szultán születésének 500. évfordulóján létrejött Magyar-Török Barátság Park Szigetvár közelében

Oszmán kori városra bukkantak Szigetvárnál

Tavaly szeptemberben jelentették be, hogy a Pap Norbert vezette, történészekből, geográfusokból, művészettörténészekből és régészekből álló kutatócsoport egy eddig ismeretlen oszmán kori település maradványaira bukkant Szigetvár közelében a szultáni türbe utáni kereséskor.

Szulejmán halála miatt építhették

Pap Norbert akkor azt mondta, Szulejmán türbéje még nem került elő, de a város megtalálásának köszönhetően közelebb kerültek hozzá. Hangsúlyozta, hogy az 1570-es években épült és az 1680-as évek végén elpusztult város felfedezése azért unikális, mert az oszmánok általában nem hoztak létre településeket, hanem a már meglévőkbe költöztek.

Hasonló várost ez idáig senki sem talált a hódoltság kori Magyarország területén, létrejötte egyértelműen Szulejmán szigetvári halálához köthető, más indok szerinte nem képzelhető el.

A törökök is támogatják a keresést

A Szigetvárnál elhunyt szultán síremlékének megtalálására irányuló kutatások támogatásáról és a helyi törökkori műemlékek felújításáról 2012 őszén állapodott meg a város a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséggel. Törökország a türbe keresését 50 ezer euróval - mintegy 15 millió forinttal -, a török ház helyreállítását 70 ezer euróval, a Szulejmán szultán dzsámi rekonstrukcióját pedig 2 millió euróval segíti.

Ide temethették Szulejmán szívét és belső szerveit

Zrínyi Miklós 1566-ban két és félezer katonával egy hónapon keresztül állt ellen a Bécs elfoglalására tartó I. Szulejmán szultán vezette százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek.

A kutatócsoport szerint Szulejmán szeptember 6-án, a katonai ostromtáborban hunyt el, halálát azonban 48 napig titkolták a hadsereg előtt. Az uralkodó belső szerveit eltemették, a táborhelyet megjelölték, amely fölé egy 1692-ig biztosan fennálló türbe, majd mellé dzsámi, derviskolostor, kaszárnya és más létesítmény épült. Az így létrejövő Turbék települést balkáni török kerámiát használó népesség lakta, a kutatók elszórtan luxuscikkekre utaló nyomokat és ezüst éremleletet is találtak.

Hatalmas felfedezés áll a küszöbön

A geofizikai vizsgálatokat a héten végzik, melyek segítenek az írásos emlékekben Turbéknak nevezett középkori település lehetséges épületeinek, védelmi árkainak azonosításában, pontos helyük meghatározásában. Az adatokat ezt követően kiértékelik, a legújabb eredményekről decemberre jelentést készítenek, az ásatások megkezdését pedig 2015-re tervezik.

Pap Norbert október végén az MTI-nek azt mondta, hogy a vizsgálatok megkezdése előtt a türbét illetően kilenc-tíz helyszínben gondolkodtak, ez mára kettőre, decemberre várhatóan egyre szűkül.

Fotó: MTI Fotó/Sóki Tamás.

Ezt is szeretjük