Egy mesebeli világ rejtőzik a szomszédban: Szlovéniában csodás kis falvak és smaragdzöld vizek várnak
Szlovénia gyönyörű tájaiba azonnal beleszeretnek a kirándulók.

szlovenia-soca-folyo
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szlovénia mesebeli tájai egytől egyig képeslapra illenének: a smaragdzöld vizek, az égbe nyúló hegységek és a különleges látnivalók egytől egyig arra várnak, hogy az utazók felfedezzék őket maguknak.

Akár a Magyarországgal határos vidékeken, akár távolabb, a Júliai-Alpok csodás völgyeiben is bőséggel találni olyan falvakat és városkákat, melyekben garantált a kellemes kikapcsolódás az egész családnak. Aktív pihenésre megannyi lehetőség nyílik a természet közvetlen közelében, de a nyugalomra vágyók is megtalálják itt a számításaikat.

Határhoz közeli csodák

Mindjárt a magyar-szlovén határ közelében található Muraszombat, ahova egyébként vonattal is mindössze öt óra alatt, átszállás nélkül eljuthattok Budapestről. A város érdekessége, hogy a hagyományok szerint a legmagasabb fáknál egyetlen ház sem lehet magasabb: utcáin körülnézve pedig csakugyan lehetetlen hatalmas házmonstrumokat találni.

Muraszombaton egyébként mindössze két hotel működik, de a környező településeken is számos szép szállást találhatunk. A város közelében álló Expano épületét sem érdemes kihagyni: a 2015. évi Expo új életet kapott épületében nemcsak ebédelni lehet, de egy izgalmas interaktív múzeumnak is helyszínt adott a település múltjáról - egészen az ősrobbanásig visszamenőleg.

Ha megéheznétek, a Šunkarna Kodila éttermében isteni sonkákat kóstolhattok: egész Európába szállítanak innen helyben készült húsárukat, ráadásul az sem ritka, hogy épp magyar mangalica kerül terítékre.

Orchideacsodák és energiamező a határnál

A határ közvetlen közelében Dobronak is tartogat kincseket: az Ocean Orchids négyhektáros virágoskertjéből világszerte exportálják a gyönyörű orchideacsodákat. A helyhez tartozik egy varázslatos trópusi kert is, mely bárki számára bejárható és megcsodálható.

Kissé északabbra Bukovnica, avagy Bakónak környéke ragadhat magával: amellett, hogy a Bakónaki-tó közelében mesetematikájú túraútvonalat járhatnak be kicsik és nagyok, és egy kalandpark is létesült itt, a park területén egy energiamező is van, melyet a feltöltődni vágyók bátran ki is használhatnak, majd belekortyolhatnak a St. Vid Spring gyógyhatású forrásvizébe.

A környék 21 falva remekül kiépített kerékpárúton járható be, a wellness kedvelői sok helyen termálvízben csobbanhatnak, míg a gasztrovonal rajongói akár Tešanovci, azaz Mezővár településen, ugyancsak a határ mellett a Passero csokoládémanufaktúrában egy apró családi vállalkozás saját termékeit is végigkóstolgathatják, vagy borturistáskodhatnak a Jeruzalem környéki borvidékén.

Aktív napok Szlovéniában

Az aktív turizmus kedvelői egy percre sem unatkozhatnak Szlovéniában: Bovec szomszédságát az Aktivni Planet zipline-útvonalain madártávlatból csodálhatják meg a kirándulók. A zipline-túráktól az extrémebb kalandok kedvelői és a gyönyörű tájak rajongói garantáltan el lesznek ragadtatva. Felejthetetlen élmény.

De a Soča-folyó smaragdzöld vizébe is könnyű első látásra beleszeretni, nem véletlen, hogy a raftingtúrák és a kempingezés kedvelt helyszínévé is vált.

Gyönyörű településből itt sincs hiány, Vipavski Kriz például a magashegységek ölelésében egy dombra épült fel, és még egy apró vára is van, melynek egy részében iskola működik. A környék akár e-bike-kal is bejárható, ami nemcsak gyorsabb, de kímélőbb is a hegyi terepen.

(Borító- és ajánlókép: Horváth Júlia.)

Ezt is szeretjük