Kis Velenceként is emlegetik az álomszép olasz kisvárost: a gyönyörű lagúnákhoz te is könnyen eljuthatsz
Ezeket érdemes megcsodálni Grado városa körül.

grado cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meseszép lagúnák között úszó kisváros, Grado Magyarországról Szlovénián át, mintegy hat órás autóútra fekszik. Észak-Olaszország keleti csücskében, a festői szépségű Trieszti-öbölben, az Adriai tenger partján lévő várost kis Velenceként is emlegetik, nemcsak szépsége miatt, de azért is, mert a két-három ezer fős őslakosság java a helyi halászok és velencei kereskedő családok leszármazottjaiból áll.

A települést több mint kétezer éve lakják. Az óváros – Grado Vecchia - színes kis épületeit az 5. században építették, miután 452-ben - Velencéhez hasonlóan - a környék lakossága Attila hun király seregei elől Grado lagúnájának rejteket adó szigeteire menekült. A történelem későbbi, csendesebb időszakában Grado közkedvelt, tengerparti üdülőhellyé vált, sőt, a 19. század óta töretlenül a turisták kedvence.

Grado, a kis Velence

A tengerparti kikapcsolódást a legalább húsz kilométer hosszú, finom homokos strand teszi lehetővé, ahol még nyáron sincs nagy tömeg. Emellett Grado termálvizes kutakkal és gyógyfürdővel is rendelkezik, melyre több szálloda wellness-szolgáltatásai épülnek, de már a rómaiak is használták. A tengervíz és a levegő só- és jódtartalma is magas, így Grado a régió kiemelkedő klimatikus gyógyhelye. 

Fotó: Kálló Péter

A városi túrát érdemes reggel, a halászok utcájában kezdeni, mely a központi vitorlás hajókikötő szélén lévő lagúna, ahol reggelente a halászok kikötnek, és kipakolják az árut, ami a piacra vagy az éttermekbe kerül. Itt friss haltál, grillezett falatok és más remek ételek lesznek belőle, de Gradóban a fantasztikus házi fagylaltot, a gint, a sonkát és sajtokat is érdemes kipróbálni.

Grado romantikus vízi útjai és csatornái, melyek az apály és dagály függvényében hajózhatóak, titkos kis utazást kínálnak azoknak, akik szívesen bérelnek csónakot vagy vitorlást. A vízen a város egyik gyöngyszeme, a Barbana-sziget is megközelíthető, ahová menetrend szerinti turistahajó indul. A zarándokhelyen egy romantikus templom, levendulás kertek és varázslatosan zöld mezők várnak

Fotó: Kálló Péter

A lagúna szépségén felül a város is gyönyörű, hiszen a helyiek nagyon figyelnek a nagy zöld területek és a történelmi épületek egyensúlyára. Gradóban rengeteg remek kerékpárút van, melyeken könnyen felfedezheted a történelmi belvárost, ahol kis kőházak, színes ablakok, művészeti galériák, kézműves boltok, autentikus kávézók, kis kocsmák és haléttermek várnak. Az óvárosban a római kori templomokban mozaikokat és freskókat csodálhatsz meg, sőt, igazi élmény egy vasárnapi misére a helyiek közé vegyülni például a Santa Maria delle Grazie-bazilikában vagy a Santa Eufémia-templomban.

Grado környéke: Aquileia és Palmanova

A várostól alig hat kilométerre fekszik Aquileia, melyet az UNESCO az emberiség kulturális és archeológiai örökségének részévé nyilvánított. A piciny település történelmi emlékekben rendkívül gazdag. Nemcsak a templom és a körülötte lévő ciprusok, valamint a mozaikok lenyűgözőek, de a római kori ásatások is, melyekből kiderül, hogy Aquileia az ókori világ egyik legnagyobb városa volt, míg 452-ben Attila hunjai le nem rombolták. Később a vidéket a magyarok is feldúlták, melyet egy, a lováról hátrafelé nyilazó harcos rajza örökít meg a bazilika altemplomában.

Fotó: Kálló Péter

Palmanova szintén nincsen messze. A 16. században alapított vár-városka különlegessége, hogy alaprajza csillag alakú, erődszerű struktúrával rendelkezik. A több száz éve mérnöki pontossággal megtervezett, szabályos kilencszögű, helyenként negyven méter vastag városfallal körülvett városba ma is csak három kapun lehet bejutni, és valamennyi utcája a központi térre fut be.

Ha szeretnél Gradóba és vidékére ellátogatni, akkor érdemes az udinei székhellyel működő Vision and Mission Consulting Italyt felkeresni, akik az észak olaszországi Friuli Venezia Giulia régió szakértői. Első nagy turisztikai projektjük volt a Gradóban létrehozott Grado in Rete turisztikai network megalapítása, melynek mára 17 hotel, szálloda, apartman és ingatlanügynökség a tagja. A szoros együttműködésnek hála a régió nagyszerűen elérhető a turisták számára, így látogatottsága is virágzik. 

Csoda Hollandiában

Nézd meg tíz lenyűgözően szép fotón, hogyan bontják most a szirmaikat a tulipánmezők Hollandiában!

Fotók: Kálló Péterfacebook.com/kallopeterphoto

Ezt is szeretjük