Kihagyhatatlan úti cél idén a gyönyörű Székesfehérvár: így ünnepli a város a magyar történelem fontos eseményét
Idén mindenképp érdemes ellátogatni az ország egyik legszebb városába: Székesfehérváron kézzel foghatóvá válik a történelem.

aranybulla emlékmű
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bájos Székesfehérvár kevesebb mint egy óra alatt könnyedén elérhető Budapestről, ideális úti cél, ha egy- vagy többnapos kirándulásról van szó. De nem csak a közelsége az, ami kifejezetten vonzóvá teszi: bővelkedik a fontos történelmi és kulturális látnivalókban, a barokk belváros gyönyörű épületekkel tarkított utcáiban pedig már a séta is feltöltődést jelent.

Mivel a város mindent megtesz azért, hogy a turisták kellemes emlékekkel távozzanak innen, nem túlzás kijelenteni, hogy Székesfehérvár felkeresése mindig jó ötlet. Idén pedig szinte kötelező, hiszen a magyar történelem fontos epizódja kötődik a helyszínhez: Magyarország 2022-ben ünnepli az Aranybulla kibocsátásának 800 éves évfordulóját, erre pedig többféleképpen is emlékezik a település. 

Így ünnepli Székesfehérvár az Aranybulla Emlékévet

Székesfehérvár az ország egyik legnagyobb és legfontosabb városa, a középkori Magyar Királyság egyik fővárosa, amely amellett, hogy remek fekvésének köszönhetően tartalmas kirándulások kiindulópontját jelenti, gazdag múltja révén bővelkedik a fontos kulturális és történelmi emlékekben.  

1222-ben Székesfehérváron adták ki a magyar alkotmány alapját jelentő Aranybullát, amit a hagyomány szerint II. András a Csúcsos-, más néven Noé-hegyen hirdetett ki. Az Öreghegy városrészen található csúcs a Veszprémi-hegység része, tetején emlékmű hívja fel a figyelmet a jeles múltbéli eseményre. Az oklevél kiadásának 750. évfordulójára készített mészkő plasztika Rétfalvi Sándor munkája, helyét egészen 1990-ig egy szovjet tank foglalta el.

Az emlékhely és környezete a kerek évfordulóra készülve megújult, a hegyen új fákat és különböző növényeket ültettek, kényelmes, pihenőkkel ellátott lépcsősort alakítottak ki, valamint rendezvényterületet is létrehoztak. A csúcs meghódítása az emlékezésen túl már a képeslapként feltáruló panoráma miatt is megéri. 

Nem csak az Aranybulla-emlékmű újult meg a városban: márciusban nyílt meg a Fő utcán található, modernizált 18. századi épületben a Szent István Király Múzeum, méghozzá egy igen illusztris tárlattal, amely a Királyok és szentek - Az Árpádok kora címet viseli. Székesfehérvár történelme nem idézhető fel az Árpád-dinasztia története nélkül, erre pedig remek lehetőséget nyújt a nagyvonalú tárlat, amelyen tíz országból közel hétszáz műtárgy látható, köztük Szent István kardja, amely Prágából érkezett - augusztus 31-ig nézhetitek meg. 

A történelemrajongók számára kihagyhatatlan helyszín a Nemzeti Emlékhely, vagyis a Koronázó Bazilika Romkertje, amely a középkori Magyar Királyság legfontosabb szakrális és adminisztrációs, koronázási központjaként működött. A templomot I. István kezdte építtetni közvetlenül az államalapítás után. Az uralkodó szarkofágja ma is megtekinthető a tiszteletére emelt mauzóleumban, amelyet Aba-Novák Vilmos monumentális falképe díszít. Szent István után egészen I. Ferdinándig (IV. Béla kivételével) minden magyar uralkodót a templom falai között koronáztak meg. 

Bár a város a lakosság óhajának megfelelően nem rendez tűzijátékot az államalapítás ünnepén, mégis elsődleges helyszín, ha augusztus 20-áról van szó. Már csak azért is, mert 1938 augusztusában Székesfehérváron nyilvánította nemzeti ünneppé e jeles napot az országgyűlés. A település természetesen programok sorozatával várja az ország minden pontjáról idelátogató ünneplőket. Az augusztus 21-ig tartó kulturális fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok záróhétvégéjén sor kerül a Koronázási Szertartásjátékra, az utcák színes forgataggá változnak, a belvárosban vásári hangulat várja a turistákat, óriásbábok, gólyalábasok, zenészek, lovagok vonulnak fel. A programok között a család minden tagja megtalálja a kedvére valót.  

Amennyiben a városban jártok, a gasztronómia gyönyöreinek is hódolhattok. Finom falatokkal vár a belvárosban a Rosetta Étterem, amely a főbb látnivalóktól kellemes sétával könnyűszerrel elérhető. Az Aranybulla Emlékévhez kapcsolódott a Királyi Desszertverseny is, amelyen a város helyi cukrászok alkotásaiból választotta ki Királyi Desszertjét.

A kreatívnál kreatívabb sütemények közül a Krém cukrászda beszédes, Andreas Rex nevet viselő kreációja lett a győztes. A mogyorós-szedres ízvilágú desszerten cukorkorona és marcipán királyi pecsét díszeleg. 

Kedvezmények a turistáknak

Székesfehérvár több napra elegendő látnivalót biztosít, a Vörösmarty Színház, az örök szerelem szimbólumaként ismert Bory-vár vagy a Fekete Sas Patikamúzeum már önmagukban is megérik a kiruccanást, de a környék felfedezésével is tartalmassá tehető az utazás. Kastélyok, túraútvonalak várnak a közelben, érdemes tehát kész útitervvel érkezni vagy javaslatokat kérni a Tourinform irodában, ahol szívesen segítenek az eligazodásban. Ugyanitt, a Hiemer-ház pincéjében történelmi szabadulószoba is várja az izgalmas történelmi, logikai próbatételre vágyókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben Székesfehérváron szálltok meg, vessetek egy pillantást a Nyiss Fehérvárra! ingyenes kedvezménykártyára, amellyel regisztráció ellenében sok helyi és környékbeli attrakciót kereshettek fel olcsóbban vagy akár belépő nélkül. 

Az örök szerelem szimbóluma, a Bory-vár

A várat a székesfehérvári származású Bory Jenő építész és szobrászművész egymaga tervezte, és állítólag sokáig egyedül is építette. A díszítés feleségével közös munkájukat dicséri. 

(Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás. Cikken belüli képek:  Getty Images Hungary, Járfás Eszter/Femina.)

Ezt is szeretjük