Mi lehet a skandinávok titka? Ilyen szokások szerint élnek a föld legboldogabb országaiban

Észak-Európában néhány dolgot egészen másként csinálnak, mint a világ többi részén, és talán ez lehet a boldogságuk kulcsa is.

Skandináv országok életérzése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A skandináv országok mindig a listán vannak, ha a világ legboldogabb államait rangsorolják: rendszerint az élmezőnyben végeznek, sőt, a 2019-es adatok alapján Finnország került az első helyre, a második Dánia lett, a dobogó harmadik fokára pedig Norvégia került. Ezek alapján úgy tűnik, valamit nagyon tudnak a skandinávok a látszólag zord külső hatások ellenére is.

A skandináv életérzésről és a hygge fogalmáról talán már sokan hallottak, ez lényegében azt takarja, hogy az északi országok lakói próbálnak minél harmonikusabb életet teremteni maguknak, fontos nekik a közösség ereje, és a legapróbb dolgoknak is ugyanúgy tudnak örülni. Ezeken kívül azonban még vannak olyan szokások a skandináv országokban, amik másoknak lehet, hogy szokatlanok, de nekik teljesen a mindennapjaik részét képezik.

Apróságok a boldogabb életért

A finnek, dánok, norvégok és svédek mindenképp követendő példát állítanak a világ többi országának, ha boldogságról van szó, de ez náluk nem csak az anyagi jóléttől függ. Sokkal összeszedettebben és tudatosabban élik a mindennapjaikat, ennek is köszönhető, hogy boldogabbnak érzik magukat, mint a többi ország állampolgárai.

skandinavia3
Fotó: Stanislaw Pytel / Getty Images Hungary

A skandinávok jó életminőségének egyik fontos része az egészségük megőrzése, amiért tesznek is bőven. Nagyon aktív életmódot élnek, már gyerekkortól azt a neveltetést kapják, hogy a gyaloglás, túrázás mennyire fontos, és a tömegközlekedési eszközökön is inkább végigállják a pár megállót, mint hogy leüljenek. Egy felmérés szerint Norvégiában a lakosság 77%-a számít teljesen egészségesnek, ami nagyon magas szám más nemzetekhez képest.

Az egészségük megőrzéséhez a mozgás mellett a táplálkozás is hozzájárul, az északi diéta nem csak fogyni vágyóknak ajánlott: a skandinávok rengeteg halat, zöldséget és gyümölcsöt esznek, ami segít nekik, hogy sokkal energikusabbak és egészségesebbek legyenek a mindennapok során.

skandinavia2
Fotó: tomazl / Getty Images Hungary

Természetesen a szaunák hatása mellett sem lehet elmenni, az 5,4 milliós lakosságú Finnországban például 3,2 millió szauna található, a skandinávok hisznek benne, hogy a gőz ereje enyhíti a stresszt és a szorongást, csökkenti a vérnyomást, elűzi a fejfájást, és növeli a mentális teljesítményt, emellett fel is melegíti őket a hideg, sötét napokon.

Nem kell sietni

A skandinávok híresek arról is, hogy nem sietnek sehova, nem kapkodnak, és a stresszt is próbálják kizárni az életükből, amennyire csak lehetséges. Ezzel elérik, hogy legyen idejük megélni az élet minden fontos pillanatát, a lelassult életmód pedig sokkal nyugodtabbá is teszi őket. Aki a skandináv országokba látogat, megfigyelheti, hogy az itt élő emberek az ételeiket is sokkal lassabban fogyasztják el, mert szeretnék a lehető legjobban kiélvezni az ételek ízét, illatát, zamatát, valamint az emésztésnek is sokkal jobb, mint kapkodva megenni pár falat ételt. Nem véletlen, hogy a skandináv gasztronómia a legmenőbb.

skandinavia4
Fotó: ClarkandCompany / Getty Images Hungary

A másik fontos pont a skandináv emberek életében a tervezés. Szinte egy évre előre tudják már, mikor mit fognak csinálni, de a váratlan programokat is rugalmasan kezelik, hiszen magukban egyből újraterveznek mindent. Egy tanulmány szerint is hasznos, ha valaki előre megtervezi, mikor mit szeretne csinálni, hiszen ez javíthatja az életminőséget, és enyhíti a stresszt is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az időbeosztásukhoz olyannyira ragaszkodnak, hogy a munka sem tarthat tovább, mint amennyi elő van írva. Csupán a norvégok 2,9%-ára jellemző a túlórázás, ha végeznek a feladataikkal, a munkát maximálisan el tudják felejteni a következő napig, így sokkal több minőségi időt töltenek szeretteik körében anélkül, hogy a teendőkön járna az agyuk.

Egyedi öltözködési szokások

A nagy multik helyett az északon élők sokkal jobban preferálják a helyi termékeket, még akkor is szívesebben választják ezeket, ha esetleg drágábbak, hiszen számukra a minőség sokkal fontosabb, és a helyi árukban jobban meg is bíznak. Ez nem csak a piacon vett élelmiszerekre igaz: a skandinávok a legtöbb esetben helyben gyártott ruhákat és bútorokat vesznek, Svédországban például szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne legalább egy IKEA bútor.

skandinavia5
Fotó: svetikd / Getty Images Hungary

Az öltözködésre más szabályok is vonatkoznak: Finnországban például törvény írja elő, hogy a gyerekeknek legalább három darab fényvisszaverő matrica legyen a felsőruházatára varrva, ez pedig nagyban csökkentette a balesetek számát a bevezetése óta. A divatot sem gondolják túl az északi országokban élők, az egyszerűbb, letisztult vonalvezetést részesítik előnyben, és nem ritka, hogy gumicsizmában mennek mindenhova: ez nemcsak kényelmesebb, de így a beázástól sem kell tartaniuk.

A skandinávok életminősége tehát nagy részben függ tőlük, igaz, a rendszer, amiben élnek, nagyban megkönnyíti az életüket. Érdemes néhány apróságot megfogadni tőlük, amik bár nem jelentenek nagy változtatást, mégis sokkal boldogabbak és kellemesebbek lesznek így a mindennapok.

Egyetlen betűből áll a kis falu neve

Furcsa, de sok egybetűs helynév van a világon, amit a turisták is kedvelnek.

Csak 1 betűből áll a cuki kis falucska neve - Egyből megjegyzed a települést

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük