Kihagyhatatlan úti cél idén a gyönyörű Székesfehérvár: így ünnepli a város a magyar történelem fontos eseményét

Idén mindenképp érdemes ellátogatni az ország egyik legszebb városába: Székesfehérváron kézzel foghatóvá válik a történelem.

aranybulla emlékmű

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bájos Székesfehérvár kevesebb mint egy óra alatt könnyedén elérhető Budapestről, ideális úti cél, ha egy- vagy többnapos kirándulásról van szó. De nem csak a közelsége az, ami kifejezetten vonzóvá teszi: bővelkedik a fontos történelmi és kulturális látnivalókban, a barokk belváros gyönyörű épületekkel tarkított utcáiban pedig már a séta is feltöltődést jelent.

Mivel a város mindent megtesz azért, hogy a turisták kellemes emlékekkel távozzanak innen, nem túlzás kijelenteni, hogy Székesfehérvár felkeresése mindig jó ötlet. Idén pedig szinte kötelező, hiszen a magyar történelem fontos epizódja kötődik a helyszínhez: Magyarország 2022-ben ünnepli az Aranybulla kibocsátásának 800 éves évfordulóját, erre pedig többféleképpen is emlékezik a település. 

Így ünnepli Székesfehérvár az Aranybulla Emlékévet

Székesfehérvár az ország egyik legnagyobb és legfontosabb városa, a középkori Magyar Királyság egyik fővárosa, amely amellett, hogy remek fekvésének köszönhetően tartalmas kirándulások kiindulópontját jelenti, gazdag múltja révén bővelkedik a fontos kulturális és történelmi emlékekben.  

1222-ben Székesfehérváron adták ki a magyar alkotmány alapját jelentő Aranybullát, amit a hagyomány szerint II. András a Csúcsos-, más néven Noé-hegyen hirdetett ki. Az Öreghegy városrészen található csúcs a Veszprémi-hegység része, tetején emlékmű hívja fel a figyelmet a jeles múltbéli eseményre. Az oklevél kiadásának 750. évfordulójára készített mészkő plasztika Rétfalvi Sándor munkája, helyét egészen 1990-ig egy szovjet tank foglalta el.

Az emlékhely és környezete a kerek évfordulóra készülve megújult, a hegyen új fákat és különböző növényeket ültettek, kényelmes, pihenőkkel ellátott lépcsősort alakítottak ki, valamint rendezvényterületet is létrehoztak. A csúcs meghódítása az emlékezésen túl már a képeslapként feltáruló panoráma miatt is megéri. 

Nem csak az Aranybulla-emlékmű újult meg a városban: márciusban nyílt meg a Fő utcán található, modernizált 18. századi épületben a Szent István Király Múzeum, méghozzá egy igen illusztris tárlattal, amely a Királyok és szentek - Az Árpádok kora címet viseli. Székesfehérvár történelme nem idézhető fel az Árpád-dinasztia története nélkül, erre pedig remek lehetőséget nyújt a nagyvonalú tárlat, amelyen tíz országból közel hétszáz műtárgy látható, köztük Szent István kardja, amely Prágából érkezett - augusztus 31-ig nézhetitek meg. 

A történelemrajongók számára kihagyhatatlan helyszín a Nemzeti Emlékhely, vagyis a Koronázó Bazilika Romkertje, amely a középkori Magyar Királyság legfontosabb szakrális és adminisztrációs, koronázási központjaként működött. A templomot I. István kezdte építtetni közvetlenül az államalapítás után. Az uralkodó szarkofágja ma is megtekinthető a tiszteletére emelt mauzóleumban, amelyet Aba-Novák Vilmos monumentális falképe díszít. Szent István után egészen I. Ferdinándig (IV. Béla kivételével) minden magyar uralkodót a templom falai között koronáztak meg. 

Bár a város a lakosság óhajának megfelelően nem rendez tűzijátékot az államalapítás ünnepén, mégis elsődleges helyszín, ha augusztus 20-áról van szó. Már csak azért is, mert 1938 augusztusában Székesfehérváron nyilvánította nemzeti ünneppé e jeles napot az országgyűlés. A település természetesen programok sorozatával várja az ország minden pontjáról idelátogató ünneplőket. Az augusztus 21-ig tartó kulturális fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok záróhétvégéjén sor kerül a Koronázási Szertartásjátékra, az utcák színes forgataggá változnak, a belvárosban vásári hangulat várja a turistákat, óriásbábok, gólyalábasok, zenészek, lovagok vonulnak fel. A programok között a család minden tagja megtalálja a kedvére valót.  

Amennyiben a városban jártok, a gasztronómia gyönyöreinek is hódolhattok. Finom falatokkal vár a belvárosban a Rosetta Étterem, amely a főbb látnivalóktól kellemes sétával könnyűszerrel elérhető. Az Aranybulla Emlékévhez kapcsolódott a Királyi Desszertverseny is, amelyen a város helyi cukrászok alkotásaiból választotta ki Királyi Desszertjét.

A kreatívnál kreatívabb sütemények közül a Krém cukrászda beszédes, Andreas Rex nevet viselő kreációja lett a győztes. A mogyorós-szedres ízvilágú desszerten cukorkorona és marcipán királyi pecsét díszeleg. 

Kedvezmények a turistáknak

Székesfehérvár több napra elegendő látnivalót biztosít, a Vörösmarty Színház, az örök szerelem szimbólumaként ismert Bory-vár vagy a Fekete Sas Patikamúzeum már önmagukban is megérik a kiruccanást, de a környék felfedezésével is tartalmassá tehető az utazás. Kastélyok, túraútvonalak várnak a közelben, érdemes tehát kész útitervvel érkezni vagy javaslatokat kérni a Tourinform irodában, ahol szívesen segítenek az eligazodásban. Ugyanitt, a Hiemer-ház pincéjében történelmi szabadulószoba is várja az izgalmas történelmi, logikai próbatételre vágyókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amennyiben Székesfehérváron szálltok meg, vessetek egy pillantást a Nyiss Fehérvárra! ingyenes kedvezménykártyára, amellyel regisztráció ellenében sok helyi és környékbeli attrakciót kereshettek fel olcsóbban vagy akár belépő nélkül. 

Az örök szerelem szimbóluma, a Bory-vár

A várat a székesfehérvári származású Bory Jenő építész és szobrászművész egymaga tervezte, és állítólag sokáig egyedül is építette. A díszítés feleségével közös munkájukat dicséri. 

A székesfehérvári Tádzs Mahalnak is nevezik: a Bory-vár az örök szerelem szimbóluma

A Bory-vár Székesfehérvár leggyönyörűbb látnivalója, amelynek a története is magával ragadó.

Elolvasom

(Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás. Cikken belüli képek:  Getty Images Hungary, Járfás Eszter/Femina.)

Ezt is szeretjük