Így jutsz el 4 nap alatt a havas Alpoktól a napsütötte tengerig - Szlovénia elképesztő kincsekkel vár
Bár itt van a szomszédban, Szlovénia nem tipikus turistacélpont, pedig az ország egyszerűen lenyűgöző.

IMG 20200130 113347
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szlovénia a közvetlen szomszédunkban található, az Alpok lábainál terül el, az olasz, a horvát, a magyar és az osztrák határ öleli körül, úgyhogy már a földrajzi elhelyezkedése is izgalmas, ahogyan északkeletről délnyugatra haladunk a hatalmas, havas hegycsúcsokat a zöld pálmafák és a tengerpart váltja fel. 

Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa a Triglav - 2864 méter -, amely a szlovének nemzeti jelképe, illetve az 1991 óta független Szlovénia címerének és zászlajának is egyik fontos eleme.

Szlovénia körülbelül négy óra autóútra van Budapesttől, legalábbis a határhoz közeli települései. Ha innen indulunk, napi egy-két óra utazással érhetünk el újabb és újabb városokat, míg a tengerpartig nem jutunk. Egyáltalán nem megerőltető az a napi pár óra utazás, így kisebb részletekben járhatjuk be az ország minden szegletét, úgyhogy ha Szlovénia a célpont, érdemes lehet autóval érkezni az országba.

Január végén a Best Press Story szervezésében vettem részt egy sajtóúton, amely során 4 nap alatt jártuk be Szlovéniát a havas Alpoktól kezdve egészen a napsütötte tengerig.

Szlovénia, mint síparadicsom

Ha síelni támad kedvünk, három hely közül érdemes választani: a Rogla Ski Resort, amely egyben olimpiai síközpont is, rendelkezik az egyik legnagyobb pályával, 15 kilométernyi szakasz várja a kezdő és haladó síelőket. Arról nem is beszélve, hogy a sípálya melletti Rogla Hotelban minőségi, bioalapanyagokból készült isteni finom ebédet lehet kapni, illetve a szobák is elképesztően hangulatosak, rengeteg faberakással, skandináv stílusban készültek. Ha az esti wellness-lehetőség is fontos, akkor a Zrece Hotelt ajánljuk jó szívvel, ahol gyógyvíz, jakuzzi, de kinti medence is rendelkezésre áll.

A síelők másik kedvenc települése Kranjska Gora, amit nem is csodálunk, valódi síparadicsom éjszakai síelési lehetőséggel, ráadásul ha a Ramada Hotelben szállunk meg, konkrétan a sípályák lábánál kortyolhatjuk el a reggeli kávénkat. A Nordic Centerbe is érdemes ellátogatni, ahol Európa legnagyobb sísánca található, számos világversenyt rendeznek itt, de sífutásra és zipline-ra is lehetőség van. A sífutást én is kipróbáltam egy óra erejéig - az olasz határ melletti Podkorennél -, elképesztő élmény volt, már csak a gyönyörű táj miatt is megéri, ráadásul rendkívül türelmes és kedves oktatónk volt.

A harmadik és egyben legkülönlegesebb sípálya Bovecen található, a Kanin-hegy lábánál, ahol általában 4 méteres, természetes hó borítja a tájat. Nemcsak a síelőkre gondoltak, lehetőségünk van raftingolni, gyalog- vagy biciklitúrán részt venni, de a hegy lábánál golfozni is lehet, illetve nyáron fürdőruhás síelést is indítanak. Ha pedig még ez sem lenne elég, egy üvegkabinnal 2300 méter magasra mehetünk fel, ahonnan a kilátás garantáltan páratlan lesz.

Érdekes, hogy a legtöbb síközpontban, amit meglátogattunk, azt mondták, hogy már nem a tél, hanem a nyár a főszezon, legfőképpen a júliustól szeptemberig tartó időszak. Ennek az az oka, hogy annyira kevés a természetes hó, hogy csak mesterségesen tudják előállítani a síeléshez szükséges feltételeket, illetve az esős, ködös téli hónapok sem kedveznek a téli sportok szerelmeseinek. A turisták már inkább azután érdeklődnek, hogy van-e wellness-részleg, milyen kirándulási lehetőségek közül lehet választani, de a rafting és a hiking is népszerű lett az utóbbi időben.

Szlovénia tengerpartja

A boveci síközponttól körülbelül két óra autóútra található Portoroz, a város az Adriai-tenger partján fekszik, elképesztő, hogy ennyi idő alatt el lehet jutni a havas csúcsoktól a napsütötte partig. Pálmafákkal szegélyezett utak, sós tengerillat, hihetetlen a kontraszt. A tengerparti város jellegzetes édessége a tengeri sós étcsoki, tényleg páratlan ízélmény.

Ha Portorozon szállunk meg, a LifeClass Hotels and Spát ajánljuk, ez egy olyan hotellánc, amely öt különböző célcsoportnak készült: idősek, családok, párok, üzletemberek vagy éppen a gyógyulni vágyók számára is rendelkezésre áll egy-egy hotel. Utóbbi különösen jelentős, ugyanis a LifeClass páratlan wellness-részleggel rendelkezik, sós vízben fürödhetünk, kérhetünk tengeriiszap-pakolást, részt vehetünk thai masszázson vagy ayurvédán az indiai terapeuták jóvoltából.

Isztria szíve és a szlovén tenger központja Koper, különösen az óvárosi része gyönyörű. A város hangulata különleges, mediterrán, meglátszik a több mint félévezredes velencei uralom nyoma. Koper híres harangtornya a Tito téren található, innen nyílik a legszebb kilátás a tengerre és a vidékre, de a Prétori Palota is megér egy pillantást. Az 1200-as évek közepén gótikus stílusban épült palota a város jelképe, bár ma már turisztikai információs központként is üzemel.

Szlovénia lenyűgöző látnivalói

Szlovéniában nem csak a havas hegycsúcsok és a tengerpart ér meg egy látogatást, a látnivalóknak se szeri, se száma - a következőket ajánljuk leginkább.

Szlovénia a havas hegycsúcsok mellett a gyönyörű tavairól is híres, elképesztő környezetben terülnek el az égszínkék vizek. Az egyik legszebb a Száva-forrástó, a türkizkék színű víz teljesen átlátszó, ráadásul látni, ahogy bugyog a forrás a felszín alatt, a háttérben a havas hegycsúcs pedig már csak ráadás. Hasonló látványt nyújt a Jasna-tó és a Bohinji-tó, havas hegyek ölelik körül a kristálytiszta kék vizet. Mind közül azonban a Bledi-tó a legszebb, Szlovénia második legnagyobb tava, amely a Triglav Nemzeti Parkon belül helyezkedik el. Érdemes a tó közepén található szigetet is meglátogatni, amely a barokk stílusban épült templomról híres, ráadásul fel is lehet menni az 52 méteres toronyba.

Szlovénia legszebb és legkülönlegesebb látnivalói közé tartozik a Predjama kastély és a Postojna barlang, mindkettő lenyűgöző. A Predjama egy lovagvár, amit egy függőleges sziklafal oldalába építettek, már ránézésre elképesztő, elölről nézve kastély, mögötte azonban hatalmas barlangrendszer van, ezért sokáig nem is tudták bevenni, hiszen az ostrom során a hátsó barlangrendszeren keresztül hozták a folyamatos utánpótlást. A kastély építészeti remekmű, mindenképpen érdemes megnézni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vártól tíz kilométerre található a Postojna cseppkőbarlang, a természet valódi csodája, változatos formák és hatalmas terek jellemzik. Körülbelül három-négy kilométer hosszan kisvasút visz minket a barlang belsejéig, ami a cseppkőbarlang hatalmas báltermében tesz ki. Innen indul a túra, kivilágított, kiépített utakon haladunk a barlangrendszerben, miközben megcsodálhatjuk a változatos, kisebb-nagyobb, lapos vagy csúcsos cseppköveket, de megismerkedhetünk a barlang lakójával, a barlangi vakgőtével is.

Nem csak a városok, a szlovén falvak is lenyűgözőek, érdemes ellátogatni Studor v Bohinju településére, a helyi skanzen hangulata nagyon különleges, érdekes látni, hogyan éltek itt évtizedekkel ezelőtt. A helyi sajtmanufaktúra is megér egy utat, a házi sajtok mellett vajak, szalámik és zsírok is kaphatóak. A településtől nem messze található a Bohinj Eco Hotel, amely a Triglav Nemzeti Park szélén helyezkedik el, ez Szlovénia első ökoszállodája, amely magának termeli meg az áramot vízpumpás generátorral, illetve digitális detox részlegük is van.

Fotók: Sági Zsófia/Femina

Ezt is szeretjük