100 ezer forint vagy több is eltűnhet a számládról: erre vigyázz, hogy megelőzd!

Vigyázz, ha a bankkártyádat használod a foglalásokhoz!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban is írtunk már arról, hogy a bankkártya külföldi használata során mire kell ügyelni, hogy senki ne eshessen a csalók áldozatául, nem árt azonban itthon is résen lenni, hiszen akár a szállásfoglalás interneten keresztül való lebonyolítása is kockázatot rejthet magában ilyen szempontból, sőt.

Olvasónk bankszámlájáról legalábbis előbbinek köszönhetően tűnt el körülbelül 100 ezer forintnak megfelelő összeg, és bár az eset szerencsésen végződött, számos kellemetlenségtől megkímélhette volna magát, ha megteszi a szükséges óvintézkedéseket.

Szállásfoglaláshoz használta a kártyát

A már említett olvasó egy népszerű nemzetközi szállásfoglaló weboldalon keresztül szerette volna kifizetni foglalását, kifejezetten e célból készíttetett magának dombornyomott bankkártyát, amelyet más tranzakció során nem is használt.

Az internetes fizetéshez elmondása szerint a kártyához tartozó nevet, a bankkártya számát,  lejárati dátumát, illetve a kártyán található biztonsági kódot kellett megadnia.

A fizetés után körülbelül egy héttel hívta fel a bankja azzal, hogy gyanús tranzakciót észlelt, amellyel kapcsolatban megkérdezték, ő volt-e a kezdeményező. Mivel a válasz nemleges volt, letiltották a bankkártyát.

A bankban tett látogatás során elmondták, hogy egy online fogadásokkal foglalkozó weboldal virtuális számlájára történtek utalások, előbb csak nagyon kicsi, majd egyre nagyobb összegekkel.

Hogy történhetett meg, és hogy lehet megelőzni?

Nem tudni, pontosan mi lehetett az oka annak, hogy visszaéltek a kártya adataival, a szállásfoglaló weboldal felülete ugyanis elvileg biztonságos volt, de gyanakodni lehet például arra, hogy valamiképp kémprogram telepítődött a számítógépre. A rendőrségi feljelentés után kártalanították az ügyfelet, mindez azonban több mint egy hónapba is beletelt.

A hasonló esetek elkerülése érdekében érdemes a bankkártyához 3D Secure szolgáltatást kérni - amely például lehetőséget ad az online fizetések sms-kóddal való véglegesítéséhez -, emellett biztonságosabb, ha az online fizetésekhez limitet is beállítasz, vagy ha az adott számlán csak annyi pénz van, amennyi az adott kifizetéshez szükséges.

Ezt is szeretjük