Hihetetlen sztorik egy magyar szállodából: a titkos életű szállóvendégekről meséltek

A magyar szállodák dolgozóinak sötét életű vendégekkel is bőven volt dolguk.

Szállodai sztorik maffiózókról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ötcsillagos hotelek nem csupán a luxuskörülmények között pihenni vágyó embereknek nyújthatnak ideális búvóhelyet, a teljes szállodai diszkréció miatt időnként titkos életű vendégekkel is dolga lehet a személyzetnek.

A hetvenes évek különösen színes volt ebből a szempontból, 1969 szilveszterén nyitotta meg ugyanis kapuit Magyarország első ötcsillagos szállodája, a Duna InterContinental. A szálloda egykori alkalmazottai ebbe a világba is nyújtanak némi betekintést Kordos Szabolcs Luxushotel Hungary című könyvében.

Carlos, a terrorista

A szovjet vezetők és a kémek mellett iparmogulok, távoli országokból érkező fegyvercsempészek, diktátorok és még terroristák is akadtak a vendéglistán, akik Budapesten gond nélkül megszállhattak. Ilyen volt a venezuelai Carlos, vagy más néven Sakál is, aki keresett terrorista volt.

- Számunkra csak egy volt a sok vendég közül. Az útlevelében álnév szerepelt, de ha az igazit, az Ilich Ramírez Sánchezt használta volna, nekünk az se mondott volna semmit. Gyanítom, hogy a titkosszolgálatok pontosan tudták, ki ő, és figyelték minden lépését - kezdte történetét László, a szálloda egykori alkalmazottja.

Noha az épület egy részét le kellett zárni a tartózkodása alatt, ez még önmagában nem volt példa nélküli, így Carlost nem ismerték a szállodai dolgozók. Egészen egy tragikus tűzesetig. Egy piromániás férfi gyújtogatott a hotelben, ahol egy pincér áldozatul is esett. A füst terjedésével kitört a pánik, végül egy férfi a hallban fogta magát, előkapta a fegyverét, és közölte, ő egy harcos, aki mindenkit megvéd, ne féljenek.

- Olyan kisugárzása volt, hogy abban a vészhelyzetben mindenki hallgatott a szavára - mondta László, aki végül is így ismerhette meg Carlost.

Kadhafi a budapesti szállodában

De nem Carlos volt az egyedüli sötét életű ember a szállodában, akiről csak a belbiztonságiak tudták, kicsoda is valójában. Egy elegáns arab katona például lefoglalt egy teljes emeletet, és rengeteg borravalót hagyott a dolgozóknak - csak később derült ki számukra, hogy ő Kadhafi volt, a hírhedt líbiai diktátor.

- Tudok olyan nyugdíjas kollégáról, aki elsírta magát, amikor meghallotta, hogy Kadhafi ezredes egy szennyvízelvezető csatornában végezte. Líbia diktátorának pénzéből vakolta ki annak idején a nyaralót - mondta el László Kordos Szabolcsnak.

Fegyverek a szobában

Előfordult, hogy a szobalányok is olyat láttak a vendégszobákban, amit nagyon nem szerettek volna: amikor takarítás közben véletlenül fegyvert találtak, azt a főpincérnek kellett jelezniük.

- Teljesen más volt a gondolkodásmód akkoriban. Amikor a szobalány fegyvereket látott az egyik lakosztályban, és értesítette a főportást, az félrevonta a lakókat. Azt súgta a fülükbe, hogy a takarítónak minden bizonnyal csak káprázott a szeme, de nem akarja, hogy máskor is káprázzon. Takarítsák el, amijük van! Manapság másként intéznék ezt az ügyet - mesélte ugyancsak László.

Besúgó a kassza mögül

Gábor, aki előbb kasszásként, később értékesítési menedzserként dolgozott, egy súlyosabb ügyletbe csúszott bele, amikor megismerkedett egy állami intézmény középvezetőjével. A férfiről csak később derül ki, hogy kémkedéssel foglalkozik. Bár a szállodásokra az ilyesmi nem jellemző, ő maga nagyobb biztonságban érezte magát, ha a vezető mellé áll, és több információt elpotyogtatott neki. Valószínűleg félelem vezérelte akkor is, amikor a férfi kártyát akart egy középvezető vendég szobájához.

- Odaadtam a kártyát, ő pedig bement az embereivel. Tíz perc alatt végeztek. Fogalmam sincs, mit művelhettek a szobában. Ötleteim persze vannak: felszerelhettek egy lehallgatókészüléket, videokamerát, de az is lehet, hogy az adathordozójáról mentettek le anyagokat - vallotta be.

Attilának, a pincérnek pedig egy igazi bűnszervezet vezetőségével is volt már dolga, noha valószínűleg elcserélte volna ezt a kiváltságot. Már az gyanús volt a dolgozók számára, hogy egy külföldi delegáció miatt az egész szállodájukat kiürítették, az alkalmazottak nagy részét hazaküldték, és zászlót sem tettek ki a bejárathoz, ahogy egyébként szokás lenne.

Jakuzák a hotelben

- Egyre gyűltek a furcsaságok. Megjelent például két öltönyös fickó, akik összehívták a stábot, és az igazgató jelenlétében arra kértek mindenkit, hogy amit a következő két napban látnak, hallanak és tapasztalnak, azt kezeljék diszkréten. (…) Hamarosan be is gördültek az első limuzinok a felhajtóra. Mindegyikből mosolytalan, szigorú arcú japánok szálltak ki. (…) 

Szóltak, hogy jön a vezér. Hirtelen megfagyott a levegő. Amikor megpillantottam őt, akkor fogtam fel, hogy kik ezek az emberek. Az őszülő, egyenes tartású japán férfiból szinte sugárzott a hatalom ereje. Nem tudom, hogyan csinálta, de érezhető volt, hogy élet és halál ura. Hirtelen rádöbbentem: ezek maffiózók! Yakuzák tanácskoznak a szállodánkban!

Cikkünk Kordos Szabolcs Luxushotel Hungary című kötete alapján készült.

szakacskonyv


Egyedülálló küldetésre vállalkozott a könyv szerzője, Kordos Szabolcs. 

Bejutott a budapesti luxusszállodák diszkrét és zárt világába, ahol a titoktartás a legdrágább szolgáltatás, és gyakran maga az ember az árucikk. Az író hónapokat töltött az ötcsillagos ipar szorgos hangyáival és csúcsragadozóival, hogy megtudja, mi zajlik valójában a forgóajtón túl. Előbb-utóbb megnyíltak az informátorok: meséltek a sztárok vad partijairól, eltussolt politikai botrányokról, a lobbiban hallgatódzó kémekről, a bogaras vendégekről, és a saját szennyesük kiteregetéséről sem feledkeztek meg. Túl sokat láttak ahhoz, hogy hallgassanak.

Ismerje meg a belvárosi luxushotelek életét a takarítónő, a boy, a recepciós és a menedzser szemszögéből! Lépjen be velük a lakosztályokba és az alagsori folyosókra, és meglátja, hogy ez a világ romantikusabb, romlottabb, és főként sokkal izgalmasabb, mint azt valaha gondolta volna.


Kiadja a 21. Század Kiadó.

Ára 2467 forint.

Íme, egy ötcsillagos luxusszálló belülről

A luxusszállodákban a felső tízezer otthon érezheti magát. Minden elérhető itt, ami szem-szájnak ingere, természetesen csillagászati árakon, akár milliós összegekért.

Több millió forint egy éjszaka: a világ legdrágább szállodáit mutatjuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük