Ezt az ülést válaszd, ha túl akarsz élni egy balesetet - 7 tipp, amit egy életre jegyezz meg
Fontosak lehetnek, ha egyszer repülőre szállsz.

repulobaleset
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár tény, hogy valóban nagyobb a kockázata egy közúti balesetnek, mint egy repülőgép-szerencsétlenségnek, nem véletlen, hogy sokan a statisztikák ismeretében is félnek a repüléstől, hiszen míg az utakon némiképp jelen van az irányítás lehetősége - ha nem is mindig -, a repülőgépeken, a levegőben az utasok általában jóval kiszolgáltatottabbnak érzik magukat.

Utóbbit mérsékelheti, ha valaki teljes mértékben tisztában van azzal, mit tehet meg saját biztonsága érdekében, illetve azért, hogy a legnagyobb eséllyel éljen túl egy esetleges szerencsétlenséget. A CNN egy közelmúltban megjelent cikke is ebben próbál segítséget nyújtani, legyen szó a megfelelő ülés kiválasztásáról vagy épp az ideális öltözetről.

Létezik biztonságos ülés?

Bár e tekintetben természetesen nem lehet biztosat mondani, az ötsoros szabály a cikk szerint némiképp iránymutatást adhat: ennek alapján növelhetőek a túlélési esélyek, ha öt sornál nem ülsz távolabb a vészkijárattól.

Míg azonban egyes kutatások alátámasztják utóbbi elméletet, mások szerint nincs igazán biztonságos ülés, a katasztrófák ugyanis sokfélék lehetnek, leszállás utáni ütközésnél például azok vannak nagyobb biztonságban, akik hátrébb ülnek.

A vizualizációtól a 90 másodperces szabályig

Az azonban egyértelmű, hogy a biztonsági előírások és a vészhelyzettel kapcsolatos szabályok ismerete elsődleges fontosságú, ezért amellett, hogy odafigyelsz, amikor ezeket elmondják, mindenképpen olvasd el a repülőn található, részletes tájékoztató anyagot is.

Célszerű megtervezni és vizualizálni egy menekülési útvonalat, emellett fontos tudni, hogy menekülés esetén nagyon gyorsan kell mozogni, átlagosan 90 másodperc áll a rendelkezésedre, hogy kijuss a gépből - a cikk szerint ugyanis az utasok egy része túléli az ütközést, viszont azt már nem, ami utána következik, legyen szó tűzről vagy robbanásról.

Növeli az esélyeket, ha éber vagy felszálláskor és landoláskor - ne aludj, ne igyál előtte alkoholt, ne használ füldugót -, emellett az is, ha kényelmes öltözetben vagy, ellenkező esetben, például egy magasabb sarkú cipőben a menekülés is nehézkesebb lehet.

Végül, de nem utolsósorban légy körültekintő a légitársaság kiválasztása során, számos olyan lista létezik ugyanis, mely biztonság szempontjából rangsorolja őket. Ha elolvasnád a teljes cikket, kattints ide, megtalálod benne az utóbbira vonatkozó linket is.

Ezt is szeretjük