A Tátra is látszik az apró várból: Somoskő olyan, akár egy festmény

A határ menti Somoskő mesébe illő várát északról bazaltorgona szegélyezi.

Somoskő vára
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Medves-fennsík különleges gyöngyszeme a magyar-szlovák határon fekvő Somoskő: míg az egykor önálló falu 1977 óta hivatalosan Salgótarján része, vára már Szlovákiában található.

A néhány száz fős lakossággal rendelkező Somoskő nevét először 1341-ben említették oklevélben, bár vára a tatárjárás körül épülhetett. Az erődöt többségében nemesi és grófi családok birtokolták. 1910-ben még csaknem ötszázan lakták, a legmeghatározóbb változást a trianoni békediktátum hozta a kis falu életében.

Visszaoperált falu

A települést Somoskőújfaluval együtt 1920-ban Csehszlovákiához csatolták, ebbe azonban sokan nem nyugodtak bele. A történet szerint a falu visszaszerzése egy lokálpatrióta fül-orr-gégész és kőzetgyűjtő, Krepuska Géza nevéhez fűződik: a fővárosban dolgozó orvos egy angol tiszt életét mentette meg, cserébe állítólag rábeszélte az ellenőrzésre és a döntés felülvizsgálatára.

Küzdelmüknek és a jó szerencsének köszönhetően végül a falu bazaltbányájával együtt 1924-ben visszakerült, ám a vár továbbra is Szlovákia része maradt, közigazgatásilag Sátorosbányához tartozik. 2017-ben a Hazatért falu címet is megkapta a település.

Somoskő környéki látnivalók

Szerencsére a schengeni egyezmény életbe lépése óta mára semmi akadálya nincs annak, hogy egy kellemes túra keretében a faluból bárki eljusson a mesébe illő várba. A belépő ára felnőtteknek 1,5 euró, gyerekeknek 15 éves korig 0,5 euró, de forinttal is lehet fizetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A faluból táblák vezetnek el egészen az andezites vulkáni csúcson délcegen álló várig. Az erődítményből csodás panoráma tárul a kirándulók elé Somoskőről, a Karancs-Medves kistájról, sőt, tiszta időben még a Magas-Tátra vonulatai is kirajzolódnak a távolban.

Geológiai és természeti kincsek

Az andezit várhegytől egy karnyújtásnyira, már magyar területen található Somoskő különleges földtani nevezetessége, a somoskői bazaltzuhatag. A hegy gyomrából kiömlő, gyönyörű, íves formában megszilárdult bazaltorgonák az egykori vulkáni működésről tanúskodnak. Formájuk világszinten is a legkülönlegesebb geológiai képződmények közé emeli őket.

A hegyen korábban kőbánya is működött, a várhoz, de még távoli nagyvárosok, így Bécs utcáihoz is használták a somoskői köveket.

A környék a Novohrad-Nógrád Geopark része, és egy kijelölt tanösvényen is bejárható a Medves legészakibb vidéke Salgóbányától Somoskőig, miközben a helyi természeti értékek tanúi lehetnek a túrázók. A településen egy vadaspark is működik, amit érdemes meglátogatni: ide a belépő 450 forint, 14 éves korig pedig 250 forint.

Meredek sziklafal veszi körül a magyar tengerszemet: képeslapra illik a csodás táj

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Indafotó/Kálmán Gábor, Wikipedia/VT, Országalbum/pillango.)

Ezt is szeretjük