Így nyaraltak a Balatonnál az imádott magyar színésznők: Blaha Lujza Füred, Karády Katalin Földvár szerelmese volt
A Balaton a kikapcsolódás és a pihenés helyszíne volt a legnagyobb színésznők számára.

fortepan 193
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Balaton hosszú évtizedek óta kedvelt üdülőhely. A tó lágyan simogató vize, a körülötte elterülő települések bájos hangulata számos hírességet vonzott már a 19. század végén és a 20. század első felében is. 

A legnagyobb hazai színésznők is előszeretettel nyaraltak a magyar tengernél, villát építtettek vagy vásároltak, és több hónapot is eltöltöttek ott, távol a városi nyüzsgéstől. Bár társasági életből a Balatonnál sem volt hiány!

Füred, te csodás!

Reindl Ludovika (1850-1926), vagy ahogyan mindenki ismeri, Blaha Lujza az ország nagy színésznője, korának legünnepeltebbje volt. Csodálatos hangja miatt a nemzet csalogánya elnevezést is kiérdemelte, tehetsége miatt operában, operettben és népszínműben is jól szerepelt. Első férje Blaha János színházi karmester volt, akit aztán még két házastárs követett, de a színésznő megtartotta a vezetéknevét. Harmadik férjével, báró Splényi Ödön rendőrtanácsossal vette meg balatonfüredi villáját 1893-ban. Saját vitorlásuk is volt, amit "Olyan nincs"-nek kereszteltek el. Blaha Lujza természetesen a füredi társasági élet csillaga volt. A villáról így írt a Vasárnapi Újság egyik szerzője 1913-ban:

- Ez a nyári pihenője Blaha Lujzának. Igazi puha fészek, a nyugalom hajléka ez a bájos otthon, annak a gondtalan nyugalomnak, a mely megtermi a csattogó nótát, a ragyogó napsugarakat… Mert Blaháné nyári otthonában, mindenütt felcsillan a pajkos napsugár; a magyar nóta édes-bús melódiája akkor is felhangzik itt, a midőn nem énekel senki, a midőn méla, suttogó csönd terpeszkedik a tágas szobákban…

Blaha Lujza és Splényi Ödön villája Füreden, valamint a házaspár.
Blaha Lujza és Splényi Ödön villája Füreden, valamint a házaspár.
Fotó: Wikipédia

Az épületben ma hotel üzemel, homlokzatán még olvasható, hogy „ez volt a nemzet csalogányának legkedvesebb fészke”.

De nem csak Blaha Lujza múlatta az időt Füreden. Jókai Mór és Laborfalvi Róza (1817-1886) is itt építtetett villát magának. Az író egy hajókirándulás alkalmával szeretett bele a településbe. Majd húsz évvel később, 1873-ra teljesen felépült a lak, amiben a család két évtizeden át töltötte a tavaszi és a nyári hónapokat. Jókai itt írta sokak által kedvelt regényét, Az arany embert. Amíg ő műveivel foglalkozott, majd számos hobbijának hódolt (vívott és festett is), addig felesége, Laborfalvi Róza, az ünnepelt színésznő nagyszerűen és erős kézzel elvezette a háztartást. Ő maga is rengeteget főzött, férje pedig Kakas Márton álnéven jegyezte le a recepteket. Róza asszony halála után Jókai eladta a nyaralót, ami 1954 óta emlékházként látogatható. 

Jókai Mór Emlékház, Füred
Jókai Mór Emlékház, Füred
Fotó: Indafotó/lászló lovag

Földvár, az arisztokratikus

Bajor Gizi (1893-1951) Kossuth-díjas magyar színművész, a Nemzeti Színház örökös tagja Balatonföldvárba habarodott bele. Férjével, az orvos Germán Tiborral az 1930-as években vásárolták meg gróf Széchényi Imréné nyaralóját, amit Tulipános villaként szokás emlegetni. A szerény épületet a színésznő kedvenc virága, a vörös muskátli díszítette.

Balatonföldvár, kikötő (1958)
Balatonföldvár, kikötő (1958)
Fotó: Fortepan/Ember Károly

Bajor Gizi imádta a tó vizét, szívesen vitorlázott is. Kedvenc elfoglaltsága viszont az olvasás volt, amire a színház mellett nem jutott elég ideje, így hát itt, az árnyas szobákban pótolta a lemaradást. A korabeli újságok rendszeresen tudósítottak róla, hogy a művésznő mikor tartózkodott a nyaralóban. Földváron a nevét ma sétány, szabadtéri színpad és közösségi ház is viseli, egykori nyaralóján emléktábla emlékezik meg róla. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Karády Katalin (1910-1990), a végzet asszonya, színésznő, sanzonénekes és kalapszalon-tulajdonos szintén Földvár mellett tette le a voksát. A Démusz-üdülő földszintjén bérelt szobát az 1940-es évek elején. A villát a Széchényi család építtette, majd a Démusz család tulajdonába került. Az épület valóságos irodalmi szalonként funkcionált, megfordult itt többek között Illyés Gyula és Németh László is. Utóbbi egyébként a vendéglős lányát, Démusz Ellát vette feleségül. A létesítmény ma is panzióként üzemel. 

Pöttöm volt, és szűkös, de a miénk: képeken a '70-es, '80-as évek Balaton-parti nyaralói

Akiknek vannak emlékeik régről, hogyan nyaralt valaha a család apraja-nagyja balatoni madárfészkében, azokban a következő fotók láttán nosztalgikus érzések ébredhetnek.

(Borító- és ajánlókép: Fortepan/193. Képek forrása: Wikipédia/Közkincs, Wikipédia/Kaboldy, Indafotó/lászló lovag, Fortepan/Ember Károly.)

Ezt is szeretjük