A világ több pontján normálisnak számít, mi, magyarok mégis túl szégyenlősek vagyunk hozzá
Fog ez változni?
Miért vagyunk ilyen szemérmesek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősszel egyre többen választják a wellness-szállodákat kikapcsolódásra. A strandok ilyenkor már bezártak, a Balaton értelemszerűen jövő nyárig leginkább csak a kirándulásokhoz nyújt gyönyörű hátteret, de fürödni már senki sem akar benne. Azonban a beltéri fürdők, a gyógyvizek és végül, de nem utolsósorban a szaunázás viszonylag újdonsült szokása kárpótolja az embert a strandolás hiányáért.

De mennyire használjuk a szaunákat, és hogyan viszonyulunk hozzájuk valójában mi, magyarok? Megkérdeztünk egy szakembert, hogy a szállások házigazdái és a vendégek milyen visszajelzéseket adnak őszi, téli utazásaikról.

- A jelenleg is zajló Év Szállása verseny keretében végeztünk egy kutatást, ahol arra voltunk kíváncsiak, hogy az ilyen jellegű szolgáltatásokban mit szeretünk mi, magyarok a legjobban. A kapott eredmények azt mutatják, hogy sorrendben a gyógyvíz áldásait, a masszázst és a szaunavilág adta örömöket keressük leginkább - mondta Borcsik Beáta, a Szallas.hu marketing menedzsere.

A szaunázást még mindig tanuljuk

- A szaunázók nagy többsége fürdőruhában vagy magára lepedőt csavarva izzasztja magát, de minden 20. vendég teljesen pucéran érkezik a szaunába - osztotta meg velünk a kutatás egyik érdekes adatát a szakember.

Ezt egyébként Finnországban és több nyugat-európai országban bevett szokásnak tartják, a magyar vendégek kétharmada azonban nem veszi jó néven, így az sem ritka, hogy ezt szóvá teszik. A jelek szerint tehát mi, magyarok szégyenlős nemzet vagyunk.

A teljes pőreséget éppen az ilyen konfliktusok elkerülése végett a legtöbb hazai szálloda szabályzatban tiltja is a vendégeinek, vagy külön szaunaszeánszokat rendez, ahol felhívják a jelentkezők figyelmét arra, hogy ezen az eseményen a legtöbb vendég meztelenül vesz részt. Ha nem volt még részed ilyen szeánszban, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod, mert a szaunamester rengeteg olyan tudnivalót oszt meg a résztvevőkkel, ami után sokkal tudatosabban használhatod majd a szaunát. A mélyebb megértést követően pedig a meztelenséget sem fogod talán olyan idegennek érezni.

Nyerj 4 csillagos hosszú hétvégét!

Harmadszor rendezik meg az Év Szállása versenyt, amelynek keretében a hazai települések, illetve közel 9 ezer belföldi és 125 ezer külföldi szálláshely száll ringbe. A megmérettetés idén új kategóriával bővül, a legnépszerűbb wellness-szálláshely külön díjat kap, amelyet lapunk, a Femina.hu támogat. Most re is elmondhatod véleményed, és szavazhatsz a kedvenc wellness-szálláshelyedre, ráadásul egy álomhétvégét is nyerhetsz!

Akik leadják voksukat a szerintünk legjobb wellnesshotelre, egy álomhétvégét nyerhetnek: a 4 csillagos Ambient Hotel & AromaSPA látja majd vendégül a nyertest és párját egy hosszú hétvégére.

Ami azonban a meztelenség mellett szól, és amiért a finneknél így alakult ki, majd ezt vették át a nyugat-európai országok is, az azért van, mert így a bőr nem érintkezik semmiféle olyan anyaggal, ami megakadályozza a pórusok szabad lélegzését.

És bár az északi országokban az emberek gyakran saját, családi szaunájukat használják, vagy az uszodák, fürdők az öltözőkhöz kapcsolják a szaunát, ahol a férfiak és a nők eleve szeparáltan szaunázhatnak, ha mégis arról van szó, hogy koedukált a szauna, nincs bennük olyan fokú szemérmesség, mint bennünk.

A masszázsnál már korántsem vagyunk szemérmesek

A szaunázásnál is népszerűbb wellness-szolgáltatás a masszázs,  amelyet a kutatás szerint elsősorban a 36 év feletti vendégek vesznek igénybe. A masszőrválasztásnál inkább a szakértelemre, semmint a nemre vagyunk érzékenyek: a férfiak és a nők többsége számára egyáltalán nem számít a masszőr neme. Talán ennek az az oka, hogy itt csak egy adott szakember láthat minket ruhátlanul, nem egy véletlenszerűen összegyűlt kis csoport.

Ezt is szeretjük