Egy 360 fős európai ország, ami nem is létezik: a Seborga Hercegség különleges hely Olaszországban
A Seborga Hercegség egy európai mikroállam, amit egy választott herceg vezet.

seborga-hercegseg-zaszlo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Seborga Hercegség különleges mikronemzet Olaszország északnyugati részén, a Ligur-tenger közelében. Bár az állam nemzetközileg nem elismert, a helyiek önerőből autonómiát kiáltottak ki Seborga város környékére 1963-ban. Jelenleg a becslések szerint közel 360-an lakják.

A Liguri-Alpok déli lábánál fekvő Seborga Hercegség korábban is létezett, mégpedig 954-től 1786-ig, amikor a Savoyai-ház uralma alatt álló, történelmi Savoya, majd Olaszország része lett. A régi birodalom mintájára alapították meg a mikronemzetet a Seborga városhoz tartozó területeken.

Az új Seborga Hercegség története

A mikronemzet San Marinóhoz és Monacóhoz hasonló autonómiája mellett a seborgai virágtermesztők vezetője kezdett érveket felsorakoztatni. A helyiek végül életre szóló hercegi címet szavaztak, így lett Giorgio Carbone, azaz I. György a seborgai herceg. 2005-ben a BBC egyik dokumentumsorozatában is bemutatta Seborga hercegét.

A herceg, ügyet sem vetve arra, hogy nemzetközi szinten nem ismerik el a mikroállam önrendelkezési jogát, megszervezte a saját intézményeket, majd elérték, hogy a helyiek autóira az olasz mellé egy seborgai rendszámot is tehessenek.

Csak akkor indított a hercegség ellen pert Olaszország, amikor önhatállyal felfüggesztették a forgalmi adó fizetését az anyaországnak. Mivel azonban az 1700-as évek óta nem rendezett a mikronemzet politikai helyzete, nem tudták felelősségre vonni.

A cikk az ajánló után folytatódik

2006-ban egy botrányos hatalmi helyzet alakult ki, amikor egy bizonyos Yasmine von Hohenstaufen Anjou Plantagenet hercegnő törvényes trónörökösnek tartva magát felajánlotta az olasz elnöknek, hogy visszaadja az államot az anyaországnak. György azonban az utódjelöltet internetes hercegnőnek nevezte, cáfolva a nő hitelességét.

A hercegségnek egyébként nemcsak himnusza, de saját valutája is van, a luigino, mely saját pénzverdéből kerül ki. Értékét ekkor 6 amerikai dollárban határozták meg. Több országgal nemzetközi kapcsolatokat ápol, konzulátussal is rendelkezik.

I. Marcello a trónon

I. György herceg 2009 novemberében amiotrófiás laterálszklerózisban - ALS-ben - elhunyt, így előtérbe került az utódlás kérdése. A címet ugyanis örökölni nem, csak hétévente tartott választáson lehet elnyerni. 2010 áprilisában választották meg az utódot, Marcello Menegattót, akit májusban hivatalosan meg is koronáztak. Felesége Nina Döbler seborgai hercegné.

I. Marcello egyébként egy olasz üzletemberből lett herceg, akire ekkor 89-en adták le a voksukat, így megverte ellenfelét, a 67 szavazatot kapott Gian Luigi Morgia, vagyis Pepi Morgia olasz dizájnert. 

2017-ben Marcellót újraválasztották, ekkor már 129 szavazatot kapott ellenfelével, a negyven éve Seborgában élő, DJ-ként tevékenykedő Mark Dezzanival szemben, így a helyiek bizalmát élvezve már második hivatali időszakát tölti, harcolva a Seborga Hercegség függetlenségéért.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük