Ezek a legszennyezettebb tárgyak egy hotelszobában - Nem a WC-ülőke a veszélyes

A szállásokon nem feltétlenül ott bújik meg a legtöbb kórokozó, ahol várnád.

hotelszoba
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi, járványhelyzettel terhelt években minden eddiginél fontosabb kérdés lett az utazások során is a higiénia. Amikor az ember az otthonától, megszokott, saját maga által takarított és rendben tartott közegétől távol tölt néhány napot, szeretné, ha a szálláson sem kéne aggódnia sem a szabad szemmel kiszúrható, sem a láthatatlan szennyeződések miatt. 

A legtöbb utazónak bizonyos dolgokra már rááll a szeme: rutinosan nézi meg a matracot, méri fel a zuhanytálcát és a WC környékét, ám a vizsgálatok szerint egyáltalán nem csak ezeken tanyázhatnak a kórokozók, akadnak tárgyak, amelyekkel jobb vigyázni. 

Szennyezett tárgyak a hotelszobákban 

Még alapos takarítás mellett is maradhatnak olyan részletek a szálláshelyen, amelyekre kevesebb figyelem jut, és általában kevésbé is merülnek fel, ha a legszennyezettebb részletekre gondol az ember. Nyilvánvaló, hogy a saját otthonában sem tud senki steril környezetet kialakítani, és nem is az a cél, hogy minden használati tárgy olyan tiszta legyen, hogy mikrobiológiai vizsgálatoknak is alá lehessen vetni. Ugyanakkor az idegen helyszínek szennyeződéseihez a legtöbben érthető módon máshogy viszonyulnak.

A szálláshelyre érkezve az utazók a legkritikusabbnak vélt pontokat gyorsan felmérik, aki például egyszer összetalálkozott már az ágyi poloskával, minden bizonnyal alaposan átnézi az ágyat gyanús jelek után kutatva. Vannak azonban olyan elemek is, amelyek a baktériumok melegágyai lehetnek anélkül, hogy szemmel láthatóan koszosak lennének. 

A Houstoni Egyetem kutatói korábban három állam hotelszobáiban kutakodtak, és míg azt sejtették, hogy a WC-n és a mosdókagylóban magas lesz a baktériumok szintje, jobban meglepődtek azon, hogy a távirányítón és az éjjeli lámpa kapcsolóján nagy koncentrációban voltak jelen. A kutatók azt is megállapították, hogy a szobalányok takarítóeszközei, a felmosórongyok és a szivacsok különösen szennyezettek, ami azért lehet problémás, mert rajtuk egyik szobából a másikba hurcolhatók a kórokozók. A vizsgálat eredményei viszont limitáltak, mivel a három államból összesen kilenc hotelszobát vettek szemügyre. 

A távirányítón és a lámpakapcsolókon túl a szállodai szobákban található vezetékes telefon is a baktériumok melegágya lehet, amit a szállóvendégek kézbe vesznek, az arcukhoz, illetve a szájuk közelébe emelnek. Mégsem gondolnak rájuk sokan potenciálisan egészségkárosító tényezőkként. Hasonló a helyzet az ajtónyitó plasztikkártyákkal: ma már, részben a járványhelyzet következtében, a legtöbb helyen fertőtlenítve vannak, ahol viszont ez elmarad, ott egymás után sok, különböző tisztaságú kézen mehetnek át, így érdemes áttörölni őket. Nem árt az elővigyázatosság a szobában, fürdőszobában kihelyezett poharakkal sem, mielőtt használod őket, a legjobb, ha legalább elöblíted. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyan nem a hotelszobában található, de egy 2020-as kutatás arra a megállapításra jutott, hogy egy átlagos szállodai liftgombon 1477-szer több kórokozó van, mint egy otthoni fürdőszobakilincsen, és 737-szer több, mint egy átlagos háztartásban található WC-ülőkén. 

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a vakáció során a baktériumoktól való aggódással kéne tölteni az időt, és azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a koronavírus miatt sok szálláshely szigorított a takarítási protokollon. Ettől függetlenül az óvatosság nem árt, függetlenül attól, hogy magánszálláson vagy szállodában szálltok meg. 

Miket látnak a szobalányok a magyar szállodákban?

A szálloda háttérdolgozói akkor végzik jól a munkájukat, ha az embernek eszébe sem jutnak, csak a tökéletes pihenés marad meg az emlékezetében. A szobalányokra éppen ezért hatalmas teher nehezedik ilyenkor, pedig sok esetben nagyon kínos és megdöbbentő helyzetek várják őket a szobákban.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük