Kripta-villa a Balaton partján - Kinek állít emléket a hátborzongató nevű ház?

A gyönyörű szerelmi történet tragikus véget ért.

kripta-villa
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balaton egyértelműen a feledhetetlen szerelmek helye, ám sajnos nemcsak az arcra mosolyt csaló emlékeket köszönheti neki a világ, hanem, bizony, könnyfakasztó históriák is köthetők hozzá. Így annak a part közeli háznak és a benne lévő kőszobornak a története, mely Fonyódon magaslik.

A tragikus szerelmi történet régre nyúlik vissza, a 20. század elejére, Erdélybe, ahol Abrudbányai Ödön, fiatal gyógyszerész beleszeretett egy Magdus nevű lányba. Nem kellett sok a férfinak, hamar megfogalmazódott benne a szándék, hogy elveszi őt.

Nem lett esküvő, csak szomorú folytatás

A pár örömmel tervezgette a lakodalmat, ám, mielőtt sor kerülhetett volna rá, Magdus váratlanul meghalt. A magára maradt vőlegényt nap nap után emésztette a bánat, verseket írt, és szerelme személyes tárgyai közt, magányba burkolózva élt. A második világháború után Ödön Magyarországra költözött. Pécsett telepedett le, ott nyitott patikát. Menyasszonya holmijait is magával vitte.

Emléket állított Magdusnak

Idővel megházasodott, de korábbi nagy szerelmének emléket akart állítani. Villát építtetett a fonyódi partra, a Balaton mellé, ahol azelőtt szép napokat töltött Magdussal. Ez volt a régi álma, egy parti ház, ahol ketten élhettek volna. Azt remélte, ha megvalósítja, megnyugodhat a lelke. Arról nem szól a fáma, hogy a felesége lelke mennyire volt nyugodt az ötlet hallatán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A ház alagsorába vörös homokkőből faragtatta ki hitvesi ágyukat, melybe saját és elvesztett párja kőmását is elkészíttette. A szoborpár kézen fogva fekszik azóta is, és a szerelmesek zarándokhelyévé tette az épületet, amit egyébként az örök szerelem házának is mondanak: a legenda szerint az a szerelmespár, melynek tagjai az ágy felett megfogják egymás kezét, sírig tartó szerelemre számíthat.

Bár Ödön szerette volna a házban elhelyezni Magdus hamvait, erre mégsem adódott lehetősége a háború miatt. 1949-ben a házat, mint ahogy a férfi családjának minden vagyonát, államosították. A villát tíz éven belül már helyi látványosságként kezdték mutogatni az oda érkező turistáknak. 2000 után felújították. Ma az egykori rózsaszín helyett már krémszínű falak veszik körül a szerelmesek emlékét, és a felújítás sajnos teljesen elvette az épület báját.

Ezt is szeretjük