A hófödte Magas-Tátra is látszik az apró várakból: a Salgó és a Somoskő vára ősszel olyan, mint egy tündérmese
A ködben úszó Salgó vára csodás látvány ősszel, és a kilátás is pazar Somoskő és a Magas-Tátra felé.

salgo-vara-magas-tatra
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Medves-fennsík csodás gyöngyszeme a magyar-szlovák határ közelében magasodó Salgó vára, amely nemcsak történelme, de látványa és panorámája miatt is nagyon különleges.

A 625 méter magas vulkáni hegyen álló vár a közigazgatásilag Salgótarjánhoz tartozó, ám a megyeszékhelytől kissé távolabb eső, néhány száz főt számláló Salgóbánya része.

Salgó vára régen és ma

A Salgó vára a 13. század második felében épülhetett meg, bár először az 1340-es években említették az oklevelekben a közeli településsel együtt. Történelmének legérdekesebb fejezete a török hódoltság idejére esik, amikor is 1554-ben egy őszi napon az oszmán seregek egy aljas trükkel foglalták el.

A várból hatalmas ágyúkkal látták közeledni a törököket a távolban, a sereg követei pedig meg is hozták a fenyegető híreket, mely szerint Salgó várának védői csak akkor vonulhatnak el szabadon, ha mielőbb feladják az erődöt.

A várat az első szóra elhagyták megfélemlített védői, így azt Kara Hamza bég vezetésével harc nélkül foglalhatta el a török. Csak ezután derült ki a csel: az ágyúk nem voltak igaziak, hanem óriási fatörzsekből készítették őket, ám a sűrű őszi ködben ez nem tűnhetett fel a várból. Az erőd végül birtokukban is maradt egészen 1593-ig, a császári seregek győzelméig, akik végül lerombolták a falakat.

Salgó és Somoskő vára

Az őszi ködbe burkolózó Salgó vára igéző látvány, nem véletlen, hogy a környék sokakat azonnal elvarázsol. A várrom ráadásul gyönyörű körpanorámát is biztosít a kirándulóknak, tiszta időben egészen a Magas-Tátra csillogó, hósapkás hegyvonulatáig ellátni. A környező vidéket egy csodálatos time-lapse videóban is megörökítette Micsuda András füleki fotóművész.

A szikla tetején álló felső várból egyébként gyönyörűen beláthatók a palóc Olümposznak is nevezett Karancs lankái, és látszólag egy karnyújtásnyi közelségbe kerül szomszédja, a határ túloldalára került Somoskő vára.

Salgó vára a legegyszerűbben Salgóbányától közelíthető meg egy kellemes sétával, ha pedig vonattal érkeznél, elérhető Somoskőújfalu felől a sárga, a sárga kerékpár, illetve kis kerülővel a piros túraútvonalon vagy Salgótarján Beszterce-lakótelepe felől a zöld jelzésű úton.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közeli Salgóbánya is tartogat szépségeket. A bájos, nyugodt településrészen nagy népszerűségnek örvend a turisták körében a Geocsodák Háza látogatóközpont, amely nemcsak a Medves-fennsík bazaltplatóját hivatott bemutatni, de a környező geológiai ritkaságokat is felvonultatja. Ráadásul itt tekinthető meg a hely híres szülöttjének, Zenthe Ferencnek kialakított emlékszoba is.

A mesébe illő Palócföld

Bejártuk az őszi Palócföldet, és annyi csodát találtunk, hogy megszámlálni is nehéz lenne.

(Képek: Indafotó/olzsi.)

Ezt is szeretjük