Apró romvár áll a gyönyörű bakonyi falu szomszédságában: Essegvártól csodás panoráma nyílik a vidékre

A Bakonyban megbújó apró vár egy valóságos gyöngyszem.

bánd várrom essegvár
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki gyakran jár a 8-as úton autóval, Veszprém és Ajka között egy aprócska várra lehet figyelmes: a kis dombon álló építmény Bánd község gyöngyszeme, ami megér egy kis kitérőt a főútról is.

A Bakony telis-tele van csendben megbújó csodákkal, melyek felfedezése igazán kellemes élmény a kirándulók számára. Takaros falvainak egyike Bánd, amelynek szélén egy kis dombon lapul Essegvár romja.

Essegvár története

A faluból gyalogszerrel megközelíthető vár a Séd és a Bándi-patak ölelésében emelkedő mészkődombon épült meg: alapjai fából feltehetően a 13. század várépítései során, melyet aztán a 14. században építettek újra kőből. Az építményt az 1552. évi török betörést követően hagyták el.

A 15. században új termekkel, tornyokkal bővült vár neve egykori tulajdonosaitól származik, mivel a Lőrinte család vette fel az Essegvári nevet. A családfő szomorú sorsa ugyanakkor az Árpád-ház utolsó aranyágacskájaként is emlegetett III. András halálát követő trónviszályokhoz köthető. 

Mivel Lőrinte az Anjou-házi Károly Róbert mellé állt, több nádor, így Kőszegi Iván is ellenségként tekintett rá. Támadása után a vár urát lófarkon hurcolva megkínozták, kivégezték, a családot megfosztották várától. Az erőd csak évek múltán került vissza a Lőrintékhez, Károly Róbert pedig a tartományuraságokat, helyi kiskirályságokat felszámolta.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vár ezt követően is sok viszálykodás tanúja volt, az uralkodói viszonyok szerint több család uradalmához is tartozott. Csak az 1400-as évek második felére lett végleg az Essegváriaké, mégpedig egy házasságot követően: egy Himfy családból származó lányt vett el a vár akkori örököse, aki így a döbröntei uradalmat is megszerezte, a pár végül Döbröntére költözött, Szarvaskő várába.

Az Essegvárat a török hódítók pusztították el végül, és már nem is építették újjá: köveit elhordták a házak újraépítéséhez, egyre elhagyatottabbá vált, csak néhány része maradt fenn az utókor számára. 2003-tól restaurálták az erődítményt, hogy a kirándulók megtekinthessék a romvárat, a szomszédos kálváriával együtt.

A vár autóval a legkönnyebben a 8-as számú főútról Herend előtt letérve, a Kossuth Lajos utca felől érhető el, innen piros jelzésű út vezet fel az építményhez, ahonnan remek panoráma nyílik a községre és a környező bakonyi vonulatokra. Veszprémről busszal is megközelíthető a település, Bánd, kultúrház megállótól csupán pár perc séta a vár.

Mesebeli falvak a Bakonyban

A Bakony sokszínű vidéke tele van szépséggel, és csodás kis falvaknak ad otthont.

(Képek: Wikipédia/Thaler Tamás, Solymári, Országalbum/Pola.)

Ezt is szeretjük