A tihanyi visszhang rejtélyes eltűnése: hová lett a hely legendás tulajdonsága?

A legendás visszhang tovatűnt, amire egy logikus dolog ad magyarázatot.

GettyImages-1155510300

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tihany és a visszhang - két elválaszthatatlan dolog: az ember az egyikről a másikra asszociál. Nem véletlen, hogy aki a csodaszép tájon jár, nem akar hazatérni úgy, hogy ki ne próbálta volna.

Sokan mégis csalódottan kiáltanak a balatoni tájba, mert nem hallják visszaérkező a hangjukat: a tihanyi visszhangnak nyoma veszett.

A tihanyi visszhang

Saját hangjuk visszaverődését úgy hallhatták meg az odalátogatók, ha a Visszhang-dombon található Echo-kőre álltak, és úgy kiáltottak valamit az apátság irányában.

A hang a körülbelül 300 m-re eső épület faláról verődött és érkezett vissza két másodperc alatt. Bár volt idő, hogy a szavak tisztán hangoztak, a jelenség fokozatosan csendesedni kezdett, mára pedig a tapasztalatok szerint gyakorlatilag semmi sem hallható.

Ez lett a tihanyi visszhang sorsa

A legendás visszacsengés eltűnése jókora eszmei veszteség Tihany számára, hiszen a település láthatatlan, közel ezeresztendős, szeretett értéke veszett oda. 

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem véletlen, hogy több lehetséges okkal is próbálták magyarázni eltűnését. Az egyik szerint a veszteséget egy fizikai akadály, a domb és a völgy beépítése eredményezte: eszerint a területre felhúzott épületek és elterebélyesedő falombok fogják fel a hangot. Az a lehetőség is felmerült, hogy a visszhang megszűnéséért az új vakolat a hibás, ami az idő közben renovált apátságra került. Egy harmadik lehetséges ötlet a megnövekedett zajjal járó idegenforgalom.

Borsos Miklós: Tihanyi echo.
Borsos Miklós: Tihanyi echo.
Fotó: indafoto.hu/marcipan74

A tihanyi visszhang legendája

A visszhang születéséről legenda is szövődött: eszerint a tó királyának fia megbetegedett, ezért apja kért egy korsó kecsketejet a gyönyörű, néma királylánytól, Tihanytól, aki a parton legeltette aranyszőrű nyáját. Miután a fiú jobban lett a tápláló italtól, a király hálából meggyógyította a lányt némaságából. Szépséges hangja magával ragadta a királyfit, ám ő fittyet hányt az udvarlásra, ezért a fiú bánatában elhunyt. A király ezen felbőszülve, bosszúból egy sziklába zárta a királylányt, és el is átkozta őt: büntetésből attól fogva mindenkinek válaszolnia kellett, aki csak arra járt. Így keletkezett a tihanyi visszhang.

A mesés történet, melyet Garay János költeménye örökített meg, még sokáig őrizheti a visszhang emlékét, még akkor is, ha a visszhang talán már soha nem is lesz hallható. Próbálkozni természetesen mindig érdemes, főleg télen, amikor a fákon nincs lomb, és nem hömpölyögnek a zajos turisták.

Retró képek a Balatonról

Valaki még emlékezhet, ahogy a tihanyi visszhangot próbálgatta gyerekként: ezek a retró fotók még több emléket felidézhetnek.

Ezt is szeretjük