Elfeledett magyar falu, ahol egy lélek sem lakik: pedig megérne egy misét
Szerintetek is
A szellemfalu, Zsörk története sokakat megmozgatott.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2014. február 22-én jelentettünk meg cikket a bakonyi szellemfaluval, Zsörkkel kapcsolatban, képeket közölve az elhagyott helyről, illetve röviden ismertetve történetét is.

Egy lakója sincs a falunak

A Pápától körülbelül 22 kilométerre fekvő, közigazgatásilag Pápateszérhez tartozó településnek - bár Szent István tiszteletére évente egyszer benépesül temploma - mára egy lakója sem maradt, ami vélhetően a közművesítés hiányának, illetve az elöregedésnek volt köszönhető.

A cikkhez fórumunkon is érkeztek hozzászólások, akkor derült azonban ki igazán, a téma mennyire nem hagyja hidegen olvasóinkat, mikor a Facebookon is megjelentettük az anyagot.

Sok olvasónk költözne oda

A számos like és megosztás mellett temérdek hozzászólás is érkezett a témához, melyek szerint a hasonló településeket vétek volna veszni hagyni, hiszen amellett, hogy sokak számára a környezet is festői, ideális lehetőségeket teremtene az újrakezdéshez, olyan problémák megoldásában is segíthetne, mint a hajléktalankérdés vagy a fiatalok életkezdési nehézségei.

Voltak, akik azt írták, nincs otthonuk, vagy készül azt elárverezni a bank, így örülnének, ha hasonló helyen élhetnének, emellett az egyszerű, természethez közeli mindennapokra is sokan vágynának.

Többen is megemlítették követendő, párhuzamos példaként Gyűrűfűt, az egykor elnéptelenedett települést, mely ökofaluként született újjá a semmiből.

Az olvasók egy része szerint csak akarni kellene a változást - nem utolsósorban pedig feltűrni az ingujjat -, emellett persze a támogatásnak is sokan örülnének, többen is írták, hogy hasonló falvak újranépesítésére is fel lehetne használni uniós forrásokat, emellett támogatni kellene a gazdálkodást célul kitűző fiatalokat és idősebbeket, akár anyagilag, akár termőmaggal vagy háziállattal.

Vagy akár csak az olcsón megvásárolható telkekkel: nem egy olyan település található hazánkban, ahol jelképes összegért lehetett telket venni, elősegítve ezzel az elnéptelenedés megakadályozását.

Mit mond a minisztérium?

Miután olvasóink közül többen is szerettek volna választ kapni arra, mit lehet tenni a falu újjáélesztéséért, elsősorban az illetékes szerveken keresztül, a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz fordultunk, akiktől olyan kérdésekre szerettünk volna választ kapni, mit tehet egy adott közösség az említett célért, kihez érdemes fordulnia, illetve léteznek-e támogatások, melyek segítségükre lehetnek.

A Minisztérium érdemi választ nem adott arra vonatkozóan, miként lehet visszafordítani a teljes elnéptelenedést, azzal kapcsolatban azonban részletes információkat közöltek, mit tesznek azért, hogy ne gyarapodjon a szellemfalvak száma.

Válaszukban kifejtették, hogy az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának szerves része a vidéki térségek fejlesztése és felzárkóztatása, a 2007-2013-as időszakban például a Darányi Ignác Terv - Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében számos intézkedés irányult a lakosság helyben tartására, a munkahelyteremtésre, illetve az alapszolgáltatások fejlesztésére.

Mindemellett a LEADER Program keretében is Helyi Akciócsoportokat állítottak fel, melyek feladata az adott térség vidékfejlesztési stratégiájának kialakítása volt a közösségépítés ösztönzésével. A rendelkezésre álló forrásokat helyben, helyi pályáztatás útján osztották szét.

A 2014-2020-as időszaknak pedig az egyik legfontosabb vidékfejlesztési prioritása lesz a szegénység csökkentése, illetve a gazdasági fejlődés támogatása a vidéki térségekben, emellett rövid időn belül életbe lép a fiatal gazda rendelet is, melynek céljai között szerepel a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának ösztönzése is, többek között a vidék népességmegtartó képességének növelése céljából. A teljes választ ide kattintva olvashatod el.

Konkrétabb információkért érdemesebb már a helyi illetőségű önkormányzatot, ez esetben Pápateszért felkeresni - ki tudja, ha a lehetőségek találkoznak a tenni akarással, egy egészen újfajta jövő is várhat még az elfeledett falura.

A cikkben szereplő fotókat Hajner Gyula készítette, akinek ezúton is köszönjük a közzététel lehetőségét. További képeket, videókat tőle ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük