Friss beszámoló Szlovéniáról: megnéztük, mi van a határon és az országban

Nem olyan nehéz átjutni Szlovéniába, mint azt sokan gondolnák.

szlovénia nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szlovénia álomszép hegyes-völgyes tájai karnyújtásnyira fekszenek Magyarországtól, és sokan is választják a jelenleg zöldnek számító országot nyaralásra.

Nemrégiben kocsiba pattantunk, és átfurikáztunk az országon, hogy megnézzük, mi történik pontosan a szlovén-magyar határon. Kell valamilyen beutazási papír? Hogyan zajlik a kiutazás, és mi a helyzet az országban? 

Budapestről Szlovéniába

Szlovénia magával ragadó, minden évben meglátogatom az elképesztő táji adottságokkal rendelkező országot, ami mindig más arcát mutatja. Idén sem lehetett ellenállni csábításának. 

A Budapestről autóval indulók, pláne nyáron, többórás perzselő kocsiútra számíthatnak, így tanácsos útközben megállni akár csak egy félórára pihenni a Balaton valamely partján, elvégre útba esik a magyar tenger. Érdemes észben tartani, főleg a hétvégi időszakokra vonatkozóan, hogy a fürdőzni vágyók miatt a Balaton környéki utak telítettek, lassú a haladás. Pihenő nélkül autópályán a GPS körülbelül négy és fél órás útidőt jelez Budapest és Ljubljana, Szlovénia fővárosa között. Több megállót beleszámolva körülbelül öt-öt és fél óra alatt megtehető a távolság.

Átkelés a szlovén határon

Balaton után a forgalom egyre szellősebb lett, idővel alig közlekedtek más autósok a pályán. Egyedül a határ közelében, Tornyiszentmiklóson átkelve tapasztaltunk némi torlódást. A szlovén autópálya azon bevezető szakaszát épp felújítják, a forgalmat egy sávba, a határ menti benzinkút felé terelték. Válogatás nélkül haladtak egymás mögött kamionok és autók, így itt kialakult egy kisebb, körülbelül félórás dugó.

A határőrök magyarul beszélő rendőrök voltak. Kérték az iratainkat, és mivel két kutyával utaztunk, megkérdezték, hogy bekötöttük-e őket. Ezután már csak az érdekelte őket, merre tartunk, magyar állampolgárok vagyunk-e. Miután mindenre kielégítő választ adtunk, kedvesen figyelmeztetett egyikük, hogy ne felejtsünk venni pályamatricát, majd átléphettük a határt személyigazolvánnyal.

Szlovénia még mindig ámulatba ejtő

A vírus hatása érződött a határátkelés után is, az utak kihaltak voltak. Első úti célunk Nova Gorica kisvárosa volt, mely Ljubljanától még körülbelül egy órára fekszik közvetlenül az olasz határ mellett. A szlovénok nagyon vendégszerető népek, de most kifejezetten érződött a szállásadónkon, mennyire örül nekünk. Még külön kis rajzokat is készített a környék látnivalóiról. Feltehetően a járvány miatt egyre kevesebb a látogató, a turizmus épphogy éledezik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pár éjszaka után Ljubljanába mentünk át, ahol kedvenc hostelünkben szálltunk meg, melynek szobái nagy része üresen kongott. Rajtunk kívül két lakója volt a hatalmas épületnek, ami eddig minden évben telt házzal működött. A főváros utcáin sem érzékeltük a megszokott tömeget, kényelmesen körbesétálhattuk az óvárosi részt. A járókelők nagy része maszkot viselt, vagy legalábbis a kezük ügyében volt a védőfelszerelés.

Az éttermek, bárok hasonlóan fogadták az érkező vendégeket, mint korábban, bár a legtöbb szórakozóhely csak csütörtökön, pénteken és szombaton tartott nyitva. A vendéglátó egységek zárt terében sokan maszkot viseltek, de nem szóltak rá azokra sem a felszolgálók, akik anélkül ültek be. Mindenhol, így a templomokban is kézfertőtlenítőket helyeztek ki.

Vissza Magyarországra

Az úton visszafele még gyorsan tankoltunk egyet, mivel Szlovéniában mindenhol egy euróba kerül a jó minőségű, E5-ös benzin. A határon visszafele gyakorlatilag meg sem álltunk, alig vettük észre, hogy már áthajtottunk rajta, és Magyarországon vagyunk. Semmilyen ellenőrzésen nem estünk át.

Egy szelet Szlovénia gyönyörű világából.
Egy szelet Szlovénia gyönyörű világából.
Fotó: Zám Adrienn / Femina

Elmondható, hogy tündérszép szomszédunkhoz teljes nyugalommal átutazhatnak a magyar állampolgárok, amíg a konzuli szolgálat honlapján mást nem mondanak - mi is ezt tapasztaltuk.

Egy mesebeli világ rejtőzik a szomszédban: Szlovéniában csodás kis falvak és smaragdzöld vizek várnak

Szlovénia mesebeli tájai egytől egyig képeslapra illenének: a smaragdzöld vizek, az égbe nyúló hegységek és a különleges látnivalók egytől egyig arra várnak, hogy az utazók felfedezzék őket maguknak.

(Képek forrása: Kertész Éva Réka, Zám Adrienn Márta / Femina)

Ezt is szeretjük