Sosem látott fotókon a vízre épült város
Bájosabb, mint Velence!
Nem Velence az egyetlen romantikus, vízre épült város. Nézd meg Chioggiát is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A romantikus hangulatot árasztó gondolákról, a cölöpökre épített, vízből kimagasodó házakról a többségnek az olaszországi Velence városa jut eszébe, melynek egyedisége, történelme és kulturális látnivalóinak sora több ezer turistát vonz minden évben, holott nem Velence az egyetlen vízre épült város a Földön. Ilyen kuriózum a szintén Olaszországban található Chioggia is, mely sokak szerint még nagy testvérénél is elbűvölőbb hangulatot áraszt.

Chioggia éjszaka
Virágok és macskaköves utak
Igazi olasz hangulat
Velence, kicsiben

Velence kistestvéreként emlegetik

A kicsi halászfalu, Chioggia a velencei lagúna déli részén található, Velencétől 50 kilométerre. A legenda szerint Clodius alapította még a hatodik században. A történelem során neve gyakran változott, a 9. században pedig Olaszország akkori uralkodja, Pippin leromboltatta.

Az újjáépítés után Chioggiáért Genova és Velence viaskodott egymással, ami végül Velence győzelmével zárult. Bár a település jórészt önállóan gazdálkodik, még mindig a gondolák városának tartományába sorolják, és, bár külön életet él, hasonló berendezkedése miatt Kis-Velenceként, illetve Velence kistestvéreként emlegetik.

A tökéletes búvóhely

Velencéhez hasonlóan Chioggia is magáénak tudhat jó pár festői hidat, színes házat és vízen ringatózó gondolát, a város hangulata mégis sokkal barátságosabb, emberközelibb és egyszerűbb, amitől a turisták jó része szerint még varázslatosabb.

Mivel a lakosság döntő többsége a halászatból tartja fenn magát, egy itt megtett felfedezőút során nem nehéz egy-egy jellegzetes, nyüzsgő halpiac forgatagába botlani.

A városkát átszelő főutcán, a Corso del Popolón haladva igazi történelmi sétát tehet az utazó, az elmúlt századokat idéző kávéházi hangulatot pedig egy hamisítatlan olasz kapucsínóval is érdemes megkoronázni.

Igazi olasz látnivalók

Chioggiában több múzeum, számos érdekes templom és néhány igen szép műalkotás látványa várja a turistákat, emellett a lenyűgöző, fehér márványból épült Piazzetta Vigo híd túloldalán is érdemes elidőzni egy keveset, ahonnan meseszép panoráma tárul a Vena-csatornára és a különféle halászhajók sokaságára.

Még több izgalmas hely
Ha érdekelnek a különleges építészeti csodák, a legfurcsább látnivalók és a megdöbbentő természeti jelenségek, böngéssz Bizarr helyek linkgyűjteményünkben!

A Chiesa di San Domenico-templomban Chioggia legnagyobb kincsét, Vittore Carpaccio utolsó mesterművét őrzik. Bár a chioggiai katedrálist egyesek túldíszítettnek tartják, szintén mindenképp érdemes felkeresni, az impozáns épület legfőbb látnivalói, a fehérre festett belső tér, a színes márványból készült oltár, az aranyozott szószék és a faragott kerubok ugyanis bámulatos építészeti szakértelemről tesznek tanúbizonyságot.

Chioggia a magasból
Varázslatos hangulat

Egész évben páratlan úti cél

Chioggiát sokan keresik fel a téli időszakban is - elsősorban a karneváli szezon miatt -, de egész évben várja az utazókat.

Míg Velencét sokan nem szívesen látogatják meg nyáron a hőség és a tömeg miatt, a kistestvér ilyenkor is ideális úti cél, többek között azért is, mert bájos üdülőparadicsommal rendelkezik, mely hat kilométer hosszan nyúlik el a homokos tengerparton, a Sottomarinán, ahol a legolcsóbb bungalóktól kezdve a legdrágább luxushotelig szálláslehetőségek egész sora várja a kikapcsolódásra vágyókat.

Kép: en.wikipedia.org, Sven Scharr.

Ezt is szeretjük