A székesfehérvári Tádzs Mahalnak is nevezik: a Bory-vár az örök szerelem szimbóluma

A Bory-vár Székesfehérvár leggyönyörűbb látnivalója, amelynek a története is magával ragadó.

Bory-vár, Székesfehérvár
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Velencei-tóra vagy a Balatonra utazók gyakran megállás nélkül elhajtanak Székesfehérvár mellett, pedig a megyeszékhelyen számos gyönyörű látnivaló bújik meg. Északkeleti Öreghegy városrészében egy különös vár magasodik: a Bory-vár a környék talán legjelentősebb látnivalója.

A Bory-várat sokan az örök szerelem szimbólumának tartják, és a székesfehérvári Tádzs Mahalnak is nevezik. Az építmény története mindenkit magával ragad.

A Bory-vár története

A várat a székesfehérvári származású Bory Jenő építész és szobrászművész egymaga tervezte, és állítólag sokáig egyedül is építette. A díszítés feleségével közös munkájukat dicséri. A családfő először hétvégi telekhez vett egy birtokot a Mária-völgyben, ahol présház, pince és szőlő állt. A présház épületét kezdte kibővíteni nyaranta a szobrászmunkái után kapott pénzéből.

Az építkezés a világháború után, 1923-ban kezdődött, 1934-től már a látogatóknak is szívesen megmutatta a férj, aki 1959. évi haláláig folyamatosan a háborúk utáni helyreállításon, majd az épület apró részletein dolgozott, arra ugyanis egyfajta kompex műalkotásként tekintett. Bory otthonában, a várban hunyt el. Az utómunkálatok halála után még 1964-ig eltartottak, így összességében 41 évig épült a vár.

Az örök szerelem szimbóluma

Eleinte lakás, majd műterem is kapott helyet az épületben, részben a feleség, Komócsin Ilona festőművész számára. A szegedi születésű nővel Bory egyébként festészeti tanulmányai alatt ismerkedett meg: mindketten a festő, Székely Bertalan tanítványai voltak. Alkotásaik és más híres művészek munkái a képtárban ma is megtekinthetők a látogatók számára.

A várat az örök szerelem szimbólumaként is emlegetik, mivel Bory Jenő saját és felesége tervei szerint építette meg azt, emléket állítva közös életüknek, szeretetüknek és művészi álmaiknak. Míg a kertben a férj szobrai, a műteremben a feleség festményei dominálnak.

A székesfehérvári Tádzs Mahalnak több okból nevezhető: az indiai építmény ugyancsak az örök szerelmet jelképezi, mivel azt Sáh Dzsahán szülés közben elhunyt felesége emlékére emelte, de az is igaz, hogy a Bory-vár turisztikai jelentősége és gyönyörű látványa is éppoly kiemelkedő a térség szintjén, mint India látványossága.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az örökösök tulajdonát képező Bory-vár magánmúzeumként mindennap 9 és 17 óra között tart nyitva, a kert, a helyiségek, a tornyok és a képtár bejárása lenyűgöző élmény az egész család számára. A teljes árú jegy 2020-ban 1800 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 900 forint.

A Nádasdy-kastélyt átjárja a szerelem

Székesfehérvár közelében áll a Nádasdy-kastély, melynek minden szobája az építtető Nádasdy Ferenc korán elhunyt feleségének emlékét őrzi.

A Nádasdy-kastély minden kövét a szerelem járja át: még a pápa is áldását adta

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia.)

Ezt is szeretjük